McDonald’s: Πλήγμα για πωλήσεις και έσοδα από την κρίση στη Μέση Ανατολή
Η αλυσίδα έγινε ένας από τους σημαντικότερους στόχους για μποϊκοτάζ σε μουσουλμανικά κράτη λόγω της φερόμενης στάσης της όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα

Οι πωλήσεις δ΄ τριμήνου της McDonald’s Corp. δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των επενδυτών στο τέταρτο τρίμηνο, καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή επηρέασε τις πωλήσεις στην περιοχή.

Η αλυσίδα έγινε ένας από τους σημαντικότερους στόχους για μποϊκοτάζ σε μουσουλμανικά κράτη λόγω της φερόμενης στάσης της όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα, καθώς και της ιδιότητάς της ως μίας από τις πιο αναγνωρίσιμες αμερικανικές μάρκες. Η εταιρεία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα εστιατόριά της λειτουργούν ανεξάρτητα από τοπικούς φορείς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η πολυεθνική, οι ίδιες πωλήσεις αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 3,4% το συγκεκριμένο τρίμηνο έναντι προβλέψεων για 4,7%. Πρόκειται για τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης από το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Παράλληλα, τα έσοδα ήταν επίσης κατώτερα των εκτιμήσεων καθώς ανήλθαν σε 6,41 δισ. δολάρια έναντι 6,45 δισ. δολαρίων που προέβλεπαν αναλυτές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της McDonald’s Corp., Chris Kempczinski, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα φέτος για έναν «σημαντικό επιχειρηματικό αντίκτυπο» στη Μέση Ανατολή. Ο τομέας που περιλαμβάνει την περιοχή αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των εσόδων της McDonald’s.

Πάντως, τα στοιχεία και από άλλες περιοχές ήταν αποδυναμωμένα. Στις ΗΠΑ, οι υψηλότερες τιμές συνέβαλαν στην αύξηση των συγκρίσιμων πωλήσεων κατά 4,3%, ρυθμός που είναι ελαφρώς χαμηλότερος από τη μέση εκτίμηση της αγοράς και περίπου το ήμισυ του ρυθμού του προηγούμενου τριμήνου. Παρόμοια είναι η εικόνα και στις διεθνείς αγορές όπου η McDonald’s λειτουργεί και διαθέτει εστιατόρια franchising. Τα αποτελέσματα ήταν ισχυρά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τον Καναδά, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση των πωλήσεων στη Γαλλία.

Ο Kempczinski δήλωσε ότι η εταιρεία είναι «πεπεισμένη για την ανθεκτικότητα της επιχείρησής μας εν μέσω μακροοικονομικών προκλήσεων που θα συνεχιστούν το 2024». Στελέχη της εταιρείας έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι τα υψηλότερα επιτόκια και ο πληθωρισμός ασκούν πίεση στους καταναλωτές, ενώ έχουν αναφερθεί και στην επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας.

Ο γίγαντας των fast food ανακοίνωσε καθαρά κέρδη τέταρτου τριμήνου ύψους 2,04 δισ. δολαρίων ή 2,80 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι 1,9 δισ. δολαρίων ή 2,59 δολαρίων ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Εξαιρουμένων των διαγραφών λογισμικού που δεν χρησιμοποιείται πλέον, των δαπανών αναδιάρθρωσης και άλλων στοιχείων, η McDonald’s κέρδισε 2,95 δολάρια ανά μετοχή. Οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8% στα 6,41 δισ. δολάρια.

Πηγή: MoneyReview

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;