Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Ηχηρό
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Εναντιώνεται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας - Όχι σε Πανεπιστημιακή Αστυνομία & διαγραφή φοιτητών

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου ΙωαννίνωνΤριαντάφυλλος Αλμπάνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” είπε ένα βροντερό όχι στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αλλά και τη διαγραφή των “αιώνιων” φοιτητών και φοιτητριών, όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

Μεταξύ άλλων ο Πρύτανης κλήθηκε να απαντήσει ως προς το πώς θα βάλει όρια το Πανεπιστήμιο στη δράση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, η οποία είναι βασική επιταγή του νόμου. Ο ίδιος απάντησε λέγοντας τα εξής:

“Για να υλοποιηθεί οτιδήποτε από όλα αυτά απαιτείται η ενεργός εμπλοκή μας. Τα Πανεπιστήμια λειτουργούν στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου που τους επιτρέπει ο νόμος. Το αυτοδιοίκητο είναι παρόν. Δεν έχει περιοριστεί. Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται στα συλλογικά όργανα και επιπλέον ως άνθρωποι και ως πανεπιστημιακοί διατηρούμε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.”

Ακόμη, όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο της περικοπής χρηματοδότησης ως “ποινή” σε περίπτωση που δε συμμορφωθεί το Πανεπιστήμιο με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, ο κ. Αλμπάνης απάντησε κατηγορηματικά:

“Η απόφαση της Συγκλήτου είναι σαφής. Ελπίζουμε όμως ότι δεν θα χρειαστεί. Άλλωστε το Πανεπιστήμιο είναι ένας θεσμός δημόσιος που προσφέρει σημαντική υπηρεσία στην κοινωνία και την οικονομία. Και ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε στην περικοπή της χρηματοδότησης.”

Παράλληλα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεσμεύτηκε ότι η Πρυτανεία θα συνεχίσει να υλοποιεί τις αποφάσεις τις Συγκλήτου.

Στη συνέντευξή του, όμως, ο Πρύτανης αναφέρθηκε και σε ακόμη ένα φλέγον ζήτημα, το οποίο τίθεται επί τάπητος λόγω του νέου νομοσχεδίου. Πρόκειται για τη διαγραφή των “αιώνιων” φοιτητών και φοιτητριών, που υπερβαίνουν τα ν+2 έτη.

Στην ερώτηση αν θα διαγράψει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων φοιτητές, ο κ. Αλμπάνης έδωσε την εξής απάντηση, δίνοντας μάλιστα μία εναλλακτική λύση ως προς την επίλυση του ζητήματος των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών και φοιτητριών:

“Όλα τα μέλη της Συγκλήτου, οι κοσμήτορες, οι πρόεδροι των Τμημάτων αλλά και οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν ήδη αρνηθεί να το πράξουν στη σχετική συζήτηση -στο πλαίσιο της Συγκλήτου- στο Ίδρυμα. Θεωρώ ότι είναι πολύ σκληρό και κοινωνικά άδικο το μέτρο της διαγραφής φοιτητών που είναι επί πτυχίω και οι οποίοι έχουν δώσει πανελλαδικές, έχουν παρακολουθήσει τις σπουδές τους στην κανονική διάρκεια και έχουν διακόψει για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς, σοβαρούς προσωπικούς και υγείας. Είναι σκληρό να μην τους δίνεται το δικαίωμα να επανέλθουν όταν οι συνθήκες τούς το επιτρέπουν.

Άλλωστε στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν διαγράφεται όποιος απομακρύνεται από τις σπουδές του. Μπορεί να επανέλθει σε μεγάλη ηλικία να ολοκληρώσει. Τέλος, να επισημάνω ότι το μέτρο αυτό δεν έχει κανένα σοβαρό έρεισμα διότι οι φοιτητές επί πτυχίω που έχουν υπερβεί τα ν+2 έτη σπουδών δεν επιβαρύνουν το Δημόσιο, διότι απλώς δεν δικαιούνται φοιτητικής μέριμνας και παροχών της δωρεάν παιδείας. Στην επίλυση του προβλήματος θα βοηθούσε η τήρηση ενός παράλληλου φοιτητολογίου, στο οποίο θα εγγράφονται οι φοιτητές που έχουν υπερβεί τα ν+2 χρόνια. Οι ίδιοι όμως θα έχουν δικαίωμα να επανέρχονται όταν μπορούν. 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο efsyn.gr

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας για τα ΑΕΙ

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;