ΗΠΑ: Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν και διέταξε νέα δίκη
Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν το 2020 για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σεξουαλικών εγκλημάτων σε μια εντυπωσιακή ανατροπή στην θεμελιώδη υπόθεση της εποχής του #MeToo.

Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν το 2020 για κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σεξουαλικών εγκλημάτων σε μια εντυπωσιακή ανατροπή στην θεμελιώδη υπόθεση της εποχής του #MeToo.

Με μια απόφαση 4-3, το Εφετείο της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι ο δικαστής που προήδρευσε στην υπόθεση του κ. Γουάινστιν είχε κάνει ένα κρίσιμο λάθος, επιτρέποντας στους εισαγγελείς να καλέσουν ως μάρτυρες μια σειρά από γυναίκες που δήλωσαν ότι ο κ. Γουάινστιν τους είχε επιτεθεί – αλλά των οποίων οι κατηγορίες δεν αποτελούσαν μέρος των κατηγοριών εναντίον του.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Ashley Judd, η πρώτη ηθοποιός που προχώρησε σε καταγγελίες εναντίον του Χάρβεϊ Γουάινστιν δήλωσε πως «αυτό είναι άδικο για τους επιζώντες. Ζούμε ακόμα μέσα στην αλήθεια μας. Και ξέρουμε τι συνέβη».

Η ανατροπή της καταδίκης του Γουάινστιν και η διεξαγωγή νέας δίκης μπορεί να μοιάζει με μια ξαφνική, σοκαριστική στροφή αναφέρουν οι New York Times. Στο δημόσιο λόγο, είναι μια πλήρως ατιμασμένη φιγούρα: καταδικασμένος σε μεγάλες ποινές φυλάκισης σε δύο πόλεις, που καθορίστηκαν από τις δημόσιες μαρτυρίες σχεδόν 100 φερόμενων θυμάτων, οι ιστορίες των οποίων αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο του κινήματος #MeToo. Αλλά από νομικής άποψης, η καταδίκη του στη Νέα Υόρκη ήταν πάντα αμφιλεγόμενη και οι εφέσεις του είχαν πάντα πιθανότητες.

Όπως αναφέρει ο Guardian η απόφαση του πολιτειακού εφετείου ανοίγει εκ νέου ένα επώδυνο κεφάλαιο στην αναμέτρηση της Αμερικής με τη σεξουαλική κακοποίηση από ισχυρές προσωπικότητες – μια εποχή που ξεκίνησε το 2017 με μια πλημμυρίδα καταγγελιών εναντίον του Γουάινστιν. Το δικαστήριο διέταξε νέα δίκη. Οι κατήγοροί του θα μπορούσαν να αναγκαστούν και πάλι να ξαναζήσουν τα τραύματά τους στο εδώλιο του μάρτυρα.

Ο Γουάινστιν, 72 ετών, εκτίει ποινή κάθειρξης 23 ετών σε φυλακή της Νέας Υόρκης μετά την καταδίκη του με την κατηγορία της εγκληματικής σεξουαλικής πράξης για την εξαναγκαστική εκτέλεση στοματικού σεξ σε βοηθό τηλεοπτικής και κινηματογραφικής παραγωγής το 2006 και του βιασμού τρίτου βαθμού για επίθεση σε επίδοξη ηθοποιό το 2013. Θα παραμείνει στη φυλακή επειδή καταδικάστηκε στο Λος Άντζελες το 2022 για έναν ακόμη βιασμό και σε 16 χρόνια φυλάκιση. Ο Γουάινστιν αθωώθηκε στο Λος Άντζελες για τις κατηγορίες που αφορούσαν μία από τις γυναίκες που κατέθεσαν στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;