Έκτακτο επίδομα Πάσχα 2024: Αναλυτικά οι δικαιούχοι και τα ποσά
Στα σκαριά νέα επιταγή ακρίβειας

Προ των πυλών βρίσκεται το νέο έκτακτο επίδομα Πάσχα για το 2024, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε πως:

«Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις που προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον στην κοινωνία».

Όπως είπε:

«Στις 40 ημέρες που έχουν περάσει από την Πρωτοχρονιά, πέρα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, έχουμε δεσμευτεί για τις εφημερίες των γιατρών και έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του επιδόματος γέννησης. Αυτά κοστίζουν 210-212 εκατ. ευρώ», για να προσθέσει ότι «νοιαζόμαστε να μη φύγει η κατάσταση από την τροχιά που έχει μπει.

Στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, σχεδόν 5 δισ. ευρώ, για να μειωθεί το χρέος»

Οι δύο προϋποθέσεις που αναμένεται να καθορίσουν και τις σχετικές αποφάσεις για την επιταγή ακρίβειας είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων καθώς και η πορεία του ΑΕΠ του 2023 που θα ανακοινωθεί στις 7 Μαρτίου. Με βάση αυτά και μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ύψος του επιδόματος και τον αριθμό των δικαιούχων.

Τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου και δείχνουν ότι τον Ιανουάριο οι εισπράξεις κινούνται πάνω από τον στόχο, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις του προηγούμενου έτους με την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2024 και της τελευταίας δόσης του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ για το 2023.

Εφόσον αποφασιστεί η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, αναμένεται να είναι ανάλογη με αυτή που δόθηκε τα Χριστούγεννα ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,3 εκατ. πολίτες, οικογένειες με παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες – δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και χαμηλοσυνταξιούχους.

Έκτακτο επίδομα Πάσχα 2024: Δικαιούχοι και ποσά

Πέρσι το Πάσχα, είχε «κοπεί» το επίδομα σε αρκετές ευάλωτες ομάδες και είχε δοθεί ένα ποσό -κλιμακωτά- μόνο στους συνταξιούχους που δεν είχαν πάρει αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

Αντίθετα, όμως, τα Χριστούγεννα του 2023 δόθηκε «επιταγή ακρίβειας» – που ονομάστηκε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης- σε περισσότερες ομάδες.

Συγκεκριμένα, τα ποσά μοιράστηκαν ως εξής:

  • Από 175 ευρώ έως 1.400 ευρώ έλαβαν οι 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
  • Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 1.055.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά και κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ.
  • Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
  • Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος έλαβαν 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου επιδόματος.
  • Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ έλαβαν 225.000 δικαιούχοι λοιπών επιδομάτων του e-ΕΦΚΑ.

Πότε πέφτει το Πάσχα 2024

Το Πάσχα γιορτάζεται, κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που γίνεται μετά την εαρινή ισημερία, δηλαδή μετά την 21η Μαρτίου (με το παλαιό ημερολόγιο), εκτός αν η πανσέληνος τυγχάνει να γίνει Κυριακή, οπότε μεταφέρεται για την επόμενη Κυριακή.

Ως εκ τούτου, για το 2024, η Μεγάλη Εβδομάδα θα αρχίσει τη Μεγάλη Δευτέρα 28 Απριλίου και η Κυριακή του Πάσχα θα εορταστεί στις 5 Μαΐου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η αργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς (Τετάρτη 1 Μαΐου 2024) πέφτει κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και δεν αποκλείεται – ως είθισται – να μεταφερθεί στην πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά το Πάσχα, δηλαδή για την Τρίτη 7 Μαΐου 2024. Ωστόσο, πρέπει να αναμένουμε πιθανή σχετική κυβερνητική απόφαση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
  
  
  
 1