Τρέξιμο: 4 συμβουλές για αρχάριους που θέλουν να το ξεκινήσουν
Συμβουλές για να ξεκινήσεις τρέξιμο, ακόμη και αν δεν αγαπάς τη γυμναστική.

Σχεδόν κάθε χρόνο ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας, που βάζουμε νέους στόχους. Ένας από αυτούς είναι να ξεκινήσουμε γυμναστική, προκειμένου να χάσουμε κιλά ή να “στρώσουμε” την φυσική μας κατάσταση.

Έτσι, μπορεί να ξεκίνησες γυμναστήριο ή κάποιο άθλημα, αλλά λόγω lockdown αυτή η προσπάθειά σου να “έχει παγώσει” μέχρι στιγμής. Ωστόσο, αν ο στόχος σου είναι να γυμναστείς, ακόμη και εν μέσω lockdown σού δίνεται η δυνατότητα.

Πιο συγκεκριμένα, μπορείς να κυκλοφορήσεις στέλνοντας το απαραίτητο μήνυμα για ατομική άθληση. Και φυσικά, ένα από τα πιο ωφέλιμα και μοναχικά αθλήματα, τα οποία ενδείκνυνται για την περίοδο του lockdown είναι το τρέξιμο.

Αν όμως δεν το έχεις με το τρέξιμο, μην ανησυχείς καθόλου, επειδή ακολουθούν μερικές συμβουλές για αρχάριους που θέλουν να ξεκινήσουν το τρέξιμο. Και πού ξέρεις; Ίσως το τρέξιμο παραμείνει χόμπι σου, ακόμη και μετά την καραντίνα.

1. Ο χρόνος

Ένας βασικό πρόβλημα για όσους και όσες θέλουν να ξεκινήσουν το τρέξιμο είναι η αρχή. Πιο συγκεκριμένα, ενώ έχουν όλη την καλή διάθεση να ξεκινήσουν το τρέξιμο, απελπίζονται καθώς μόλις ξεκινούν ξαφνικά πονάνε παντού. 

Ωστόσο, υπάρχει τρόπος προκειμένου να αρχίσεις να τρέχεις χωρίς επιπτώσεις στο σώμα σου και αυτό λέγεται πρόγραμμα. Το πιο συνηθισμένο είναι στην αρχή να τρέχεις συνολικά 20 λεπτά. Φυσικά, όχι 20 λεπτά συνεχόμενα, αλλά το ιδανικό είναι να τρέξεις 3 λεπτά, μετά να περπατήσεις για 1 λεπτό, και μετά να επαναλάβεις τη συγκεκριμένη άσκηση μέχρι να συμπληρωθούν 20 λεπτά.

Σταδιακά και όσο περνάει ο καιρός θα παρατηρήσεις και μόνος/μόνη σου, ότι θα μπορείς να τρέχεις για περισσότερη ώρα, ενώ θα μπορείς να μειώσεις το περπάτημα, το οποίο λειτουργεί, ουσιαστικά, ως διάλειμμα.

2. Προετοιμασία & ζέσταμα

Πολλές φορές λέμε “σήμερα θα ξεκινήσω τρέξιμο” και απλώς πηγαίνουμε σε ένα ανοιχτό χώρο και… τρέχουμε. Ωστόσο, ξεχνάμε κάτι αρκετά σημαντικό και αυτό είναι το ζέσταμα. Σίγουρα, αν έχεις ασχοληθεί παλαιότερα με τον αθλητισμό, έχεις ακούσει τη σημασία του. Αν δεν έχεις ασχοληθεί, τότε θυμάσαι σίγουρα ότι πριν παίξετε οποιοδήποτε παιχνίδι στο σχολείο, πάντα κάνατε ζέσταμα.

Με το ζέσταμα προετοιμάζεις τον εαυτό σου για να αθληθεί, ανεβάζοντας τη ροή του αίματος στους μύες σου, ενώ παράλληλα βοηθάς τον εαυτό σου να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στην άσκηση που έπεται. Τέλος, το ζέσταμα είναι απαραίτητο, γιατί με αυτό τον τρόπο αποφεύγεις τραυματισμούς, πιασίματα και πόνους μετά το τρέξιμο.

3. Μουσικούλα

Ένας λόγος για τον οποίοι πολλές φορές παρατάμε το τρέξιμο είναι επειδή βαριόμαστε. Ειδικά εν μέσω καραντίνας είναι δύσκολο να βγεις για τρέξιμο παρέα με κάποιον φίλο ή φίλη σου, κάτι που γενικώς δε συνίσταται κατά τη διάρκεια του lockdown.

Λίγη μουσική, όμως, σίγουρα θα σου κρατήσει παρέα, ενώ θα κρατήσει το ενδιαφέρον σου για το τρέξιμο ζωντανό. Επιπλέον, υπάρχουν συγκεκριμένα τραγούδια, αλλά και ολόκληρες playlists, οι οποίες μπορούν να διεγείρουν τον ενθουσιασμό σου και να σε βάλουν σε “ρυθμό” τρεξίματος.

4. Μετά την πρώτη φορά

Εφόσον βγεις μία φορά για τρέξιμο, μάλλον ο ενθουσιασμός σου είναι τόσο μεγάλος, που θα θέλεις να ξαναβγείς. Αυτό είναι υπέροχο, αλλά είναι καλό να περιμένεις μία ημέρα πριν ξαναβγείς για τρέξιμο. Αυτό συνίσταται, επειδή  το σώμα σου χρειάζεται λίγο χρόνο, προκειμένου να συνέλθει από το “σοκ” του πρώτου τρεξίματος.

Το σώμα σου, λοιπόν, χρειάζεται χρόνο για να “προετοιμάσει” τους μύες και τα κόκκαλά σου για την επόμενη φορά που θα τρέξεις. Επομένως, είναι αρκετά σημαντικό να προγραμματίσεις το τρέξιμό σου, έτσι ώστε να τρέχεις τη μία ημέρα και την άλλη να ξεκουράζεσαι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
39'
0 - 2
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
39'
1 - 1
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
ΤΕΛ
90 - 54
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
ΗΜ
50 - 49
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;