25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

H 25η Νοεμβρίου θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές παγκόσμιες μέρες, καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων για αυτό το μείζον πρόβλημα που συναντάται, δυστυχώς, σε όλες τις περιοχές αυτού του κόσμου.

Η συγκεκριμένη ημέρα, λοιπόν, είναι εδώ κάθε χρόνο για να αναδεικνύει και να μας υπενθυμίζει την επιτακτική ανάγκη καταπολέμησης του βίαιου αυτού φαινομένου.

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών ;

Με απόφαση που έλαβε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών ή Διεθνής/Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών γιορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου κάθε χρόνο.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη ημέρα είχε ήδη καθιερωθεί από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις ως φόρος τιμής στην απάνθρωπη και φριχτή δολοφονία των 3 αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών ακτιβιστριών, από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Οι αδελφές Μιραμπάλ ήταν 4 κόρες ενός πλουσίου επιχειρηματία, που έζησαν άνετα παιδικά χρόνια, παντρεύτηκαν και ζούσαν μία καλή και όμορφη ζωή μέχρι την άνοδο του δικτάτορα Τρουχίγιο στην εξουσία. Τότε, ολόκληρη σχεδόν η περιουσία τους χάθηκε και οι ίδιες εισήλθαν στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσω ενός θείου τους.

Μάλιστα, σχημάτισαν το αντιστασιακό Κίνημα της 14ης Ιουνίου με στόχο την ανατροπή του δικτάτορα και έγιναν γνωστές ως “Πεταλούδες”. Παρ’ ότι η δράση τους είχε ως αποτέλεσμα την φυλάκιση των συζύγων του, οι οι ίδιες συνέχισαν την αντιστασιακή τους δράση. Στις 25 Νοεμβρίου του 1960 στη διάρκεια του επισκεπτηρίου στις φυλακές όπου ήταν κλεισμένοι οι άντρες τους, οι τρεις από τις τέσσερις αδερφές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε ένα χωράφι με ζαχαροκάλαμα. Εκεί βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου.

Ο θάνατός τους προκάλεσε μεγαλύτερη οργή για το δικτατορικό καθεστώς, ενώ λίγους μήνες μετά, το 1961 ο δικτάτορας Τρουχίγιο δολοφονήθηκε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ?Alice Negri ? (@marlavonduta)

Τι ορίζεται όμως ως βία κατά των γυναικών;

Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή(παρ. 113).

«Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση της ιστορικά διαπιστωμένης ανισότητας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ ανδρών και γυναικών, που οδήγησε στην κυριαρχία των ανδρών επί των γυναικών και στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, με αποτέλεσμα τη παρεμπόδιση της ανάπτυξής τους» (παρ.118).

Όσον αφορά τις μορφές που μπορεί να λάβει η βία κατά των γυναικών είναι οι εξής:

  • Ενδοοικογενειακή βία
  • Βιασμός
  • Σεξουαλική παρενόχληση συμπεριλαμβάνοντας την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας
  • Trafficking
  • Stalking

Όλες οι παραπάνω μορφές βίας έχουν οριστεί νομοθετικά και διώκονται ποινικά, αλλά είναι στο χέρι του καθενός και της καθεμιάς να τα σταματήσει. Σήμερα, ακόμη και αν μία γυναίκα επιβιώσει από ένα τέτοιο τραυματικό γεγονός, πολλές φορές νιώθει ανήμπορη και, μάλιστα, πολλές φορές δεν καταγγέλλει καν το περιστατικό. Αυτό συμβαίνει, επειδή φοβάται πως θα στιγματιστεί, κάτι που ειδικά παλαιότερα δεν ήταν εντελώς αβάσιμο.

Ωστόσο, πλέον διανύοντας τον 21ο αιώνα πρέπει να απωλέσουμε την φοβία του στιγματισμού και σταδιακά να αντιμετωπίσουμε και να τιμωρήσουμε όλους όσους τολμούν να διαπράττουν τέτοια εγκλήματα. Και αυτό αφενός για να δικαιωθούν έστω και με αυτό τον τρόπο οι γυναίκες, οι οποίες έχουν υποστεί ένα τέτοιο περιστατικό, αλλά και για να αποφύγουμε την επανάληψη αντίστοιχων περιστατικών βίας στο μέλλον ή ακόμη καλύτερα να τα εξαλείψουμε εντελώς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη United Nations (@unitednations)

Η 1η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών στην Ελλάδα

Η 1η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη, που βιάστηκε και δολοφονήθηκε με απάνθρωπο τρόπο.

Η Έκθεση χωρίζεται σε 3 μεγάλες ενότητες: το θεσμικό πλαίσιο, τη βία κατά των γυναικών και τις δράσεις της ΓΓΟΠΙΦ, καθώς και τις δράσεις αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών κατά την περίοδο του 1ου lockdown, αφού  όπως έγινε γνωστό εκείνη την περίοδο, δυστυχώς η ενδοοικογενειακή βία έγινε πιο έντονη.

Το σημαντικότερο είναι, όμως, ότι στη συγκεκριμένη έκθεση υπάρχουν αρκετά στατιστικά. Εμείς παρακάτω παραθέτουμε ορισμένα, αλλά μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά ολόκληρη την έκθεση που έχει αναρτηθεί, προκειμένου να έχεις μία πιο συνολική και ολοκληρωμένη εικόνα.

Έχοντας λάβει υπόψιν στοιχεία, που δόθηκαν από Συμβουλευτικά Κέντρα ανά την επικράτεια για το χρονικό διάστημα 1/11/2019 – 30/10/2020 ισχύουν μεταξύ άλλων τα εξής στατιστικά στοιχεία:

  • Το 84% των γυναικών που αναζήτησε βοήθεια στα Κέντρα είχε υποστεί ενδοοικογενειακή βία.
  • Το 29% των γυναικών που αναζήτησε βοήθεια ανήκε στην ηλικιακή ομάδα των 36-45 ετών.
  • Το 19% των γυναικών που αναζήτησε βοήθεια ανήκε στην ηλικιακή ομάδα των 26 -35 ετών, ενώ επίσης ένα ακόμη ποσοστό της τάξεων του 19% ανήκε στην ηλικιακή ομάδα 36-45 ετών.
  • Πάγια αιτήματά τους ήταν η νομική και η ψυχολογική στήριξη (27% των γυναικών τα ζήτησαν από τα Συμβουλευτικά Κέντρα).

Τι έγινε κατά την περίοδο του πρώτου lockdown στην Ελλάδα ενδεικτικά;

  • 549 γυναίκες απευθύνθηκαν στα αρμόδια κέντρα συνολικά
  • Κατά την περίοδο του 1ου lockdown βασική πηγή ενημέρωσης των γυναικών ήταν η Γραμμή SOS 15900 με 39% τον μήνα Απρίλιο 2020, ενώ το 18% ενημερώθηκε από άλλο φορέα.
  • Στα Συμβουλευτικά Κέντρα τον Απρίλιο 2020 σχεδόν το 55% εξ αυτών εξυπηρετήθηκε στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Πάτρα, την Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη.
  • Το 17% στην Κρήτη, Κω, Κέρκυρα, Χίο και Μυτιλήνη
  • Το 28% στα υπόλοιπα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου.
  • Οι επικρατέστερες μορφές βίας κατά των γυναικών και τους δύο μήνες αναφοράς υπήρξε η ενδοοικογενειακή βία με σχεδόν 84%.
  • Περίπου το 28% των γυναικών έλαβε ψυχολογική υποστήριξη
  • Το 26%  έλαβε νομική υποστήριξη.
  • Η σχέση μεταξύ θύματος – θύτη ήταν κυρίως σχέση μεταξύ συζύγων (πρώην και νυν), με ποσοστό 56% για τον μήνα Μάρτιο 2020 και 51% για τον Απρίλιο 2020.
  • Οι ηλικιακές ομάδες των γυναικών που έλαβαν υποστηρικτικές υπηρεσίες στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου και στους δύο μήνες αναφοράς ήταν περίπου 7% για γυναίκες μεταξύ 26-35 χρονών, περίπου 25% για γυναίκες ηλικίας 36-45 χρονών και 23% για τις γυναίκες μεταξύ 46-55 χρονών.
  • Οι γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις ανήκαν σε μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα 60+ και ήταν περίπου 5% τον Μάρτιο 2020 και σε ποσοστό 12% τον Απρίλιο 2020.
  • Κύριες μορφές βίας απέναντί τους ήταν η σωματική παραμέληση και κακοποίηση και η ψυχολογική και οικονομική βία από θύτες συζύγους/συντρόφους, τα ενήλικα παιδιά τους, άλλους συγγενείς ή τους φροντιστές τους.
  • Το εκπαιδευτικό επίπεδο των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα κυμάνθηκε μεταξύ της δευτεροβάθμιας και της μεταλυκειακής εκπαίδευσης, ενώ
    αναφορικά με την κατάσταση απασχόλησης τους περίπου το 42% ήταν άνεργες και 36% ήταν εργαζόμενες, ενώ 5% ήταν
    γυναίκες σε σύνταξη.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;