«The Tortured Poets Department»: Μία προσωπική συζήτηση με την Taylor Swift
To «The Tortured Poets Department», το 11ο άλμπουμ της Taylor Swift, δεν είναι ο θρίαμβος που περίμεναν πολλοί δείχνοντας μία εσωτερική διαμάχη της ίδιας της 34χρονης σούπερ σταρ της μουσικής βιομηχανίας.

Η Taylor Swift -μαζί με την Beyonce– έχει καταφέρει να φτάσει σε ένα επίπεδο διασημότητας που φαίνεται να μην μπορεί να την αγγίξει τίποτα. Τα μικροσκάνδαλα πάνε και έρχονται, ενώ και οι κριτικοί μουσικής δεν μπορούν να αξιολογήσουν το έργο της για αυτό που είναι χωρίς να σκεφτούν τους εξωτερικούς παράγοντας όπως τους Swifties -τις ορδές των φανς της 34χρονης σταρ- που είναι έτοιμοι να ριχτούν σε «πόλεμο» με όποιον γράψει κάτι αρνητικό για το είδωλό τους, αλλά και τις δικές τους ήδη εδραιωμένες πεποιθήσεις για την περσόνα της. Η σούπερ σταρ της μουσικής βιομηχανίας, όμως, φαίνεται να ζητάει ακριβώς αυτό με το 11ο προσωπικό της άλμπουμ «The Tortured Poets Department» που κυκλοφόρησε τα ξημερώματα της Παρασκευής, 19 Απριλίου. Ανοίγει τα χαρτιά της και συνομιλεί -πολλές φορές σπάζοντας τον τέταρτο τοίχο που υπάρχει ανάμεσα στα τραγούδια και τον ακροατή- με όλους. Από τους φανς, τις παλιές τις σχέσεις μέχρι και τους ίδιους τους επικριτές της.

The Tortured Poets Department Taylor Swift

Η Swift έχει φτάσει σε ένα σημείο της καριέρας της που μέχρι πρότινος δεν είχε φανταστεί κανείς ότι μπορεί να επιτευχθεί από κάποιον. Το επίπεδο αναγνωρισιμότητά της έχει ξεπεράσει τα χρόνια της παντοκρατορίας του Michael Jackson και της Madonna με πολλούς να συγκρίνουν το ντελίριο που επικρατεί γύρω από το όνομά της με το Beatlemania. Και όπως ακριβώς τα γνωστά και αγαπημένα Σκαθάρια έκαναν στην πιο γόνιμη περίοδό τους, έτσι και η 34χρονη pop σταρ συνομιλεί με το κοινό της μέσα από τα τραγούδια της.

Το «The Tortured Poets Department» είναι στην πραγματικότητα ένα διπλό άλμπουμ με τα 16 πρώτα τραγούδια να κυκλοφορούν στις 7 ώρα Ελλάδος την Παρασκευή και μετά από δύο ώρες -για αυτό το σήμα της νίκης που είχε κατακλίσει τα social της καθώς και τις εμφανίσεις της- κυκλοφόρησαν άλλα 15 τραγούδια. Το διπλό άλμπουμ έχει τον τίτλο «The Tortured Poets Department: The Anthology» και έχει σπάσει ήδη όλα τα ρεκόρ.

The Tortured Poets Department Taylor Swift

Το άλμπουμ έχει συγκεντρώσει 313 εκ. streams την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του στο Spotify καταφέρνοντας να γίνει το πιο πετυχημένο άλμπουμ της πλατφόρμας σε ένα 24ωρο από την κυκλοφορία του. Ακολούθησε το Amazon Music, ενώ περιμένουμε να μάθουμε και τα υπόλοιπα ρεκόρ που θα καταρρίψει αυτό το διπλό άλμπουμ.

The Tortured Poets Department Taylor Swift

Ο ντόρος, όμως, γίνεται για τη μουσική. Κριτικοί και θαυμαστές είναι διχασμένοι για την πρόταση της Taylor Swift μέσα από αυτό το νέο άλμπουμ. Πολλοί είναι που την κατηγορούν ότι ηχητικά δεν προσφέρει κάτι νέο και ανακυκλώνει γνώριμους ήχους από το παρελθόν της, ενώ άλλοι έσπευσαν να επαινέσουν την ωμότητα και ωριμότητα που παρουσιάζουν οι στίχοι της. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες άρθρα και βίντεο στο TikTok προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τους στίχους των τραγουδιών και να αποκαλύψουν αν η 34χρονη τραγουδοποιός αναφέρεται στην εξαετή σχέση της με τον Βρετανό ηθοποιό Joe Alwyn ή στο σύντομο πέρασμά του Matty Healy -του frontman της αγγλικής μπάντας The 1975- από τη ζωή της.

Τι θέλει η ίδια η Taylor Swift να πετύχει με το «The Tortured Poets Department»;

Η ίδια Taylor Swift, όταν βραβεύτηκε με το βραβείο Grammy για Καλύτερο Pop Άλμπουμ για το υπέροχο -ναι ήταν ένα φανταστικό pop άλμπουμ- «Midnights» και ανακοίνωσε το 11ο άλμπουμ της, είπε ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να επεξεργαστεί τα όσα της συμβαίνουν ήταν να τα κάνει τραγούδια. Έτσι, το νέο της άλμπουμ είναι ένα από τα πιο προσωπικά της και αυτό που δείχνουν τις ανοιχτές πληγές της από το επίπεδο της φήμης που έχει φτάσει, αλλά και τον δημόσιο χωρισμό της από τον Joe Alwyn.

Η 34χρονη, πλέον, Swift μπορεί να αναφερθεί σε θεματικές που έχουμε δει σε όλη την μέχρι τώρα δισκογραφία της με την ωριμότητα της ηλικίας της και την εμπειρία προηγούμενων καταστάσεων. Για πρώτη φορά την βλέπουμε να μιλάει τόσο ανοιχτά για τον αλκοολισμό («functioning alcoholic»), κατάθλιψη («you don’t get to tell me about sad»), ναρκωτικά και καταχρήσεις, μέχρι τις ψευδαισθήσεις που μπορεί να σου δημιουργήσει μία σχέση για το μέλλον σου και τις προοπτικές της («handcuffed to the spell I was under»). Σε όλα αυτά η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός παίρνει την ευθύνη που της αναλογεί και δεν είναι, πλέον, το αθώο θύμα. Είναι μία ώριμη γυναίκα που καταλαβαίνει πως για αρκετά από τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή της έχει και αυτή μερίδιο της ευθύνης.

The Tortured Poets Department Taylor Swift

Οι στίχοι του «The Tortured Poets Department» είναι ωμοί, βαθιά ενδοσκοπικοί, ανοιχτεί για να τους αντιστοιχίσεις με δικές σου εμπειρίες και γεμάτοι… αίμα. Αίμα από τις πληγές της, από τα λάθη της, από την ίδια τη δημοσιότητα, ακόμα και από τους ίδιους τους φανς της («I don’t cater to all these vipers dressed in empath’s clothing»).

Στιχουργικά το 11ο άλμπουμ της Taylor Swift είναι το magnum opus της. Η πιο σημαντική δουλειά μίας καριέρας γεμάτης με στίχους που έχουν σημαδέψει και κρατήσει συντροφιά σε εκατομμύρια κόσμο.

Οι στίχοι της βουτάνε ακόμα πιο βαθιά στο μυαλό της δισεκατομμυρίουχου -η πρώτη που το καταφέρνει μόνο από τη μουσική της- και δείχνουν πως δεν έχει χάσει τίποτα από όλα αυτά που έκαναν εύκολο να ταυτιστεί κάποιος μαζί της. Αντίθετα η επιτυχία της, της έδωσε τη δυνατότητα να ανοίξει και άλλο τα χαρτιά της, να σε βάλει πιο βαθιά στην ψυχή και το μυαλό της.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι το «The Tortured Poets Department» είναι το αριστούργημά της…

Η μουσική έχει χάσει την αιχμή της

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Taylor Swift (@taylorswift)

Το «The Tortured Poets Department» φαίνεται να είναι το «The White Album» της. Ένα άλμπουμ που αποτελεί από κάτι παραπάνω από δύο ώρες μουσικής και παίρνει ρίσκα. Τα ρίσκα, όμως, σε αντίθεση με τον κλασικό δίσκο των Beatles, δεν είναι στη μουσική αλλά στους στίχους της.

Η Taylor Swift συνεργάζεται ξανά με τον Jack Antonoff, ο οποίος φέρνει την 80s synth-pop αισθητική του, και τον Aaron Dessner με την indie rock διάθεση. Η ίδια έχει συνεργαστεί ξανά και με τους δύο παραγωγούς, αλλά φαίνεται πως πλέον δεν μπορούν να την ωθήσουν μπροστά μουσικά με αποτέλεσμα αρκετά από τα τραγούδια να αρχίσουν να χάνονται το ένα με το άλλο περίπου στη μέση της διαδρομής.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως οι γνώριμοι παραγωγοί της ίδιας και τον φανς δεν έχουν και μερικές ιδέες που ξεχωρίζουν!

The Tortured Poets Department Taylor Swift
Πηγή: twitter

Στο πρώτο μισό του «The Tortured Poets Department», ο Jack Antonoff παίρνει τα ηνία και μας δίνει τρία από τα highlights αυτού του μισού, τα «Florida!!!» με τη μαγική φωνή και πένα της Florence Welch των Florence and the Machine, «Who’s Afraid of Little Old Me» και «I Can Do It With a Broken Heart». Σε αυτό το μισό, ο Dessner κάνει ένα βήμα πίσω με την παραγωγή του να θυμίζει αυτή του Antonoff και τους ήχους της synth-pop να μας θυμίζουν το «Midnights» και τα vault κομμάτια του «1989 (TV)».

Στο δεύτερο μισό του άλμπουμ, ο Dessner “βγαίνει” μπροστά δίνοντας μας την εξαιρετική τριπλέτα των «The Prophecy», «Cassandra» και «Peter». Με τους πιο indie rock, folk και με στοιχεία country ήχους τους, το δεύτερο αυτό μισό θυμίζει τα εξαιρετικά «folklore» και «evermore», τα δύο άλμπουμ που σφράγισαν την καλλιτεχνική υπόσταση της Taylor Swift ως δημιουργού πάνω από όλα.

Ανάλογα και το είδος του φαν που είσαι θα αγαπήσει περισσότερο το ένα από τα δύο μισά του «The Tortured Poets Department»!

The Tortured Poets Department Taylor Swift

Ακριβώς όπως και στο «The White Album», δημιουργείται αμέσως μία διαμάχη. Η Swift δεν έχει άλλα μέλη της μπάντας για να διαφωνήσει και να λογομαχήσει όπως είχαν κάνει σε αυτό το άλμπουμ ο John Lenon και ο Paul McCartney. Η διαμάχη της είναι με τον ίδιο της τον εαυτό.

Τα διαφορετικά ηχητικά παρελθόντα που έχει “χτίσει” έρχονται σε διαμάχη το ένα με το άλλο. Έρχονται σε σύγκρουση θέλοντας να δουν πιο θα καταφέρει να βγει νικηφόρο ή αν το «The Tortured Poets Department» θα είναι το τελευταίο κεφάλαιο μίας πρώτης φάσης της καριέρας της Taylor Swift.

Μπορεί η ίδια να έχει στραφεί ενάντια στην τάση της μουσικής βιομηχανίας να κριτικάρει τις γυναίκες καλλιτέχνιδες αν με κάθε νέο άλμπουμ τους δεν επανεφευρίσκουν τον εαυτό τους, όμως, φαίνεται πως στην δεδομένη στιγμή είναι αυτό που χρειάζεται η καριέρα της. Να δοκιμάσει νέους ήχους και παραγωγούς που θα της φέρουν αντίσταση και θα την προωθήσουν μπροστά.

The Tortured Poets Department Taylor Swift

Το «The Tortured Poets Department» δεν είναι για κανένα λόγο ένα κακό άλμπουμ και είναι πολύ καλύτερο από δουλειές πολλών καλλιτεχνών που έχουν κυκλοφορήσει νέες δουλειές φέτος. Αλλά δεν σημαίνει πως η Taylor Swift θα πρέπει να αναπαυθεί στις κατακτήσεις της.

Δεν έχει να αποδείξει σε κανέναν πλέον τίποτα. Ό,τι κάνει από εδώ και πέρα είναι για το αποτύπωμα της στην ιστορία της μουσικής, ένα αποτύπωμα που είναι ήδη μεγάλο και η ίδια φαίνεται πως θέλει να κάνει ακόμα πιο σημαντικό. Για να το καταφέρει, λοιπόν, αυτό θα πρέπει να ανασυνταχθεί, να συστηθεί ξανά στο κοινό και να αναπτυχθεί καλλιτεχνικά.

Οι στίχοι και οι καλύτερες στιγμές του «The Tortured Poets Department» δείχνουν πως με την κατάλληλη καθοδήγηση μπορεί να καταφέρει ακόμα περισσότερα.

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1