Lockdown: Πώς θα γίνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου - SMS στο 13032
Τα σενάρια για άνοιγμα του λιανεμπορίου μετά τη λήξη του σκληρού lockdown. Τι θα ισχύσει με το SMS στο 13032;

Πολλά είναι τα σενάρια που ακούγονται για το άνοιγμα του λιανεμπορίου μετά τη λήξη του σκληρού lockdown που έχει επιβληθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, φαίνεται θετικός σε ένα τέτοιο άνοιγμα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, όταν θα ξεκινήσει να αντιστρέφεται η τάση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η οποία αυτή τη στιγμή είτε ήπια ανοδική, είτε στάσιμη. Συγκεκριμένα, για το άνοιγμα της αγοράς τόνισε ότι ίσως και να χρειαστεί μία εβδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα για το άνοιγμα.

Η βασική ανησυχία των ειδικών, όπως δήλωσε, αφορά στις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν κατά τις προηγούμενες περιόδους έξω από τα καταστήματα και όχι στο εσωτερικό τους, όπου τηρούνταν τα μέτρα και οι αποστάσεις, ενώ, σημείωσε:

“Αν μπορέσουμε να παρακαμφθεί αυτό, δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα.”

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία εκτίμησε πως το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο, καθώς υπάρχει αναγκαστική μετακίνηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων δύο φορές την ημέρα αλλά και πολύωρη συνύπαρξη πολλών ατόμων σε μικρό χώρο. Αυτό έχει ως συνέπεια να απαιτούνται ακόμη καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Για το φετινό Πάσχα, επισήμανε ότι εκτίμησή του είναι πως θα γιορταστεί κανονικά, καθώς σε αυτό το τρίτο κύμα υπήρξε πιο άμεση αντίδραση και οι αρχές κινήθηκαν γρήγορα. Αναφερόμενος στο σύστημα Υγείας, υπογράμμισε ότι οι πιέσεις στα νοσοκομεία είναι ηπιότερες σε σύγκριση με το δεύτερο κύμα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το Mega, πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς κρίνεται η 22 Μαρτίου. Ωστόσο, το σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς δεν περιλαμβάνει τις εναλλακτικές του click away και του click inside αλλά τη φυσική παρουσία του καταναλωτή.

Προϋπόθεση για αυτό θα είναι η αποστολή μηνύματος στο 13032. Το μήνυμα καθορίζει τον χρόνο παραμονής στην αγορά για τον κάθε καταναλωτή στις 3 ώρες ενώ θα απορρίπτεται πιθανό δεύτερο μήνυμα. Ο καταναλωτής, σε περίπτωση που επιχειρήσει να ξαναστείλει μήνυμα, θα λαμβάνει την εξής απάντηση:

“Η μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα δεν είναι εφικτή.”

Παράλληλα, θα επιτρέπεται μία μετακίνηση ημερησίως. και, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, ο καταναλωτής θα μπορεί να κάνει τα ψώνια του εντός των ορίων του δήμου του ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι του. Εξαιρέσεις θα γίνουν σε περιπτώσεις όπως είναι οι κοινότητες και οι δήμοι, στους οποίους μπορεί να μην υπάρχει κατάστημα, που να καλύπτει κάποια ανάγκη σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων ή μέσα στο δήμο.

Όπως δήλωσε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σκοπός της κυβέρνησης είναι εντός του Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία.  Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς εκτενών απαγορεύσεων για μακρύ χρονικό διάστημα και η λογική των τελευταίων μέτρων ήταν να κλείσουν κάποια παράθυρα κινητικότητας. Μάλιστα, εκτίμησε ότι μέχρι τις 25 Μαρτίου η κατάσταση θα είναι καλύτερη.

Για το λιανεμπόριο είπε, μιλώντας στο Mega, πως το άνοιγμά του θα γίνει με σύστημα που θα ελέγχει κατά το δυνατόν την κινητικότητα και θα εξασφαλίζει την τήρηση των μέτρων. Όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το λιανεμπόριο αποτέλεσε υπερμεταδότη του ιού. Δήλωσε σχετικά:

“Για το επόμενο δεκαήμερο θα γίνει μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού με αποτέλεσμα να ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία.”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;