Lockdown: Στον αέρα το άνοιγμα της αγοράς - Τι θα γίνει με την εστίαση
Τι προβλέπεται για το άνοιγμα λιανεμπορίου και εστίασης

Καθολικό θα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όποτε αυτό γίνει, υπό την έννοια ότι δεν θα εφαρμοστούν τα υβριδικά μοντέλα του click away και του click in shop, αλλά θα ανοίξουν κανονικά τα φυσικά καταστήματα για να υποδεχθούν τους πελάτες, ούτε θα είναι σταδιακή η επαναλειτουργία, όπως συνέβη τον περσινό Μάιο, όταν άνοιξαν πρώτα συγκεκριμένες κατηγορίες εμπορικών καταστημάτων με τελευταία την επανέναρξη των εμπορικών κέντρων.

Η διαφορετική σε σχέση με πέρυσι πρακτική θα ακολουθηθεί καθώς, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, καταρχάς δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού στα εμπορικά κέντρα σε σύγκριση με τους άλλους χώρους λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Δεύτερον, ένας διαχωρισμός θα προκαλούσε πιθανώς στρέβλωση του ανταγωνισμού, προκαλώντας ακόμη και την προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του δημοσίου θιγόμενων επιχειρήσεων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό, άλλωστε, υπήρχαν ήδη τέτοιες σκέψεις σε μερίδα διοικήσεων εταιρειών, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο τη διαχείριση εμπορικών κέντρων.

Μεγαλύτερο αίνιγμα από το πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο είναι το πότε. Αν και η κυβέρνηση, όπως και ο εμπορικός κόσμος, επιθυμούν διακαώς να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου, τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα και οι προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθιστώντας πιθανότερο το σενάριο που θέλει να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα στις 29 Μαρτίου.

Αυτό, βεβαίως, σημαίνει ότι η περίοδος των εκπτώσεων χάθηκε οριστικά για τον κλάδο -υπενθυμίζεται ότι οι εκπτώσεις παρατάθηκαν μέχρι τις 31 Μαρτίου- με το πλήγμα να είναι ιδιαιτέρως βαρύ για τους κλάδους της λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης, καθώς δεν μπόρεσαν να διαθέσουν ούτε τα αποθέματα που είχαν από την περσινή ανοιξιάτικη περίοδο, ούτε αυτά της φετινής χειμερινής περιόδου.

Η επαναλειτουργία των φυσικών εμπορικών καταστημάτων θα γίνει βεβαίως με βάση τους ακόλουθους κανόνες:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας για εργαζόμενους και πελάτες.

-Περιορισμένος αριθμός ατόμων που θα επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα μες στο κατάστημα. Ο αριθμός θα προκύπτει με βάση τον γνωστό κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

-Αποστολή γραπτού μηνύματος στον αριθμό 13032.

-Δυνατότητα για μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα μόνο μία φορά ημερησίως. Με την αποστολή δεύτερου μηνύματος στον αριθμό 13032 την ίδια ημέρα ο πολίτης θα λαμβάνει την απάντηση «Η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή. Επιτρέπεται μια μετακίνηση ημερησίως».

-Μέγιστη χρονική διάρκεια για τις αγορές οι τρεις ώρες ημερησίως.

Ο γρίφος είναι ακόμη πιο δύσκολος σε ό,τι αφορά την επανέναρξη της εστίασης.

Aν και χθες ο Yπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικής επαναλειτουργίας του κλάδου από τα μέσα Απριλίου, παράγοντες με γνώση επισημαίνουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, τονίζοντας με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσει το μεγάλο πρόγραμμα εμβολιασμών προβλέπεται για τον Απρίλιο, αλλά φυσικά και την τουριστική περίοδο.

Πηγή: moneyreview.gr

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;