Τζούλιαν Ασάνζ: «Η ζωή του ιδρυτή του Wikileaks βρίσκεται σε κίνδυνο εάν αποτύχει η τελική προσφυγή»
«Είναι σημαντικό από όλες τις πλευρές, όχι μόνο για τη ζωή και την ελευθερία του Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά όλες τις ελευθερίες του Τύπου και τα δικαιώματα του λόγου που τον συνοδεύουν»

Η δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ είπε ότι η ζωή του ιδρυτή του Wikileaks «βρίσκεται σε κίνδυνο» εάν αποτύχει η τελική έφεσή του κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ο Ασάνζ καταζητείται στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια υποτιθέμενη συνωμοσία για την απόκτηση και την αποκάλυψη πληροφοριών εθνικής άμυνας μετά τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων εγγράφων που διέρρευσαν σχετικά με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Ο ίδιος αρνείται κάθε αδίκημα.

Ο 52χρονος πέρασε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη φυλακή Belmarsh στο Λονδίνο, όπου βρισκόταν από τότε που τον έσυραν έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού το 2019, καθώς μάχεται τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να τον εκδώσουν.

Η δικηγόρος του Ασάνζ, Τζένιφερ Ρόμπινσον, η οποία είναι ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε στην Australian Broadcasting Corporation: «Eξαιτίας της μεταχείρισης που υπέστη, ο Τζούλιαν Ασάνζ υποφέρει από μείζονα καταθλιπτική νόσο, διαγνώσθηκε μέσα στο φάσμα των καταθλιπτικών διαταραχών και το ιατρικό δεδομένο είναι πως, αν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συνθήκες αυτές θα τον κάνουν να αυτοκτονήσει». Αμέσως μετά, τόνισε πως «έτσι η ζωή του είναι σε κίνδυνο και δεν υπερβάλλω σχετικά μ’ αυτό».

Σε απόφαση του Ιανουαρίου 2021, η τότε περιφερειακή δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ είπε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να σταλεί στις ΗΠΑ, επικαλούμενος πραγματικό και «καταπιεστικό» κίνδυνο αυτοκτονίας, ενώ αποφάνθηκε εναντίον του 51χρονου για όλα τα άλλα ζητήματα.

Αλλά οι αμερικανικές αρχές στη συνέχεια άσκησαν επιτυχή προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά αυτής της απόφασης, ανοίγοντας το δρόμο για την έκδοση του Ασάνζ.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ο ίδιος έχασε την έφεσή του κατά της απόφασης ενός δικαστή για το αν θα έπρεπε να εκδοθεί, αλλά θα υποβάλει την τελική του έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Φεβρουάριο.

Η κ. Robinson είπε: «Έχουμε την τελική μας έφεση κατά της έκδοσής του τον Φεβρουάριο και αν αποτύχουμε, εάν δεν μας δοθεί η άδεια να ασκήσουμε έφεση, αυτό είναι το τέλος του δρόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα εκδοθεί.

Ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα παρέμβει. Θα υποβάλουμε αίτηση στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε (την έκδοσή του), αλλά αυτό δεν είναι εγγυημένο».

Υπήρξαν αρκετές διαμαρτυρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι για υποστήριξη του Τζούλιαν Ασάνζ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρεσβευτή της Βρετανίας στο Ουζμπεκιστάν Κρεγκ Μάρεϊ, ο οποίος είπε ότι οι ακτιβιστές «δεν θα σταματήσουν ποτέ να αγωνίζονται» για την ελευθερία του Ασάνζ.

Η σύζυγος του Ασάνζ, είπε πέρυσι ότι «το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο».

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είναι σημαντικό από όλες τις πλευρές, όχι μόνο για τη ζωή και την ελευθερία του Τζούλιαν, αλλά όλες τις ελευθερίες του Τύπου και τα δικαιώματα του λόγου που τον συνοδεύουν».

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;