Και το iPad OS στη λίστα των 'Gatekeepers' της ΕΕ
H Apple έχει 6 μήνες περιθώριο για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του Νόμου περί των Ψηφιακών Αγορών (DMA).

Για τις αλλαγές που έχει επιφέρει στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας o Νόμος περί των Ψηφιακών Αγορών, έχουμε γράψει αρκετές φορές. Στην περίπτωση της Apple, τρεις πλατφόρμες της, το iOS, App Store και ο Safari, που είχαν κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι κατέχουν κυρίαρχη θέση στην αγορά και ως «gatekeepers», έπρεπε να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες της EE. Σε αυτές τις πλατφόρμες ήρθε να προστεθεί χθες και το iPad OS, το λειτουργικό που τρέχει σε όλα τα tablets της εταιρείας και μου μέχρι πρόσφατα είχε εξαιρεθεί των υποχρεώσεων αυτών. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της EE, αν και το iPad OS δεν πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ως «gatekeeper», αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί σε αυτούς για τους ακόλουθους λόγους:

  • Ο αριθμός των επαγγελματικών χρηστών της Apple ξεπέρασε το ποσοτικό όριο που ορίζει το DMA κατά έντεκα φορές, ενώ ο αριθμός των τελικών χρηστών πλησιάζει το όριο του DMA και αναμένεται να το ξεπεράσει στο εγγύς μέλλον.
  • Οι τελικοί χρήστες είναι κλειδωμένοι στο iPadOS και η Apple αξιοποιεί το οικοσύστημά της για να αποθαρρύνει τους τελικούς χρήστες από τη μετάβαση σε άλλα λειτουργικά συστήματα για tablet.
  • Οι επαγγελματίες χρήστες είναι κλειδωμένοι στο iPadOS λόγω της μεγάλης και εμπορικά ελκυστικής βάσης χρηστών του και της σημασίας του για ορισμένες περιπτώσεις χρήσης, όπως οι εφαρμογές παιχνιδιών.

Με βάση αυτή την απόφαση η Apple έχει 6 μήνες περιθώριο να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές ώστε και το iPadOS να συμμορφωθεί με τους όρους του DMA, αλλιώς κινδυνεύει με υψηλά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν και το 10% των ετήσιων διεθνών εσόδων.

Απαντώντας στην απόφαση της Κομισιόν να συμπεριλάβει το iPadOS στα προϊόντα που διέπονται από το νέο νόμο, η Apple δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να συμμορφωθούμε με το DMA, σε όλες τις καθορισμένες υπηρεσίες. Στόχος μας παραμένει η παροχή κορυφαίων προϊόντων και υπηρεσιών στους Ευρωπαίους πελάτες μας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τους νέους κινδύνους ως προς την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων που ενέχει για τους χρήστες μας η εφαρμογή του DMA».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι αυτή είναι η πρώτη και, επί του παρόντος, μόνη έρευνα που πραγματοποίησε σχετικά με τη θέση άλλων προϊόντων και υπηρεσιών στην ψηφιακή αγορά από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία.

Photo by Jimmy Jin on Unsplash

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;