Eurovision 2024: Διαδηλωτές στο Μάλμε ζητούν μποϊκοτάζ του Ισραήλ
Κρατούσαν πανό με κόκκινους λεκέδες που έμοιαζαν με αίμα και ένα ψαλίδι που έκοβε τη χορδή ενός μικροφώνου που έδειχνε ισραηλινή σημαία

Με παλαιστινιακές σημαίες και πανό, διαδηλωτές στο Μάλμε της Σουηδίας καλούν σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), η οποία ξεκαθάρισε την κατάσταση για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision 2024, οι διαδηλωτές επιμένουν σε μποϊκοτάζ της συμμετοχής του.

Μπορεί η EBU να χαρακτηρίζει τον διαγωνισμό ως ένα μη πολιτικό γεγονός, ωστόσο το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό συχνά βαραίνει τη μουσική αυτή γιορτή, η οποία αυτή τη χρονιά διεξάγεται εν μέσω διαμαρτυριών και μποϊκοτάζ για τον πόλεμο του Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, επηρεάζοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη.

«Νομίζω ότι δεν έπρεπε να υπάρχει κανένας τρόπος να μπορεί το Ισραήλ να συμμετέχει στη Eurovision και συμπεριφέρονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν αφήνουν εκτός τη Ρωσία», δήλωσε ένας κάτοικος του Μάλμε.

Οι διαδηλωτές έξω από την πόλη του Μάλμε κρατούσαν ένα πανό που καλούσε σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ πάνω από το λογότυπο της Eurovision, ενώ ένα άλλο πανό είχε κόκκινους λεκέδες που έμοιαζαν με αίμα και ένα ψαλίδι που έκοβε τη χορδή ενός μικροφώνου που έδειχνε ισραηλινή σημαία. Η EBU το 2022 απέκλεισε τη Ρωσία από τον διαγωνισμό, αφού αρκετοί δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Ευρώπης ζήτησαν την αποβολή της χώρας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η ένωση δήλωσε ότι απέβαλε τους ρωσικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς λόγω «επίμονων παραβιάσεων των υποχρεώσεων μέλους και της παραβίασης των αξιών της δημόσιας υπηρεσίας». Ωστόσο η απόφασή τους τώρα να συμπεριλάβουν τον ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό φορέα KAN προκάλεσε διαμαρτυρίες από καλλιτέχνες και υπουργούς, αλλά η EBU δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η Eurovision δεν είναι διαγωνισμός μεταξύ κυβερνήσεων και ότι ο KAN πληρούσε όλους τους κανόνες του διαγωνισμού.

Η ένωση έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις για αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Eurovision και νωρίτερα σήμερα κάλεσε τους πολίτες να απέχουν από τις διαδικτυακές προσβολές που απευθύνονται σε ορισμένους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

«Όλοι μας έχουμε επηρεαστεί από τις εικόνες, τις ιστορίες και τον αναμφισβήτητο πόνο που υπέστησαν όσοι βρίσκονται στο Ισραήλ και στη Γάζα. Ωστόσο… επιθυμούμε να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες και τις συζητήσεις γύρω από αυτή την κατάσταση, ιδίως τις στοχευμένες εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον ορισμένων από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες μας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;