«Πριβέ περιηγήσεις» αξίας 5.000 ευρώ στην Ακρόπολη - Άρθρο του Guardian κατακεραυνώνει την πρόταση
Οργή για τις «πριβέ περιηγήσεις» αξίας 5.000 ευρώ στην Ακρόπολη - Τι υποστηρίζουν Αρχαιολόγοι και ξεναγοί

Ένα άρθρο της Έλενα Σμιθ στον Guardian έρχεται να φέρει στην επιφάνεια ένα θέμα άγνωστο για τους Έλληνες πολίτες. Το άρθρο κάνει λόγο για πρόταση για «πριβέ περιηγήσεις» στην Ακρόπολη, οι οποίες θα κοστίζουν 5.000 ευρώ. Μέσα από το σχετικό άρθρο, η δημοσιογράφος μεταδίδει τις έντονες αντιδράσεις αρχαιολόγων και ξεναγών.

Το άρθρο αναφέρει πως η Ακρόπολη είναι μακράν το μεγαλύτερο αξιοθέατο της Ελλάδας, προσελκύοντας περισσότερους από 22.000 επισκέπτες την ημέρα το περασμένο καλοκαίρι, αναγκάζοντας τις αρχές να θεσπίσουν αυστηρούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος χρονοθυρίδων. Στη συνέχεια, προσθέτει πως το 2024 οι αξιωματούχοι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας ένα σχέδιο που επιτρέπει στους τουρίστες να αποφύγουν το πλήθος και να ζήσουν το αριστούργημα του Περικλή σε αποκλειστική βάση. Η πρωτοβουλία προβλέπει έως και τέσσερις ομάδες των πέντε ατόμων που θα καθοδηγούνται από ειδικούς αρχαιολόγους γύρω από την τοποθεσία μεταξύ 7 π.μ. έως 9 π.μ. και 8 μ.μ. έως 22.00 – πριν από το άνοιγμα και μετά το κλείσιμο – για να αποφευχθούν οι χιλιάδες τουρίστες που ανεβαίνουν κάθε ώρα στον βράχο.

Μιλώντας στον Guardian, η Νικολέτα Βαλάκου, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, του κρατικού φορέα που συνδέεται με το υπουργείο Πολιτισμού, είπε για τη σχετική πρόταση:

«Είχαμε αιτήματα από tour operators για αυτό εδώ και πολύ καιρό»

Όπως είπε στο άρθρο, το υπουργείο ήταν έτοιμο να επιτρέψει περιηγήσεις σε μεμονωμένα άτομα, υπό την προϋπόθεση ότι ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν το ομαδικό τέλος. Η κα. Βαλάκου πρόσθεσε:

«Θα υπάρχουν και αναμνηστικά. Ένα αντίγραφο ενός νομίσματος, ίσως, ή αντίγραφο ενός μικρού αγάλματος… κάτι για να δημιουργήσει αναμνήσεις από τη μοναδική εμπειρία»

Η Έλενα Σμιθ στο άρθρο της στο Guardian επισημαίνει πως:

«Το μέτρο – μέρος μιας αναθεώρησης της πολιτικής έκδοσης εισιτηρίων σε περισσότερους από 350 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που διαχειρίζεται το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού – έχει προκαλέσει οργή και χλεύη, μεταξύ άλλων από τους αρχαιολόγους. Οι ξεναγοί το περιέγραψαν ως μη πρακτικό και οι επικριτές υποστήριξαν ότι έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα όλων όσων υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει το κατεξοχήν σύμβολο της Δημοκρατίας στον κόσμο»

Η Δέσποινα Κουτσούμπα, αντιπρόεδρος του συλλόγου αρχαιολόγων της χώρας, μίλησε στη δημοσιογράφο και τόνισε πως:

«Το επόμενο πράγμα που θα γίνει, είναι να κάνουν προτάσεις γάμου και να πίνουν σαμπάνια εκεί πάνω. Θα αισθάνονται ότι το δικαιούνται, αν έχουν ξοδέψει τέτοιου είδους χρήματα, να κάνουν ό,τι θέλουν στο χώρο»

Στο άρθρο του Guardian η Κουτσούμπα προσθέτει ότι αντιτίθεται σε μια τέτοια κίνηση.

Πέραν των παραπάνω, στο άρθρο επισημαίνεται ότι μία τέτοια κίνηση δημιουργεί ερωτήματα ως προς το πόσο συνετό θα ήταν κάτι τέτοιο σε μια εποχή που το χάσμα πλούτου της χώρας έχει γίνει ολοένα και πιο έντονο. Ο Κώστας Ζάμπας, ο οποίος ήταν επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης στην Ακρόπολη για περισσότερα από 25 χρόνια, ανέφερε στη δημοσιογράφο:

«Είναι απλά ελιτίστικο. Η ίδια η ιδέα έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα ενός τόπου που συνδέουμε με τη Δημοκρατία. Δεν κάθεται καλά»

Στο άρθρο τονίζεται ότι θα δημιουργηθεί ένας δύσκολος συνδυασμός και με την αλλαγή ώρας, λόγω της θερμοκρασίας. Με τον υδράργυρο να φτάνει πέρσι στους 45 βαθμούς και τις αρχές να αναγκάζονται να κλείσουν την Ακρόπολη για αρκετές μέρες λόγω του καύσωνα, η επανάληψη ενός τέτοιους σκηνικού, με τον χώρο να ανοίγει για το ευρύ κοινό στις 9 και όχι στις 8 (αφού μεταξύ 7:00 – 9:00 θα γίνονται οι πριβέ ξεναγήσεις), θα δημιουργήσει ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα ιδιαιτέρως τις ζεστές μέρες.

Στο κλείσιμο του άρθρου της, η Έλενα Σμιθ σημειώνει πως υπάρχουν και αυτοί που βλέπουν θετικά την κίνηση αυτή, καθώς και η Βαλάκου, αλλά και ο Πίτερ Πούλος, εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, μιας παγκόσμιας φιλανθρωπικής οργάνωσης της ελληνικής διασποράς, τονίζουν το γεγονός ότι τα χρήματα θα επαναδιατεθούν και ότι είναι κάτι το θετικό να λαμβάνονται χρήματα από αυτούς που θέλουν να τα διαθέσουν ώστε να προστατευθούν και να υποστηριχθούν τα ίδια τα μνημεία.

Πηγή cover photo: Intime

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;