Πέντε φράσεις που δεν χρησιμοποιούν οι επιτυχημένοι άνθρωποι
Ψυχολόγος του Yale αποκαλύπτει τις φράσεις που δεν χρησιμοποιούν ποτέ οι επιτυχημένοι άνθρωποι.

Ως μέλος του διδακτικού προσωπικού στο Yale, διδάσκω εκατοντάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Έχω παρατηρήσει ότι παρόλο που όλοι οι φοιτητές μου έχουν εξαιρετικές ιδιότητες, μόνο μερικοί από αυτούς συνεχίζουν να ζουν εξαιρετικές ζωές, λέει η ψυχολόγος Emma Seppälä.

Τι τους κάνει τόσο ξεχωριστούς; Έχουν μια υγιή σχέση με τον εαυτό τους.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, ισχύει το αντίθετο: έχουν μια τοξική σχέση με τον εαυτό τους. Είναι ιδιαίτερα επικριτικοί με τον εαυτό τους -κάτι που η ψυχολογία κατηγοριοποιεί ως αυτοτιμωρία.

Ίσως τα αστεία σας μερικές φορές να πέφτουν στο κενό, αλλά αν είστε ζεστός άνθρωπος οι γύρω σας νιώθουν άνετα μαζί σας. Μπορεί να μη μιλάτε πέντε γλώσσες, αλλά οι ικανότητές σας στα λογιστικά φύλλα του Excel να είναι απαράμιλλες λέει η ίδια.

«Όταν διδάσκω στελέχη, κάνουμε μια άσκηση που ονομάζεται “Reflected Best Self”, στην οποία ρωτάτε φίλους και συναδέλφους τι εκτιμούν περισσότερο σε εσάς. Οι πιθανότητες είναι ότι θα πουν παρόμοια πράγματα. Αυτή η άσκηση ενισχύει την ανθεκτικότητα και την πίστη στον εαυτό σας και τις ικανότητές σας, όπως δείχνουν οι έρευνες. Αυτή η ανατροφοδότηση μπορεί να σας βοηθήσει να ανοίξετε τα μάτια σας για το πόση συνεισφορά έχετε στους γύρω σας και πόσο εκτιμούν εσάς και τις δυνάμεις σας» σημειώνει η κυρία Seppälä.

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να λέει ή να σκέφτεται τις παρακάτω πέντε φράσεις σε τακτική βάση, η αυτοκριτική σας μπορεί να σας κρατάει πίσω. Μπορείτε όμως να τις αντικαταστήσετε αυτές με πιο υγιείς εκφράσεις και πράξεις που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας.

1. «Δεν είμαι αρκετά καλός»

Αυτή είναι μία φράση-θέση που συναντάται σε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων.

Ο εγκέφαλός μας εστιάζει περισσότερο στα αρνητικά παρά στα θετικά. Η γνωστή προκατάληψη αρνητικότητας εξηγεί γιατί, αν λάβετε εννέα κομπλιμέντα και μία κριτική, εστιάζετε στην κριτική.

Το «δεν είμαι αρκετά καλός» είναι καταστροφικό. Μπορεί να σας οδηγήσει να νιώθετε άγχος και κατάθλιψη, όπως δείχνουν οι έρευνες.

Τι να δοκιμάσετε αντ’ αυτού; Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι είναι καλό για μένα αυτή τη στιγμή;». Μπορεί να χρειάζεστε ένα διάλειμμα, ένα γεύμα ή μια βόλτα έξω. Κάτι που θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Θα επιστρέψετε σε κάθε περίπτωση πιο δυνατοί και με καλύτερη διάθεση.

2. «Δεν θα μπορέσω ποτέ να το κάνω αυτό. Γιατί να μπω στον κόπο;»

Αυτό δεν είναι μόνο αποθαρρυντικό, αλλά και επιστημονικά λανθασμένο. Ο εγκέφαλος είναι εύπλαστος και μπορεί να συνεχίσει να αλλάζει και να αναπτύσσεται μέχρι τα βαθιά γεράματα -ένα φαινόμενο που οι νευροεπιστήμονες ονομάζουν νευροπλαστικότητα.

Μπορείτε να αλλάξετε καριέρα στα 50 σας και μπορείτε να αρχίσετε να παίζετε πιάνο στα 80 σας. Μπορείτε να μάθετε νέα πράγματα ανά πάσα στιγμή και, με εξάσκηση, μπορείτε να γίνετε καλύτεροι σχεδόν σε οτιδήποτε.

Τι να δοκιμάσετε αντ’ αυτού; «Χρειάζομαι περισσότερη εξάσκηση».

Σκεφτείτε κάτι που κάνετε τακτικά με σχετική ευκολία -είτε πρόκειται για τη διεξαγωγή ομαδικών συσκέψεων στη δουλειά, είτε για το μαγείρεμα του δείπνου, είτε για το διάβασμα ενός βιβλίου. Στη συνέχεια, σκεφτείτε την πρώτη φορά που προσπαθήσατε να κάνετε αυτό το πράγμα.

Δείτε πόσο μακριά έχετε φτάσει. Το ίδιο θα ισχύει και για κάθε τι που θα επιχειρήσατε για πρώτη φορά – αν συνεχίσετε να προσπαθείτε θα το επιτύχετε.

3. «Είμαι τόσο αποτυχημένος»

Να άλλη μια ψυχοφθόρα και καταστροφική συμπεριφορά. Παίρνετε το «απέτυχα στο Χ αυτή τη φορά» και το διαστρεβλώνετε σε «είμαι αποτυχημένος», εξισώνοντας κάτι που βιώσατε στιγμιαία με αυτό που είστε.

Αυτή η ιδέα δεν μπορεί να είναι αληθινή. Ακόμα κι αν δεν έχετε πετύχει συγκεκριμένους στόχους σε ορισμένους τομείς της ζωής σας, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε αποτύχει σε όλα. Ούτε σημαίνει ότι αναπόφευκτα θα αποτύχετε στο μέλλον. Ή ότι εσείς οι ίδιοι είστε αποτυχημένοι.

Συχνά, οι αποτυχίες είναι ευκαιρίες για να αναπτυχθείτε και αποτελούν απαραίτητα σκαλοπάτια στο δρόμο προς την επιτυχία.

Τι να δοκιμάσετε αντ’ αυτού; «Έχω μάθει πολλά από αυτό». Και συνεχίζεται. Οι εμπειρίες της ζωής σας κάνουν σοφότερους και πιο συνειδητοποιημένους.

4. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το έκανα αυτό, είμαι τόσο ηλίθιος»

Είναι οδυνηρό όταν κάποιος σας αποκαλεί ηλίθιους – ακόμα και όταν αυτός ο κάποιος είστε εσείς. Είναι εξαντλητικό και υποτιμητικό. Και μπορεί να σας κάνει να σταματήσετε να προσπαθείτε.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μαθαίνει κανείς -είτε είναι ιδιοφυΐα είτε μωρό- είναι να συνεχίζει να προσπαθεί και ας κάνει λάθη. Μια μελέτη διαπίστωσε, για παράδειγμα, ότι τα λάθη που κάνουν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της μελέτης μπορούν να τους βοηθήσουν να μάθουν καλύτερα.

Τα νήπια που μαθαίνουν να περπατούν πέφτουν κάθε δύο βήματα. Δεν τα αποκαλείτε ηλίθια ούτε τα κρίνετε γι’ αυτό. Αντίθετα, τα ενθαρρύνετε μέχρι να μπορέσουν να κάνουν μερικά βήματα στη σειρά και μετά μερικά ακόμα.

Επιπλέον, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι δεν σας κρίνουν τόσο αυστηρά όσο νομίζετε όταν κάνετε κάποιο λάθος.

Τι να δοκιμάσετε αντ’ αυτού; Δώστε στον εαυτό σας την ίδια βοήθεια και ενθάρρυνση που θα δίνατε στο νήπιο όταν αναφέρεστε σε κάτι που δεν πήγε καλά.

Τα «κανείς δεν είναι τέλειος» και «όλοι κάνουν λάθη» είναι παγκόσμιες αλήθειες. Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας αυτά τα γεγονότα -και την πιθανότητα να κρίνετε τον εαυτό σας πιο αυστηρά από ό,τι οι άλλοι- μπορείτε να χαλαρώσετε, να πάρετε μια ανάσα και να προχωρήσετε μπροστά.

5. «Δεν είμαι τόσο καλός όσο αυτοί»

Όταν συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, είναι εύκολο να νιώσεις ότι δεν «μετράς» ότι δεν τους φτάνεις. Και η αλήθεια είναι ότι δεν τους φτάνεις. Κανείς δεν τους φτάνει. Επειδή ο καθένας είναι διαφορετικός και ο καθένας είναι καλός σε κάτι άλλο.

Τι να δοκιμάσετε αντ’ αυτού; Αντί να εστιάζετε στο γεγονός ότι δεν είστε τόσο ωραίος ή αστείος ή καινοτόμος όσο κάποιος άλλος, επικεντρωθείτε στα χαρακτηριστικά που σας ξεχωρίζουν.

Πηγή: Moneyreview.gr

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;