Neolaia Θέμα | Ο ρόλος της εκπαίδευσης σε μια υπό κατάρρευση χώρα
Για τον ρόλο της εκπαίδευσης σε μια διαφορετική όσο και σύγχρονη νοηματοδότηση της παιδείας που θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο και καταλύτη μιας συνολικότερης προσπάθειας βιώσιμης αναδιάρθρωσης της Ελλάδας, τοποθετούνται εκπρόσωποι κομμάτων, ο καθένας με τη δική του προσέγγιση και, φυσικά, από τη δική του πολιτική σκοπιά.

panepistimio

Η επανανοηματοδότηση της παιδείας στον τόπο – «τελευταίο χαρτί» για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη κοινωνία

Στη σκιά της δολοφονίας ενός νέου αριστερού ανθρώπου για τις πολιτικές του πεποιθήσεις από ακροδεξιό φανατικό «πρωτοπαλίκαρο» νεοναζιστικής ομάδας κρούσης και, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με τη θεσμοθέτηση του αμφιλεγόμενου νέου Λυκείου και με τους εκπαιδευτικούς σε αλλεπάλληλες απεργίες και κινητοποιήσεις, διεκδικώντας μετά τις σημαντικές μισθολογικές περικοπές τους να προφυλαχθεί, έστω, το δικαίωμα τους στην εργασία για τη μόρφωση της νεολαίας, τίθεται εύλογα το ευρύτερο ζήτημα-ερώτημα για μια νέα οπτική στην εκπαίδευση που θα μπορούσε να συμβάλλει σε μια ύστατη προσπάθεια ανόρθωσης κοινωνίας. Ζήτημα το οποίο τίθεται, υπό το γενικότερο φόντο της άνθισης του φασισμού συνολικά στην κοινωνία, κι ειδικότερα μέσα στα σχολειά της πρωτεύουσας και της περιφέρειας, αλλά και με μια συνολική εικόνα χώρας που παραμένει επί χρόνια σε οικονομική ύφεση, με την κοινωνία και την μεταπολιτευτική πολιτική της σκηνή σε βαθιά πολυδιάστατη κρίση.

Για τον ρόλο της εκπαίδευσης σε μια διαφορετική όσο και σύγχρονη νοηματοδότηση της παιδείας που θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο και καταλύτη μιας συνολικότερης προσπάθειας βιώσιμης αναδιάρθρωσης της Ελλάδας, τοποθετούνται εκπρόσωποι κομμάτων, ο καθένας με τη δική του προσέγγιση και, φυσικά, από τη δική του πολιτική σκοπιά. Αποτέλεσε επιλογή να εκφραστούν για το παρόν κυριακάτικο “Neolaia Θέμα» νεότερα στελέχη των γηραιότερων κομμάτων και εμπειρότεροι πολιτικοί από τα νεότερα κόμματα, αν θεωρήσουμε εκτός από τη Δημοκρατική Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ ως τέτοιο, υπό την έννοια της οριστικής συγκρότησής του σε κόμμα, μετά από μακροχρόνιες ζυμώσεις των συγγενών δυνάμεων του που επί δεκαετία τον συγκροτούσαν, και οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη στο πρόσφατο συνέδριο του.

Σημειωτέων, ότι με μεγαλύτερη δυσκολία εντοπίστηκαν νεότερα στελέχη με επιρροή στα κόμματά τους και σχετική συνάφεια με τα ζητήματα εκπαίδευσης-παιδείας από τους φορείς του πάλαι ποτέ δικομματισμού και σήμερα συγκυβερνώντες εταίρους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ευκολότερα δικαιώθηκε η επιμονή για έκφραση συγκροτημένης άποψης από τα εμπειρότερα πολιτικά στελέχη των νεαρότερων κομμάτων της ευρύτερης αριστεράς.

Σε κάθε περίπτωση ευχαριστούμε ξεχωριστά καθένα από τους συγγραφείς των άρθρων για την ευρύτερη θεματική του ρόλου της εκπαίδευσης. Άρθρα γνώμης, τα οποία δημοσιεύτηκαν καταρχάς κατά μόνας και εν συνεχεία συλλέχθηκαν και παρουσιάζονται παρακάτω συνολικά σε μια πιο σφαιρική προσέγγιση του υλικού που συγκεντρώθηκε από εκπροσώπους των παραπάνω αναφερθέντων πολιτικών φορέων:

Επένδυση στην ελληνική εκπαίδευση για την ανάκαμψη

ΣακηςΙωαννιδης

Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί έντονα τις συνέπειες της ύφεσης που έφερε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο ύφεσης και ύστερα από πολλές θυσίες και πρόσθετα βάρη, για πρώτη φορά αρχίζει να φαίνεται φως στο τούνελ της πορείας για ανάκαμψη.

Σάκης Ιωαννίδης, Οικονομολόγος, Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Επένδυση στην ελληνική εκπαίδευση για την ανάκαμψη

 

Αλλαγή μοντέλου για μια Ελλάδα που δεν της «περισσεύει» κανείς
nadiaΤι εκπαίδευση χρειάζεται μια υπό κατάρρευση χώρα;

Εξαρτάται.

Απ’ το αν θεωρείς «μονόδρομο» τη σημερινή πορεία μιας ελεγχόμενης από τους δανειστές χρεωκοπίας – ελεγχόμενης με τρόπο ώστε να διασφαλίσουν ότι ανεξάρτητα απ’ το κόστος για εργαζόμενους και χώρα, θ’ αποπληρωθεί όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος ενός μη βιώσιμου χρέους.

Νάντια Βαλαβάνη, Συγγραφέας, Οικονομολόγος, Βουλευτής Β΄ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Αλλαγή μοντέλου για μια Ελλάδα που δεν της «περισσεύει» κανείς

Τέρμα στην απαξίωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας

Smponia«Πριν αναρωτηθούμε για το τι σχολείο θέλουμε πρέπει πρώτα να έχουμε ξεκαθαρίσει τι είδους κοινωνία θέλουμε». Η φράση αυτή ανήκει στο Βρετανό καθηγητή D. Hardgreaves, γραμμένη πριν από αρκετές δεκαετίες αλλά αποκτά ιδιαίτερο βάρος στις μέρες μας έχοντας διττή σημασία.

Αγνή Σμπόνια, Δασκάλα, Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Τέρμα στην απαξίωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας

Άμεση απόρριψη των τραγικών-αυτοκαταστροφικών μας επιλογών
MpournovaΠριν μερικές μέρες ένας καλός συνάδελφος μου έστειλε το εξής απόφθεγμα:

“The ink of a scholar is more precious than the blood of a martyr.” (του Ahmed Baba, διανοούμενου του 16ου αιώνα από το Τιμπουκτού στο Μαλί). Σκέφτηκα για άλλη μια φορά ότι οι υπεύθυνοι του υπουργείου παιδείας δεν θα καταλάβαιναν αυτή την προ 5 αιώνων ρήση αφού στερούνται οράματος και κουλτούρας και δεν μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά από τον τρόπο που λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Ευγενία Μπουρνόβα, Ιστορικός, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Ε.Κ.Π.Α., Τομέας Παιδείας και Έρευνας ΔΗΜΑΡ

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, στο Άμεση απόρριψη των τραγικών-αυτοκαταστροφικών μας επιλογών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
41'
1 - 0
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
41'
0 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
8'
20 - 34
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
7'
22 - 21
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;