Lockdown: Όλα τα σενάρια για εστίαση, λιανεμπόριο, σχολεία -  Άνοιγμα σε πέντε φάσεις
Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για το άνοιγμα σε πέντε φάσεις - Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για τη σταδιακή άρση του lockdown

Ένα ιδιότυπο κλίμα φαίνεται να επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο αυτές τις μέρες σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Από την μία, επικρατεί έντονη ανησυχία για τη διάδοση του κορωνοϊού στην ευρεία κοινότητα, ιδιαιτέρως μέσω των μεταλλάξεων, ενώ από την άλλη, μελετάται κάθε λεπτομέρεια, προκειμένου να ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς, της εστίασης και του λιανεμπορίου μέσα στον μήνα.

Όπως ακούγεται λοιπόν, οι επιδημιολογικοί δείκτες των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να κρίνουν την άρση του lockdown (ή και όχι), με την προτεραιότητα να δίνεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε λιανεμπόριο και σχολεία, ενώ ακολουθεί η εστίαση και τέλος ο τουρισμός.

Δείτε ακόμα: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα της εστίασης

Lockdown: Όλα τα σενάρια για εστίαση, λιανεμπόριο & σχολεία

Σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση και οι ειδικοί εξετάζουν ήδη το χρονοδιάγραμμα συνολικής επαναλειτουργίας της οικονομίας και της εκπαίδευσης, με βασική παράμετρο την εξέλιξη της πανδημίας, με πρόθεση να ανοίξουν πριν το τέλος του Μαρτίου ξανά τα εμπορικά καταστήματα, αλλά και τα Γυμνάσια – Λύκεια.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να «ανοίξει» το λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου 2021, ενώ επόμενος στόχος είναι τα σχολεία, όπου πρώτα αναμένεται να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια στις 22 ή 29 Μαρτίου και στην συνέχεια τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε άνοιγμα της εστίασης λίγο πριν το Πάσχα, και συγκεκριμένα στις 12 ή 19 Απριλίου 2021, αν και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το λιανεμπόριο αναμένεται να λειτουργήσει μέσω του 13032, της νέας εφαρμογής για SMS, την οποία έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μέσω κενού μηνύματος, οι πολίτες θα λαμβάνουν επιβεβαίωση για να μεταβούν για τις αγορές τους, επιβεβαίωση με διάρκεια τριών ωρών και θα εκδίδεται μόνο μία φορά την ημέρα, αφού σε απόπειρα εκ νέου αποστολής SMS από τον πολίτη, αυτός θα λαμβάνει απάντηση πως μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία μόνο μία φορά την ημέρα.

Για τα σχολεία, στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή τη φορά να ανοίξουν αντίστροφα οι σχολικές μονάδες, δηλαδή πρώτα Γυμνάσια και Λύκεια, τα οποία έχουν μείνει για πολύ καιρό κλειστά και στη συνέχεια τα δημοτικά.

Ειδικά στα Λύκεια, αναμένεται να δοθεί, όπως φαίνεται, προτεραιότητα, καθώς πλησιάζουν και οι Πανελλήνιες 2021.

Πανελλήνιες 2021: Διαδικασία & Δικαιολογητικά για τις αιτήσεις αποφοίτων

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει να λειτουργεί με ικανοποιητικότερους ρυθμούς η πραγματική οικονομία κι όσο περνά το διάστημα αυτό θα γίνεται όλο και πληρέστερο», σημείωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το άνοιγμα της εστίασης με επαναλειτουργία μεταξύ άλλων των εστιατορίων δρομολογείται για πριν το Πάσχα, πάντα με αυστηρά μέρα προστασίας πελατών και προσωπικού, ενώ εντός Μαΐου τοποθετείται το άνοιγμα του τουρισμού.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε άνοιγμα της εστίασης λίγο πριν το Πάσχα, και συγκεκριμένα στις 12 ή 19 Απριλίου 2021, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το σχέδιο για το άνοιγμα της εστίασης θα προβλέπει τέσσερα (4) άτομα ανά τραπέζι, ενώ θα γίνονται συχνά τεστ σε εργαζόμενους.

Το κόστος για τα covid test θα καλυφθεί εν μέρει από την κυβέρνηση, καθώς ενδέχεται να επιδοτηθούν οι εργοδότες για να κάνουν πιο συχνά τεστ στους εργαζόμενους.

«Εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα τον Απρίλιο ν’ ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικού χώρους», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ο τουρισμός, με δεδομένη την πτώση κρουσμάτων, τον καλό καιρό και τον εμβολιασμό, ο οποίος, όπως φαίνεται, θα έχει επιταχυνθεί ήδη από τον Απρίλιο, θα μπορεί να ανοίξει στα μέσα Μαΐου, ενώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το άνοιγμα της χώρας, αφού τότε σχεδιάζεται να επαναλειτουργήσουν μπαρ και γυμναστήρια.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;