Βαρτζόπουλος: Σκοταδιστικές δηλώσεις για τις γυναικτονίες σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων
Έντονες αντιδράσεις για τη δήλωση του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, ότι «η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση» - Τι απαντάει ο ίδιος και το Μαξίμου;

 

Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, αποφάσισε σε συνέντευξή του προσπάθησε να εξηγήσει γιατί συμβαίνουν οι γυναικοκτονίες και πέρασε σε μία εντελώς απαράδεκτη δήλωση. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες από την αντιπολίτευση, ενώ η κυβέρνηση και το Μαξίμου συνεχίζουν να δείχνουν την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του υφυπουργού.

Μιλώντας στο LiveMedia, ο υφυπουργός Υγείας είχε δηλώσει σχετικά:

«Όταν κλείνεται κάποιος για δύο χρόνια μέσα, οι όποιες διαφορές διογκώνονται. Γι’ αυτό είχαμε και αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή ακριβώς οι επιθετικοί χαρακτήρες δεν εκτονώνονται έξω, κλείνονται στο σπίτι και εκδηλώνουν την επιθετικότητά τους στις γυναίκες»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είπε:

«Είναι η φύση των πραγμάτων να είναι το αρσενικό στοιχείο πιο επιθετικό, κατά συνέπεια η έννοια της γυναικοκτονίας έχει βιολογική βάση.

Και λέω στις γυναίκες τους, γιατί αντιλαμβάνεται σε όλη την πανίδα, σε κάθε μορφή εμβίου όντος, το αρσενικό είναι επιθετικό, πιο επιθετικό γιατί στη φύση κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκησή της ή την άμυνά της. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει και στηρίζει τη νέα μορφή, είτε μιλάμε στην αγέλη είτε στη δυαδική μορφή που έχουμε στο Homo Sapiens»

Βαρτζόπουλος: Η απάντηση για τη γυναικοκτονία μετά τη θύελλα αντιδράσεων – Η αντίδραση του Μαξίμου

Σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τα λεγόμενά του πέρασε μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις αρχικές δηλώσεις του πέρασε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Μέσα από την ανάρτησή του προσπάθησε να δικαιολογηθεί, κάνοντας ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Ο ίδιος έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook:

«Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής. Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητα του από το θηλυκό.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους, επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών. Άρα η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απολύτως σωστή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απόλυτα και αποτελεσματικά. Εννοούσα δηλαδή, είπα και υποστηρίζω ακριβώς το αντίθετο από τις αυθαίρετες κ προβοκατόρικες ερμηνείες»

Στη ίδια γραμμή, της παρερμηνείας των επίμαχων δηλώσεων, κινήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ειδικότερα ότι ο κ. Βαρτζόπουλος:

«Έκανε μία ανάλυση με την επιστημονική ιδιότητα του ως ψυχίατρος. Μετά τις αντιδράσεις -που είναι δικαιολογημένες σε ένα βαθμό, λόγω παρερμηνείας – έσπευσε να εξηγήσει τι είπε και με ποια ιδιότητα.

Δεν είχε καμία διάθεση – είναι προφανές – να υποτιμήσει τις γυναίκες. Έκανε μία επιστημονική ανάλυση συγκεκριμένη»

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πάντως ότι:

«Είναι αλήθεια, πως όσοι έχουμε ένα δημόσιο αξίωμα πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί και ακριβείς στις διατυπώσεις μας»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε ακόμα ότι ο κ. Βαρτζόπουλος έσπευσε να ανασκευάσει και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, που όπως είπε:

«Αλλά πως σας φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης ζητά αποπομπή ενός υπουργού για μία επιστημονική τοποθέτηση -που έπρεπε βέβαια να επεξηγηθεί – όταν ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα για την ανθρωποκτονία και από ισόβια το έβαλε και μέχρι 15 χρόνια. Πόσο υποκριτές είναι αυτοί που μπορούσαν να μη μειώσουν την ποινή, αλλά έδωσαν τη δυνατότητα το δικαστήριο να βάζει μέχρι 15 χρόνια εκτός από ισόβια. Έχει σημασία ποιος σε κατηγορεί για κάτι»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναγνωρίζει νομικά τον όρο γυναικοκτονία, παρότι παραδέχεται ότι είναι ορθός κοινωνικά. Όπως κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Μαρινάκης:

«Ο κ. Βαρτζόπουλος προσπάθησε να μιλήσει για μία άλλη διάσταση του θέματος ως ψυχίατρος. Οι απόψεις της κυβέρνησης αποτυπώνονται στην πολιτική της κυβέρνησης»

 

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις δηλώσεις Βαρτζόπουλου για τις γυναικοκτονίες

Την απομάκρυνση του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, από την κυβέρνηση ζήτησε μέσα από ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Συγκεκριμένα, η Κουμουνδούρου αναφέρει:

«Η ανατριχιαστική και χυδαία τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας, ψυχιάτρου στο επάγγελμα, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, για τις γυναικοκτονίες, υπερβαίνει τα όρια της ανοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση του από την κυβέρνηση και τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας»

Στις δηλώσεις του Δημήτρη Βαρτζόπουλου αναφέρθηκε μέσα από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, στρέφοντας παράλληλα τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού. Στην ανάρτησή του, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρει συγκεκριμένα:

«Ως εδώ, κ. Μητσοτάκη. Έχετε καλύψει φιλοναζί υποψήφια, χουντικό υποψήφιο, ομοφοβικό βουλευτή. Τώρα, ως εδώ. Κανένα «41%» δε σας δίνει το δικαίωμα να κρατήσετε στη θέση του υφυπουργού υγείας έναν άνθρωπο ο οποίος δίνει βιολογικό άλλοθι στις γυναικοκτονίες και υποτιμά τη γυναικεία φύση. Ζητώ την άμεση αποπομπή του κ. Βαρτζόπουλου από την κυβέρνηση και από την Κ.Ο. της Ν.Δ. Αν ο κ. Μητσοτάκης τον κρατήσει βουλευτή του, ας εξηγήσει στις γυναίκες ψηφοφόρους της Ν.Δ. γιατί θεωρεί ότι ‘οι γυναίκες είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτουν’, όπως πιστεύει ο υφυπουργός του – και φυσικά όχι ο Φρόυντ»

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας για τις γυναικοκτονίες τις χαρακτήρισε:

«Αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες.

Οι θέσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Βαρτζόπουλου «ότι η γυναικοτονία έχει μια βιολογική βάση» και ότι η επιθετική συμπεριφορά των ανδρών έχει βιολογικά χαρακτηριστικά, δεν στερούνται μόνο επιστημονικής βάσης, αλλά είναι αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες, εφόσον δικαιολογούν τέτοιες ειδεχθείς ενέργειες και οπλίζουν το χέρι πιθανών μελλοντικών γυναικοκτόνων. Λίγες μόνο μέρες μετά τη δολοφονία της Κυριακής στους Αγ. Αναργύρους, καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να αποδοκιμάσει άμεσα τις απόψεις του Υφυπουργού της»

Στις δηλώσεις του κ. Βαρτζόπουλου αναφέρθηκε και μέσα από ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. Συγκεκριμένα, ο ίδιος αναφέρει:

«Άκουσα πριν λίγο τις εξωφρενικές, τις αδιανόητες δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου. Και θυμήθηκα τις αστείες δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη ότι είναι ‘πολέμιος της άκρας δεξιάς’. Οι δηλώσεις Βαρτζόπουλου έρχονται από τις πιο σκοτεινές μέρες της ρατσιστικής ευγονικής και τους πιο ζοφερούς, ολοκληρωτικούς καιρούς της πολιτικής μας ιστορίας. Ο κύριος Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει εδώ και τώρα και να απολογηθεί για την επιλογή του. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει»

 

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
15 Μαϊ. 2024
Ολυ
FT
2 - 0
ΑΕΚ
15 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
FT
4 - 1
Παν
15 Μαϊ. 2024
ΠΕΡ
ΤΕΛ
79 - 63
ΚΟΛ
16 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;