Έξι σειρές που μίλησαν για την ενδοσχολική βία
Μερικές σειρές με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού 2024.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ορίσει την 6η Μαρτίου ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» ή όπως είναι ευρέως διαδεδομένος school bullying, είναι ένα φαινόμενο νεανικής βίας που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ο όρος «σχολικός εκφοβισμός» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές και μαθήτριες από συμμαθητές και συμμαθήτριές τους, εντός και εκτός σχολείου. Αυτό σημαίνει πως ο σχολικός εκφοβισμός δυστυχώς πολλές φορές υπερβαίνει τα όρια του σχολικού προαυλίου φέρνοντας το μαθητή/-τρια θύμα σε μία κατάσταση κατά την οποία φοβάται ακόμη και μετά το σχόλασμά του.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε μερικές σειρές που μπορούν να σε βοηθήσουν να δεις το πρόβλημα της σχολικής βίας από μία άλλη οπτική και σε συνάρτηση με άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μαθητές και οι μαθήτριες. Μάλιστα, σε μερικές σειρές οι επιπτώσεις και τα τραύματα του bullying είναι εμφανή αρκετά χρόνια μετά, αφού τα θύματα τα «κουβαλάνε» και στην ενήλικη ζωή τους.

Παράλληλα, σε κάποιες άλλες βλέπουμε τον σχολικό εκφοβισμό να είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρωταγτωνιστές και με αυτό τον τρόπο γίνεται κατανοητό πως το bullying συχνά είναι ένα αρκετά σύνθετο πρόβλημα, που ούτε ξεκινάει ούτε τελειώνει απλώς στο σχολείο και σε όσα συμβαίνουν εκεί αποκλειστικά.

Ακολουθεί η λίστα με τις προτεινόμενες σειρές:

1.The Glory

Υπόθεση: Χρόνια μετά τη φρικτή κακοποίηση που υπέστη στο σχολείο, μια γυναίκα θέτει σε εφαρμογή ένα περίπλοκο σχέδιο εκδίκησης για να κάνει τους δράστες να πληρώσουν. Πρόκειται για μία «σκληρή» σειρά, η οποία συνδέει το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας με την κοινωνική ανισότητα στη Νότια Κορέα δημιουργώντας μία δραματική σειρά γεμάτη πόνο και εκδίκηση.

2. 13 reasons why

Υπόθεση: Το «13 reasons why» κυκλοφόρησε το 2017 κάνοντας τους πάντες να μιλάνε για αυτό.

 Το «13 reasons why»επικετρώνεται στον μαθητή λυκείου Κλέι Τζένσεν, ο οποίος λαμβάνει ένα κουτί με 13 κασέτες «γραμμένες» από την φίλη του Χάνα, η οποία αυτοκτόνησε. Στη σειρά ο Κλέι είναι το κεντρικό πρόσωπο σε μια σειρά συνταρακτικών μυστηρίων τα οποία ξεκίνησαν από την τραγική αυτοκτονία μιας φίλης του με τον ίδιο να αναζητάει την αλήθεια πίσω από τον θάνατό της.

Μία σειρά με τέσσερις σεζόν με την καθεμιά να είναι σα «μαχαίρι» στην καρδιά με τη βία ανάμεσα σε μαθητές και μαθήτριες λυκείου να βάζει τον κάθε θεατή σε σκέψεις.

3. True Beauty

Υπόθεση: Το «True Beauty» ακολουθεί μια μαθήτρια γυμνασίου που αν και είναι ευδιάθετη και ευγενική, έχει θέμα με την εμφάνισή της. Η εμφάνισή της είναι ο βασικός λόγο για τον οποίο δέχεται συστηματικά bullying στο σχολείο. Όταν όμως αλλάζει σχολείο, μαθαίνει μέσω του διαδικτύου μαθαίνει πώς να βάφεται και βλέπει τη ζωή της αλλάζει. Ωστόσο, συνεχίζει να φοβάται μήπως κάποιος από το σχολείο την δει χωρίς μακιγιάζ. Μια μέρα ο μόνος που την βλέπει λίγο αμακιγιάριστη είναι ο Lee Su Ho που με έχει και τα δικά του κρυφά μυστικά για τον εαυτό του. Σιγά σιγά οι δυο τους έρχονται κοντά και ο ένας από τον άλλον αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

Πρόκειται για μία λατρεμένη σειρά για τους φαν των κορεατικών σειρών, η οποία είναι σίγουρα πιο ανάλαφρη από τις δύο προηγούμενες. Επιπλέον, σε αυτή τη σειρά η ενδοσχολική βία συνδέεται με το θέμα της εμφάνισης και τα beauty standards, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν μία γυναίκα -και ειδικά μία έφηβη- στην εμμονή με το μακιγιάζ. Το «True Beauty» είναι μία ανάλαφρη μεν σειρά, η οποία θίγει το θέμα του τι είναι τελικά η πραγματική ομορφιά.

4. AlRawabi School for Girls

Υπόθεση: Το «AlRawabi School» έρχεται από την Ιορδανία. Εκεί, τα εκφοβισμένα και περιθωριοποιημένα κορίτσια του κατά τ’ άλλα υψηλού κύρους Σχολείο Θηλέων Αλραουάμπι, καταστρώνουν επικίνδυνα σχέδια για να εκδικηθούν αυτές που τις βασανίζουν. Η σειρά επικεντρώνεται στις επιπτώσεις που έχει η ενδοσχολική βία, ο εκφοβισμός και η περιθωριοποίηση στην ψυχολογία των εφήβων.

Μάλιστα, η σειρά συνδέει το bullying με τις προσδοκίες που έχει μια ολόκληρη κοινωνία από τα κορίτσια, με το σχολείο να αποτελεί τη μικρογραφία της κοινωνία, αλλά και τις επιπτώσεις που έχουν όλα αυτά στην ψυχική υγεία των έφηβων κοριτσιών.

5. My Mad Fat Diary

Υπόθεση: Η σειρά τοποθετείται χρονικά τη Βρετανία στα μέσα του ’90. Η σειρά επικεντρώνεται στην οπτική μία υπέρβαρης έφηβης, η οποία μετά επέστρεψε στο Λίνκολνσαϊρ μετά από 4 μήνες νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική. Αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζει κανείς στο σχολείο της- ούτε η κολλητή της. Μέσα από από μία αστεία και ζεστή οπτική μία 16χρονης, σε αυτή τη σειρά βλέπουμε διάφορα θέματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η έφηβη, ένα εκ των οποίων -και πολύ βασικό- είναι το bullying. Η σειρά προτάθηκε φια 4 BAFTA και έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα κατά της ενδοσχολικής βίας, ενώ παράλληλα μπορεί να δώσει το έναυσμα σε όποιον την παρακολουθήσει, ώστε να σκεφτεί περισσότερο για προβλήματα που αφορούν την ψυχική υγεία.

6. Skins

Υπόθεση: Με το «Skins» μένουμε Βρετανία και συγκεκριμένα σρο Μπρίστολ. Η σειρά ακολουθεί τις ζωές μιας ομάδας εφήβων για δύο χρόνια στο λύκειο. Για ακόμη μία φορά η σειρά δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στον εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία, αλλά ένα μεγάλο μέρος της την περιλαμβάνει. Πρόκειται για μία σειρά που έκανε «πάταγο» το 2007 που κυκλοφόρησε και σε αντίθεση με το αμερικανικό «Gossip Girl» που κυκλοφόρησε την ίδια περίοδο, κατάφερε να διεισδύσει περισσότερο σε πιο ουσιώδη θέματα των εφήβων, όπως οι διατροφικές διαταραχές, οι δυσλειτουργικές οικογένειες και το αντίκτυπό τους στην ψυχική υγεία των παιδιών, η σεξουαλικότητα, το bullying και η βία γενικότερα.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;