Lockdown: Ο Διεθνής Κωδικός για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας - Πώς μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις
Ο διεθνής κωδικός για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια του lockdown.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown ξεκίνησε μία διεθνής πρωτοβουλία, η οποία απέκτησε μεγάλη απήχηση.

Ειδικότερα, η δημιουργία ενός διεθνούς κωδικού για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων, το οποίο ζήτησε από τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για τις οποίες δεν είναι εφικτή η επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες εξαιτίας της συνεχούς παρουσίας του θύτη, να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να ζητούν με διακριτικό τρόπο μία «Μάσκα-19». Έτσι, τα φαρμακεία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να ενημερώνουν ότι τα άτομα αυτά διατρέχουν κίνδυνο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ελπί-Ζω (@e.l.p.i.z.w)

Στην Ελλάδα, σε περίπτωση που κάποια γυναίκα αναφέρει στο φαρμακοποιό του τον κωδικό «Μάσκα-19», τότε θα πρέπει διακριτικά να κρατήσει τα στοιχεία της και να ενημερώσει τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η οποία είναι µία υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στα θύματα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας.

Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση όσον αφορά την έμφυλη βία τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Μάλιστα, στα πλαίσια της Παγκόσμια Ημέρας κατά της Κακοποίησης των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε η πρώτη ετήσια έκθεση για τη βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα.

Εκεί, υπήρξε μέριμνα, ώστε να υπάρχουν ξεχωριστά δεδομένα, τα οποία έδειχναν την εμφανέστατη και ανησυχητική αύξηση της κακοποίησης των γυναικών στη δύσκολη περίοδο του πρώτους εγκλεισμού. Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι 549 γυναίκες απευθύνθηκαν στα αρμόδια κέντρα συνολικά μόνο το χρονικό διάστημα του lockdown.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;