12+1 ταινίες που ασχολήθηκαν με θέματα ψυχικής υγείας
Μερικές ταινίες που «άγγιξαν» με ευαισθησία και σεβασμό πολύπλοκα θέματα ψυχικής υγείας.

Η ψυχική υγεία είναι ένα θέμα που συζητιέται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Το θετικό στις σύγχρονες κοινωνίες είναι πως τα ταμπού πλέον «σπάνε» και σταδιακά ο κόσμος αρχίζει να μιλάει με ευθύτητα και ειλικρίνεια για θέματα που παλιότερα ήταν σχεδόν αδύνατο να θίξει με σοβαρότητα κανείς στη δημόσια σφαίρα.

Θέματα ψυχικής υγείας και διαταραχές, πλέον συζητιούνται πιο ελεύθερα, ενώ ουκ ολίγες φορές άνθρωποι -διάσημοι και μη- μοιράζονται τις προσωπικές ιστορίες και τις «μάχες» τους. Φυσικά, σε όλο αυτό δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η έβδομη τέχνη, η οποία με τον τρόπο της έχει βοηθήσει αρκετά.

Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε μερικές ταινίες, νέες και παλιές, που «μίλησαν» για την ψυχική υγεία.

1. We Need to Talk About Kevin

Υπόθεση: Καθώς ο γιος της έχει διαπράξει κάτι ασυγχώρητο, μια μητέρα προσπαθεί να συνεχίσει τη γεμάτη ενοχές ζωή της και να καταλάβει πόσο ευθύνεται η ίδια για τις πράξεις του. Αν και δεν αναφέρεται ποτέ με σαφήνεια το τι «παίζει» με τον Κέβιν, πολλοί υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά ο Κέβιν είναι αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας

2. Cake

Υπόθεση:  Η πάσχουσα από χρόνιους πόνους και απογοητευμένη από τη ζωή της Claire αποφασίζει να μάθει περισσότερα για μια νεαρή αυτόχειρα, μέλος της ομάδας ψυχολογικής υποστήριξης στην οποία η ίδια συμμετέχει. Πρόκειται για έναν από τους λίγους (αν όχι ο μόνος) ρόλους της Jennifer Aniston, που δεν είναι κωμικός. Η Claire έχει ένα βαθύ τραύμα, το οποίο την έχει οδηγήσει στην κατάθλιψη. Η ταινία συνδέει την κατάθλιψη με τον πόνο της απώλειας και του πένθους, δύο πράγματα που αδιαμφισβήτητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

3. Stutz

Υπόθεση:  Κουβεντιάζοντας ανοιχτά με τον ηθοποιό Τζόνα Χιλ, ο κορυφαίος ψυχίατρος Φιλ Στατζ εξερευνά τις πρώιμες εμπειρίες του και το μοναδικό, οπτικό μοντέλο θεραπείας του. Μία ταινία που θέτει στο επίκεντρο την ψυχική υγεία παραμένοντας πολύ διαφορετική, αφού «φλερτάρει» με το ντοκιμαντέρ χωρίς όμως να είναι ακριβώς ντοκιμαντέρ.

4. A Beautiful Mind

Υπόθεση: O John Forbes Nash, Jr έγινε δεκτός το 1947 στο πανεπιστήμιο Princeton για σπουδές στα μαθηματικά. Ο μυστηριώδης αυτός νέος δείχνει ιδιαίτερα έξυπνος και καταφέρνει να μπει στην πιο αναγνωρισμένη ομάδα εργασίας, την Ivy League, χωρίς προπαρασκευαστικές σπουδές και χωρίς χρήματα. Ο Nash δεν καταφέρνει εύκολα να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και αρκετοί συμφοιτητές τους θα ήθελαν να τον δουν να αποτυγχάνει. Δεν ασχολείται με κοινωνικές εκδηλώσεις, και συχνά δεν παρακολουθεί τα μαθήματα. Στόχος του είναι να βρει μια πραγματικά πρωτότυπη ιδέα.

Είναι σίγουρoς ότι μόνο έτσι θα έχει σημασία η ζωή του και οι σπουδές του. Σε μια από τις σπάνιες εξόδους του σε ένα bar, θα συλλάβει μια πραγματικά πρωτότυπη ιδέα, μελετώντας τον τρόπο που οι φίλοι του προσπαθούν να προσεγγίσουν μια όμορφη κοπέλα. Η παρατήρηση αυτή θα τον οδηγήσει σε μια σημαντική εργασία στη θεωρία παιγνίων και τα «μαθηματικά του ανταγωνισμού», ανατρέποντας 150 χρόνια θεωρίας στο χώρο αυτό.Η επιτυχία του αυτή θα του δώσει το εισιτήριο για ερευνητική θέση διδάσκοντα στο MIT. Εκεί θα γνωρίσει την Alicia Larde μια νεαρή και ενδιαφέρουσα φοιτήτρια την οποία θα ερωτευτεί αλλά και τον μυστηριώδη William Parcher ο οποίος θα του ζητήσει να δουλέψει σε ένα απόρρητο ψυχροπολεμικό πρόγραμμα αποκρυπτογράφησης…

Η ταινία φέρει την υπογραφή του Ράσελ Κρόου και μίλησε για τη σχιζοφρένεια με έναν τρόπο προσιτό στο κοινό.

5. One Flew Over the Cuckoo’s Nest

Υπόθεση:  Όταν ο ελευθερόφρονας μικρο-εγκληματίας Ράνταλ ΜακΜέρφι φτάνει σε μια πολιτειακή ψυχιατρική κλινική, η αντισυμβατική του συμπεριφορά ταράζει την ρουτίνα του ιδρύματος. Ξεκινάει λοιπόν ένας πόλεμος ανάμεσα σε εκείνον και την ψυχρή νοσοκόμα Ρέιτσιντ , ο οποίος μπορεί να αποβεί επικίνδυνος για την τύχη των υπόλοιπων ασθενών της κλινικής.

Η ταινία κινείται σε παρόμοια λογική με την προηγούμενη, ενώ «σάρωσε» στα Όσκαρ του 1975 αποσπώντας τα πέντε βασικότερα αγαλματίδια.

6. The Perks of Being A Wallflower

Υπόθεση:  Στην πρώτη τάξη του Λυκείου, ο Τσάρλι νιώθει απομονωμένος από τους συμμαθητές του μέχρι που η γοητευτική τελειόφοιτη Σαμ και ο εξωστρεφής ετεροθαλής αδερφός της Πάτρικ τον βάζουν στην παρέα τους και τον «βγάζουν» στην αληθινή ζωή. Η ταινία παρουσιάζει ουσιαστικά τη ζωή ενός εφήβου που έχει διαγνωστεί με κατάθλιψη, αλλά και την προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη, καθώς προετοιμάζεται για την ενήλικη ζωή με όσα αυτή συνεπάγεται.

7. American Beauty

Υπόθεση: Η ταινία επικεντρώνεται στον 40χρονο διαφημιστή Λέστερ Μπέρνχαμ και τη γυναίκα του Κάρολαϊν που ψάχνει την ταυτότητά της, καθώς η ζωή και ο γάμος τους ξετυλίγεται. Η γυναίκα του τον μισεί, η κόρη του τον περιφρονεί και το αφεντικό του ετοιμάζει την απόλυσή του. Έτσι, ο Λέστερ αποφασίζει να αλλάξει την ζωή του και η απελευθέρωσή του ξεκινάει. Όσο απελευθερώνεται, τόσο πιο ευτυχισμένος γίνεται, αλλά σύντομα θα μάθει ότι η απόλυτη ελευθερία, έρχεται και στην απόλυτη τιμή. Άλλωστε, η ταινία ξεκινάει με δεδομένο τον θάνατό του και τον ίδιο να μας διηγείται το πώς έφτασε σε αυτό το σημείο.

Ο Σαμ Μέντες σε μία από τις καλύτερες ταινίες του με τον Κέβιν Σπέισι να υποδύεται τον Λέστερ Μπάρνχαμ, ο οποίος ουσιαστικά πάσχει από κλινική κατάθλιψη, αν και ποτέ δεν αναφέρεται άμεσα. Μία πολυεπίπεδη και all time classic που αποδομεί το αμερικανικό όνειρο και ταυτόχρονα αναδεικνύει εμμέσως τη ζωή ενός ανθρώπου που πάσχει από κατάθλιψη.

8. Silver Linings Playbook

Υπόθεση:  Ένας πρώην δάσκαλος που έχει χάσει τη δουλειά του, το σπίτι και τη γυναίκα του έχοντας περάσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια σε ψυχιατρικό ίδρυμα, αναγκάζεται να γυρίσει στο σπίτι των γονιών του. Φαίνεται αποφασισμένος να ανακτήσει την παλιά του ζωή, καθώς και την πρώην σύζυγό του. Το μόνο που θέλουν οι γονείς του Πατ είναι να σταθεί ξανά στα πόδια του, τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν γνωρίζει την Τίφανι, ένα μυστηριώδες κορίτσι με πολλά προβλήματα. Εκείνη προθυμοποιείται να τον βοηθήσει να επανασυνδεθεί με τη γυναίκα του και το μόνο που έχει να κάνει εκείνος είναι κάτι πολύ σημαντικό για να της το ανταποδώσει. Καθώς ο καιρός περνά, ένα αναπάντεχο δέσιμο δημιουργείται μεταξύ τους, και σημάδια αισιοδοξίας αρχίζουν να παρουσιάζονται στις ζωές τους.

9. Little Miss Sunshine

Υπόθεση: Η ταινία Little Miss Sunshine ακολουθεί μία κάπως εκκεντρική και περίεργη οικογένεια, η οποία πηγαίνει με ένα βανάκι Volkswagen (σήμα κατατεθέν) στην Καλιφόρνια. Σκοπός του ταξιδιού είναι να συμμετάσχει η εξάχρονη κόρη της οικογένειας, Olive, στα παιδικά καλλιστεία. Τα μέλη της -ιδιαίτερης- οικογένειας που τη συνοδεύουν είναι τα εξής: Ο αδερφός της, Dwayne, που έχει πάρει όρκο σιωπής, ο γκέι θείος της, Frank, που αποπειράται να αυτοκτονήσει, ο παππούς της που παίρνει κοκαΐνη, η μητέρα της και ο πατέρας της, ο οποίος είναι ένας γκουρού σεμιναρίων αυτοβελτίωσης, που κινδυνεύει να χρεοκοπήσει.

Πρόκειται για μία μαύρη κωμωδία που αν και εκ πρώτης όψεως μοιάζει ότι μόνο ο θείος Frank έχει κατάθλιψη, φαίνεται ότι όλοι αντιμετωπίζουν τους δικούς τους “δαίμονες”. Ωστόσο, η ταινία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θέμα με αισιοδοξία, υπενθυμίζοντάς μας συχνά τα “μέρη” που μπορούμε να βρούμε την ευτυχία.


10. World’s Greatest Dad

Υπόθεση:  O Λάνσε Κλέιτον είναι ένας αποτυχημένος σαραντάρης. Η σχέση του δεν τον βλέπει σοβαρά, ο γιος του επίσης και από εκεί που ονειρευόταν να γίνει σπουδαίος συγγραφέας κατέληξε απλός δάσκαλος σε σχολείο. Ένα ατύχημα όμως θα είναι η ευκαιρία της ζωής του… Ο Robin Williams, ο οποίος έπασχε από κατάθλιψη, πρωταγωνιστεί σ’ αυτή την κοινωνική κομεντί, που ως στόχο έχει να δείξει πώς όταν νιώθουμε να “βουλιάζουμε” ψυχολογικά, ακόμη και ένα από πολύ άσχημο γεγονός μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή.


11. Good Will Hunting

Υπόθεση:  Ένας νεαρός από τα λαϊκά στρώματα της Βοστόνης, που είναι διάνοια στα μαθηματικά, αρνείται να χρησιμοποιήσει τα χαρίσματά του για να ενταχθεί στο κοινωνικό σύστημα. Στην ταινία ο ξεχωριστός Will πάσχει από Διαταραχή Αντιδραστικής Προσκόλλησης – Διαταραχή Δεσμού, η οποία είναι αρκετά εμφανής κατά τη διάρκεια της ταινίας στον τρόπο με τον οποίο αντιδράει και συμπεριφέρεται γενικότερα.

12. Black Swan

Υπόθεση:  Μια νεαρή μπαλαρίνα πρέπει να αποδείξει στον απαιτητικό καλλιτεχνικό διευθυντή της ότι μπορεί να ενσαρκώσει τον πρώτο ρόλο στη «Λίμνη των Κύκνων». Ταυτόχρονα, προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από την ψυχαναγκαστική μητέρα της και να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό μιας φιλόδοξης συναδέλφου της. Η ταινία που χάρισε Όσκαρ στη Νάταλι Πόρτμαν πραγματεύεται πολλές διαταραχές όπως είναι η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) και η οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Μία «σκοτεινή» ταινία που έχει πολλά να πει.

13. Girl, Interrupted

Υπόθεση:  Η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία της Susanna Kaysen που έμεινε για 18 μήνες σε μια νευρολογική κλινική στις αρχες της δεκαετίας του ’60 και δημιούργησε μία παράξενη και μοναδική σχέση με μια κοινωνιοπαθή-μόνιμη τρόφιμο του ιδρύματος. Δεν έχουμε να πούμε πολλά για την σχέση της ταινίας με την ψυχική υγεία. Το μόνο που θέλουμε να πούμε είναι ότι η συνεργασία Wynona Ryder και Angelina Jolie εδώ είναι κάτι το ανεπανάληπτο.

Διαβάστε ακόμη:

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES
07 Μαϊ. 2024
Παρ
22:00
-
Μπο
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
07 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;