ΠΟΥ: Ποιες μάσκες πρέπει να φοράμε - Προστατεύουν οι υφασμάτινες από την μετάλλαξη του κορωνοϊού
Σε επίσημη ανακοίνωση, ο ΠΟΥ κάνει λόγο για τις μάσκες που προστατεύουν και από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Μετά την ανακοίνωση για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα, μεγάλος λόγος έχει γίνει για το ποιες μάσκες είναι πιο αποτελεσματικής στην προστασία κατά του ιού. Ο Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε μία ανακοίνωση με σχετικές οδηγίες για τη χρήση μάσκας.

Στην ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός δηλώνει ότι οι υφασμάτινες μάσκες είναι αποτελεσματικές και απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, καθώς ο τρόπος μετάδοσης των νέων στελεχών είναι ο ίδιος. Έτσι, ο ΠΟΥ δεν σκοπεύει να αλλάξει τις σχετικές οδηγίες.

Από την άλλη μεριά, χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία έκαναν υποχρεωτικές τις χειρουργικές μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα καταστήματα, εν μέσω της ανησυχίας για τις νέες μεταλλάξεις. Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, έκανε σύσταση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν πλέον υφασμάτινες μάσκες.

Η Μαρία Φαν Κερκχόβε, επιδημιολόγος και επικεφαλής του Οργανισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε τα εξής:

“Οι υφασμάτινες μάσκες, οι μη χειρουργικές, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας.

Στις ζώνες στις οποίες κυκλοφορεί ο ιός, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται όταν οι άνθρωποι συνωστίζονται και καθίσταται αδύνατο να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου του ενός από τον άλλο, όπως και σε δωμάτια με καθόλου ή λίγο εξαερισμό.”

Συγκεκριμένα για τις υφασμάτινες μάσκες, υπενθύμισε ότι θα πρέπει να έχουν τρεις στρώσεις για να παρέχουν επαρκή προστασία κατά του ιού. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, η εσωτερική στρώση θα πρέπει να είναι από απορροφητικό υλικό, για παράδειγμα βαμβακερή, η μεσαία από υλικό όπως πολυπροπυλαίνιο χωρίς ύφανση, που λειτουργεί ως φίλτρο, ενώ, η εξωτερική πλευρά πρέπει να είναι αδιάβροχη, για παράδειγμα από πολυεστέρα.

Κάποια από τα νέα στελέχη του κορωνοϊού μπορεί να έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα. Όμως, οι μελέτες στη Βρετανία και τη Ν. Αφρική για τις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν εκεί έδειξαν, όπως πρόσθεσε η αξιωματούχος του ΠΟΥ, ότι “δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι άλλαξε ο τρόπος μετάδοσης. Μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο”.

Ο Οργανισμός δεν σκοπεύει να αλλάξει τις οδηγίες του αναφορικά με τις μάσκες και τη χρήση τους, αλλά, όπως συμπλήρωσε η επιδημιολόγος, “οι χώρες είναι ελεύθερες να πάρουν αποφάσεις που κρίνουν απαραίτητες”.

Συγκεκριμένα, δήλωσε:

“Εμείς θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τις αποδείξεις, αλλά από τα δεδομένα που έχουμε δει από τις χώρες που υπάρχουν αυτές οι μεταλλάξεις, δεν υπάρχει αλλαγή στους τρόπους μετάδοσης. Αν αλλάξει κάτι, θα τροποποιήσουμε και θα επικαιροποιήσουμε τις οδηγίες καταλλήλως.”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

11-05-2024

Αιγάλεω

1

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;