Αλλάζει το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ - Η επίσημη επιβεβαίωση
Οι δύο ουσιαστικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας - Τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό;

Στις δύο ουσιαστικές παρεμβάσεις που αφορούν το επίδομα ανεργίας αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου. Ο υφυπουργός βρέθηκε καλεσμένος στη Ναυτεμπορική TV και μίλησε για τις αλλαγές που έρχονται στο επίδομα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε, θα αλλάξει η δομή του επιδόματος ανεργίας. Πρόκειται για μία πρόταση που υπήρχε και στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη. Ο κ. Τσακλόγλου είπε πως ο λόγος για τον οποίο παρέχεται το επίδομα είναι για να μην μειωθεί σημαντικά το βιοτικό επίπεδο αυτού που το λαμβάνει και συνέχισε:

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ασχέτως των εισφορών τις οποίες έχει καταβάλει κάποιος, το επίδομα ανεργίας είναι σταθερό και μάλιστα σε όλη τη χρονική διάρκεια στην οποία καταβάλλεται. Αυτό το οποίο σκεπτόμαστε, αλλά ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί, είναι να κάνουμε δύο πράγματα. Αρχικά να ξεκινάει από υψηλότερο ύψος αλλά καθώς περνάει ο χρόνος να μειώνεται ώστε να δίνει κίνητρο σε αυτόν που το λαμβάνει να βρει όσο το δυνατόν νωρίτερα κάποια δουλειά»

Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι κανένας κάτοχος ΑΜΚΑ δεν αποκλείεται από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όπως είπε πριν από τα μνημόνια, αν κάποιος ήταν ανασφάλιστος, έπρεπε να πληρώσει ο ίδιος οποιαδήποτε ιατροφαρμακευτική κάλυψη:

«Στα χρόνια των μνημονίων, με Υπουργό Υγείας τον Άδωνι Γεωργιάδη θεσπίστηκε ότι οποιοσδήποτε έχει ΑΜΚΑ, είτε έχει καταβάλει, είτε δεν έχει καταβάλει τις τρέχουσες ασφαλιστικές του εισφορές, μπορεί να έχει πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.

Η νομοθεσία αυτή ισχύει ατόφια και σήμερα, άρα δεν μένει κανένας ακάλυπτος από ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Εκείνο το οποίο έχουμε είναι το ότι όταν πληρώνεις κανονικά τις εισφορές σου, όπως ισχύει αυτή τη στιγμή για όλους τους μισθωτούς, αλλά και για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, μπορείς να έχεις πρόσβαση με τους όρους του ΕΟΠΥΥ και σε ιδιώτες γιατρούς.

Στα χρόνια του Covid δεν θέλαμε να πηγαίνει ο κόσμος στα δημόσια νοσοκομεία για να μην τροφοδοτείται η πανδημία. Γι’ αυτό δώσαμε στους ανασφάλιστους το δικαίωμα να πηγαίνουν και σε ιδιώτες ιατρούς. Ο κίνδυνος του Covid σήμερα έχει εκλείψει, οπότε επιστρέφουμε στην κανονικότητα»

Ο υφυπουργός σημείωσε ακόμα ότι στόχος του Υπουργείου είναι να προστατευθούν δύο ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά και τα άτομα ΑΜεΑ ασχέτως της ασφαλιστικής ικανότητας του γονέα, ενώ υπάρχουν και κάποιες μικρότερες ομάδες -η μεγαλύτερη των οποίων είναι οι πλημμυροπαθείς της προηγούμενης χρονιάς- οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση και αυτοί και στους ιδιώτες γιατρούς ανεξαρτήτων της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, ο Υφυπουργός Εργασίας εξήγησε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη θεσμοθετημένη διαδικασία. Όπως είπε:

«Oι κοινωνικοί εταίροι έχουν καταθέσει τα πορίσματά τους και τις προτάσεις τους και η Επιστημονική Επιτροπή επεξεργάζεται αυτά τα στοιχεία, εισηγείται στην υπουργό Εργασίας και εκείνη με τη σειρά της εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο λαμβάνει την τελική απόφαση.

Τόσο ο κατώτατος μισθός, όσο και οι μισθοί γενικότερα συναρτώνται με την παραγωγικότητα. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ένα βιοτικό επίπεδο όσο το δυνατόν ψηλότερο για τους εργαζόμενους που είναι στο κάτω μέρος της κατανομής, χωρίς από την άλλη μεριά να προκληθεί κάποια ζημιά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας που να αυξήσει την ανεργία.

Από τότε που ανέλαβε η Κυβέρνηση μας έχουμε αύξηση στο κατώτατο μισθό της τάξης του 20% από τα 650 το πήγαμε στα 780 και θα έχουμε και περαιτέρω αύξηση τώρα»

Πηγή cover photo: Intime

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
49'
1 - 0
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
49'
0 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
ΗΜ
33 - 51
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
ΗΜ
40 - 36
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;