Η ΕΕ απειλεί το TikTok Lite με απαγόρευση
Η λειτουργία της εφαρμογής θα μπορούσε να ανασταλεί, εκτός εάν αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να αναστείλει το πρόγραμμα επιβράβευσης TikTok Lite, το οποίο πληρώνει τους χρήστες για να περνούν χρόνο στην εφαρμογή, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως τα τσιγάρα».

Αυτό δεν θα γίνει αν η TikTok προσφέρει «αδιάσειστα» νέα αποδεικτικά στοιχεία για την προστασία των παιδιών. Εάν η απαγόρευση συνεχιστεί, θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει σαρωτικές νέες εξουσίες για να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος ορόσημο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν είπε ότι η νέα λειτουργία είναι «τοξική και εθιστική», ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται από παιδιά. «Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε… προσωρινά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής του προγράμματος επιβράβευσης TikTok Lite», δήλωσε ο Τιερί Μπρετόν σε ανάρτησή του στο X.

Το TikTok έχει προθεσμία μέχρι την Τετάρτη να καταθέσει τις διαβεβαιώσεις του, διαφορετικά μπορεί το Lite να απαγορευτεί από την Πέμπτη 25 Απριλίου.

Η Επιτροπή είπε ότι η δυνατότητα ανταμοιβής θα μπορούσε να ανασταλεί στην ΕΕ εάν το TikTok δεν ανταποκρινόταν ικανοποιητικά στις ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με τον αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των χρηστών. Ο Μπρετόν επεσήμανε ότι η εφαρμογή κυκλοφόρησε στη Γαλλία και την Ισπανία αυτόν τον μήνα παρά το γεγονός ότι διεξάγεται έρευνα αναφορικά με άλλες ανησυχίες σχετικά με την προστασία των παιδιών. Είπε ότι το TikTok χρησιμοποιήθηκε από εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη και η Επιτροπή «δεν φείδεται προσπαθειών για να τα προστατεύσει».

Η νέα εφαρμογή watch-and-get-rewarded προσφέρει στους χρήστες βραβεία, όπως κουπόνια Amazon, δωροεπιταγές μέσω PayPal ή «Coins» του TikTok για πόντους που κερδίζουν μέσω «εργασιών», οι οποίες περιλαμβάνουν την παρακολούθηση βίντεο, το like σε περιεχόμενο, την παρακολούθηση δημιουργών ή την πρόσκληση φίλων να συμμετάσχουν.

Ο Μπρετόν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το TikTok Lite «θα μπορούσε να είναι τοξικό και εθιστικό όπως τα τσιγάρα». Είπε ότι ενώ η κύρια εφαρμογή του TikTok προσφέρει στους χρήστες «διασκέδαση και μια αίσθηση σύνδεσης», «συνοδεύεται επίσης από σημαντικούς κινδύνους για τα παιδιά μας: εθισμό, άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, χαμηλή προσοχή».

Η TikTok έλαβε 24ωρη προθεσμία την περασμένη εβδομάδα για να παράσχει αξιολόγηση κινδύνου σχετικά με τη νέα υπηρεσία Lite new, εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει τα παιδιά να εθιστούν στην παρακολούθηση βίντεο.

Τη Δευτέρα, η Επιτροπή δήλωσε ότι δεν είχε λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις από την TikTok σχετικά με τις διασφαλίσεις κατά του εθισμού, παρά το γεγονός ότι ήταν ήδη υπό έρευνα σε σχέση με άλλες ανησυχίες σχετικά με την προστασία των παιδιών.

Πηγή: BBC, Guardian

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;