ΗΠΑ: «Ο Ασάνζ δεν διώκεται για τις πολιτικές του απόψεις»
«Οι διαρροές έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή πρακτόρων», υποστηρίζουν οι εισαγγελείς που ζητούν έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ διώκεται για τη δημοσίευση των ονομάτων των πηγών του και όχι για τις πολιτικές του απόψεις, δήλωσαν σήμερα Τετάρτη οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ασάνζ προσπαθεί να αποφύγει την έκδοσή του από τη Βρετανία.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ επιδιώκουν να δικάσουν τον 52χρονο Τζούλιαν Ασάνζ για τη δημοσιοποίηση από το WikiLeaks αμερικανικών εμπιστευτικών στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Υποστηρίζουν ότι οι διαρροές έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των πρακτόρων της χώρας και ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοιου είδους εγκλήματα.

«Διώκεται για την αποκάλυψη εγκλημάτων»

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ, ωστόσο, τον χαιρετίζουν ως δημοσιογράφο και ήρωα που διώκεται για την αποκάλυψη αμερικανικών αδικημάτων.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ υποστήριξαν χθες Τρίτη στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου ότι η υπόθεση βασίζεται σε πολιτικά κίνητρα, υποστηρίζοντας ότι ο Ασάνζ στοχοποιήθηκε για την αποκάλυψη «εγκλημάτων κρατικού επιπέδου» και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει «επιλογές» για το πώς θα τον σκοτώσουν.

Κράτος δικαίου και αποδεικτικά στοιχεία

Αντίθετα, την Τετάρτη, οι δικηγόροι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ «βασίζεται στο κράτος δικαίου και στα αποδεικτικά στοιχεία».

Ο Ασάνζ «δημοσίευσε αδιακρίτως και εν γνώσει του τα ονόματα ατόμων που λειτουργούσαν ως πηγές πληροφοριών για τις ΗΠΑ», είπε.

«Είναι αυτά τα βασικά γεγονότα που διαφοροποιούν τη θέση του προσφεύγοντος από τους New York Times και άλλα μέσα ενημέρωσης», ανέφεραν οι δικηγόροι των ΗΠΑ.

Δεν ήταν στο δικαστήριο

Ο ίδιος ο Ασάνζ δεν ήταν και πάλι στο δικαστήριο την Τετάρτη ούτε παρακολουθούσε εξ αποστάσεως επειδή δεν αισθανόταν καλά.

Οι νομικές μάχες του Αυστραλού Ασάνζ ξεκίνησαν το 2010 και στη συνέχεια πέρασε επτά χρόνια αυτοεξόριστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προτού τον βγάλουν έξω και τον φυλακίσουν το 2019 για παραβίαση των όρων εγγύησης.

Έκτοτε κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Λονδίνο, όπου παντρεύτηκε. Η Βρετανία ενέκρινε τελικά την έκδοσή του στις ΗΠΑ το 2022.

Οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ υποστηρίζουν ότι, αν καταδικαστεί, θα μπορούσε να του επιβληθεί ποινή έως και 175 ετών. Οι Αμερικανοί εισαγγελείς έχουν δηλώσει ότι η ποινή, σε περίπτωση καταδίκης του, δεν θα ξεπερνά τους 63 μήνες.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;