«Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια;» - Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε
Μία από τις πιο διαδεδομένες ερωτήσεις όταν κανείς περνούσε από συνέντευξη για δουλειά τα τελευταία πολλά χρόνια ήταν «πού βλέπετε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια;».

Μία από τις πιο διαδεδομένες ερωτήσεις όταν κανείς περνούσε από συνέντευξη για δουλειά τα τελευταία πολλά χρόνια ήταν «πού βλέπετε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια;». Όσοι ήθελαν να νιώσουν ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους σε μια τέτοια συνθήκη, προετοίμαζαν συνήθως την απάντηση, προκειμένου να μην πιαστούν «αδιάβαστοι».

Όσο πιο αποφασιστικά και με όραμα απαντούσε κάποιος, θεωρητικά αυτό θα είχε αντίκτυπο στην εξέλιξη της καριέρας του. Τη σημασία της συγκεκριμένης ερώτησης άλλωστε εξήραν και διάφοροι μέντορες, σύμβουλοι καριέρας και σε κάποιες περιπτώσεις και γονείς απευθυνόμενοι στα παιδιά τους.

Τη θεωρία αυτή έρχεται να ανατρέψει ειδικός ανθρωπίνου δυναμικού στο LinkedIn, προτρέποντάς μας να μην ανησυχούμε για πέντε ή δέκα χρόνια από τώρα.

Αλλαγή, η μόνη σταθερά

Καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις ρέουν και εξελίσσονται ραγδαία, η αγορά και οι θέσεις εργασίας ακολουθούν το φρενήρη αυτό ρυθμό, καθιστώντας δύσκολο τον προβληματισμό για το μέλλον.

Χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ο προγραμματισμός για το μέλλον γίνεται σχεδόν αδύνατος. Όλα αλλάζουν επομένως δεν είναι σαφές ποιες θέσεις εργασίας θα υπάρχουν ακόμα και σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα.

Επομένως, η μόνη σταθερά τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια είναι η αλλαγή.

Εστιάστε στις δεξιότητες

Τι να συμβουλέψει λοιπόν κάποιος έναν νέο που τώρα ξεκινά την καριέρα του; Η καλύτερη επιλογή είναι, αντί να σκέφτεται τι τίτλο εργασίας θέλει, να επικεντρωθεί σε αυτό που θέλει να κάνει, να αναπτύξει τις ανάλογες δεξιότητες και να τις χρησιμοποιήσει με τρόπο που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην καριέρα του.

Οι εργοδότες ενδιαφέρονται για όλες τις δεξιότητες που κάποιος κατέχει και θα προσφέρει από τη θέση που θα αναλάβει, ανεξάρτητα από το πού τις έχει μάθει. Αυτό είναι το σημείο που κανείς θα πρέπει να εστιάσει και να έχει προετοιμαστεί, κάνοντας έναν απολογισμό των κορυφαίων δεξιοτήτων του και ετοιμάζοντας μια ιστορία σχετικά με το πού τις απέκτησε και πού τις εφάρμοσε.

Στοιχεία ερευνών έδειξαν πως οι υπεύθυνοι προσλήψεων είναι πέντε φορές πιο πιθανό να αναζητήσουν υποψηφίους με βάση τις δεξιότητες από ό,τι άλλες διακρίσεις, όπως τα πτυχία πανεπιστημίου, διαπιστώνει το LinkedIn.

Δίψα για μάθηση

Ένα δεύτερο σημαντικό σημείο που θέλει προσοχή είναι το θέμα της μάθησης. Ο τρόπος που το αντιμετωπίζετε και το παρουσιάζετε δείχνει κατά πόσο διαθέτετε ικανότητα προσαρμογής σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας.

Είναι καλό να έχει κανείς αγάπη για τη μάθηση και να δείχνει ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα να γίνει καλύτερος σε ορισμένες δεξιότητες ή σε τομείς εξειδίκευσης. Ίσως η κουλτούρα της δίψας για μάθηση να είναι το πιο σημαντικό πεδίο σε μια συνέντευξη εργασίας.

Η έρευνα του LinkedIn έχει επίσης διαπιστώσει ότι η μάθηση ενισχύει την αίσθηση σύνδεσης των εργαζομένων με τον εργοδότη τους και προσθέτει σκοπό στην εργασία τους.

Πηγή: moneyreview.gr

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;