Τζούλιαν Ασάνζ: Ένα βήμα πριν την έκδοση στις ΗΠΑ
Τελευταία ελπίδα του Αυστραλού δημοσιογράφου θα είναι τότε η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, βρίσκεται «επικίνδυνα κοντά» στην έκδοσή του στις ΗΠΑ μετά την απορριπτική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας επί της τελευταίας έφεσης που κατέθεσαν οι δικηγόροι του, σύμφωνα με τους οικείους του.

Οι δικηγόροι του λένε ότι θα προσφύγουν ξανά στο ίδιο δικαστήριο, την ώρα που φουντώνουν οι φόβοι ότι θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή, αφού αν εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ θα βρεθεί ενώπιον δικαστηρίου αντιμέτωπος με 175 χρόνια κάθειρξης. Ο ίδιος κατηγορείται στις ΗΠΑ για 18 κακουργήματα για τη δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και κυβερνητικών εγγράφων στο WikiLeaks, κυρίως προϊόν διαρροής από την πρώην αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, Τσέλσι Μάνινγκ.

Η Μάνινγκ καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση αλλά αφέθηκε ελεύθερη αφού έλαβε αμνηστία το 2017 από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο ιδρυτής των Wikileaks κρατείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη βρετανική φυλακή Belmarsh, με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται διαρκώς -λένε οι δικηγόροι και η οικογένεια του- την ώρα που δίνουν μάχη με νύχια και με δόντια για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Σε μια απόφαση τριών σελίδων που εκδόθηκε την Τρίτη, ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας, Τζόναθαν Σουίφτ, απέρριψε και τους οκτώ λόγους της προσφυγής του Ασάνζ κατά της διαταγής έκδοσης στις ΗΠΑ, που υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο η τότε υπουργός Εσωτερικών του Πρίτι Πατέλ.

Ωστόσο, η σύζυγος του Αυστραλού δημοσιογράφου, Στέλλα Ασάνζ, είπε ότι εκείνος θα υποβάλει «ανανεωμένη αίτηση προσφυγής στο ανώτατο δικαστήριο» την επόμενη βδομάδα.

Στη συνέχεια, το θέμα θα εκδικαστεί ενώπιον δύο νέων δικαστών σε δημόσια ακρόαση, είπε η ίδια.

«Και παραμένουμε αισιόδοξοι ότι θα κερδίσουμε και ότι ο Τζούλιαν δεν θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες που θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν για το υπόλοιπο της ζωής του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας για τη δημοσίευση έγκυρων πληροφοριών που αποκάλυψαν εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ», είπε.

 

Ο πατέρας του Ασάνζ, Τζον Σίπτον, είπε ότι οι λόγοι του γιου του για νέα ακρόαση ήταν «σαφείς, ευσταθείς και δίκαιοι».

«Η οικογένεια του Τζούλιαν παρακολουθεί τρομοκρατημένη και όλοι οι άνθρωποι με αίσθημα δικαίου σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με βαθιά ανησυχία», είπε.

Η έφεση του Ασάνζ επιχειρηματολόγησε ότι η Πατέλ, ως υπουργός Εσωτερικών, υπέπεσε σε λάθος στην απόφασή της να εγκρίνει την εντολή έκδοσης, επειδή το αίτημα παραβίαζε τη συνθήκη έκδοσης ΗΠΑ-Βρετανίας, η οποία αναφέρει ότι «η έκδοση δεν θα πραγματοποιηθεί, εάν το αδίκημα για το οποίο ζητείται η έκδοση είναι πολιτικής φύσεως». Η νομική ομάδα του επιμένει ότι η επιθυμία των ΗΠΑ να δικάσουν τον Ασάνζ έχει κρυμμένα πολιτικά κίνητρα.

Η έφεση αξιώνει επίσης ότι ο ίδιος διώκεται για προστατευόμενο λόγο και ότι το ίδιο το αίτημα έκδοσης είναι καταχρηστικό στη διαδικασία.

Η νομική ομάδα του Ασάνζ υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρερμηνεύει συνεχώς τα βασικά γεγονότα της υπόθεσης στα βρετανικά δικαστήρια.

Η απόρριψη των λόγων έφεσης από τον Σουίφτ αφήνει μόνο ένα τελευταίο βήμα σε ό,τι αφορά στα βρετανικά δικαστήρια. Η υπεράσπιση έχει πέντε εργάσιμες ημέρες περιθώριο για να υποβάλει έφεση 20 σελίδων σε μια επιτροπή δύο δικαστών, οι οποίοι θα συγκαλέσουν δημόσια ακρόαση.

Μετά απ’ αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα  περαιτέρω προσφυγών σε εγχώριο επίπεδο.

Τελευταία ελπίδα του Αυστραλού δημοσιογράφου θα είναι τότε η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο έχει ήδη υποβάλλει αίτηση για έφεση από τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως επιβεβαίωσε και το νομικό σώμα.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;