Διαδικτυακή εξεταστική: Ποια Πανεπιστήμια ψήφισαν υπέρ και ποια κατά
Ποια Πανεπιστήμια βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων για την εξεταστική εν μέσω καταλήψεων.

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις των φοιτητών μέσω καταλήψεων στα Πανεπιστήμια, που διαμαρτύρονται ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, φέρνει σε σύσκεψη τις Συγκλήτους των ΑΕΙ όλης της χώρας για να αποφασίσουν τον τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι η διεξαγωγή διαδικτυακών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα τα Πανεπιστήμια που τελούν υπό κατάληψη είναι πάνω από 250 και σήμερα, Πέμπτη 1/2, οργανώνονται πανελλαδικά συλλαλητήρια ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Πάμε να δούμε ποιες Σύγκλητοι είναι υπέρ της διεξαγωγής διαδικτυακών εξετάσεων για τη χειμερινή περίοδο.

ΕΚΠΑ

Τη διεξαγωγή ψηφιακών εξεταστικών αποφάσισε ομόφωνα η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ, κατόπιν εισηγητικής πρότασης του Πρύτανη Γεράσιμου Σιάσου και μετά από. συνεδρίαση σχεδόν 5 ωρών.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)

Η Σύγκλητος του ΠΑΔΑ μετά από την πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε σήμερα (31/1) με θέμα την “Ολοκλήρωση του Χειμερινού Εξαμήνου του Ακαδημαϊκού Έτους 2023 – 2024” αποφάσισε ότι τα μαθήματα και οι εξετάσεις των φοιτητών θα διεξαχθούν όπου απαιτείται με διαδικτυακά μέσα (εξ αποστάσεως).

Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης

Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μετά από απόφαση της Συγκλήτου του πανεπιστημίου.

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας

«Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν με εξ’ αποστάσεως μεθόδους για όσο χρόνο διαρκέσει η αδυναμία χρήσης των υποδομών του κεντρικού συγκροτήματος κτηρίων του Πανεπιστήμιο», αναφέρει η απόφαση που έλαβε ομόφωνα η Σύγκλητος του ΟΠΑ, στη σημερινή συνεδρίαση.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Η Σύγκλητος του ΠΑ.ΜΑΚ., με ομόφωνη απόφαση της αποφάσισε να διεξαχθούν οι εξετάσεις της περιόδου ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως.

 Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας (ΠΑΔΑ)

Τη διεξαγωγή των εξετάσεων διαδικτυακά αποφάσισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση. Όσον αφορά την πραγματοποίηση των μαθημάτων, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι 13 εβδομάδες του χειμερινού εξαμήνου, αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Από σήμερα Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου θα γίνει η εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος του ιδρύματος.

ΠΑΠΕΙ: Oδηγίες για τη διαδικασία διεξαγωγής των εξ αποστάσεως εξετάσεων

To Πανεπιστήμιο Πειραιά (ΠΑΠΕΙ) κοινοποίησε οδηγίες για τη διεξαγωγή των εξ αποστάσεως εξετάσεων.

Η ανακοίνωση του πανεπιστημίου:

Ενημερώνονται οι φοιτητές του Πανεπιστημίου έχουν αναρτηθεί οδηγίες και βοηθητικά αρχεία για τη διεξαγωγή των εξ αποστάσεως εξετάσεων. Παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά τους οδηγούς και να βεβαιωθείτε ότι έχετε ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για την συμμετοχή σας στις εξετάσεις, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Οι φοιτητές επίσης παρακαλούνται να ελέγξουν την δυνατότητα σύνδεσής τους στη δοκιμαστική συνάντηση και τη δοκιμαστική φόρμα που αναφέρονται στο έγγραφο 5-StudentsConfirmFormsTeamsSettings.pdf. Πληροφορίες που αφορούν σε συγκεκριμένα μαθήματα και τη διαδικασία που θα ακολουθήσει κάθε διδάσκων θα ανακοινώνονται στις ιστοσελίδες των τμημάτων, την σελίδα μαθήματος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διδασκαλίας που χρησιμοποιεί το τμήμα σας ή το sis-portal.unipi.gr, συνεπώς παρακαλούμε να παρακολουθείτε αυτά τα μέσα επικοινωνίας.

Επίσης παρακαλούμε να παρακολουθείτε καθημερινά το κεντρικό website και τη σελίδα https://www.unipi.gr/teleteaching για τυχόν ενημερώσεις. Για τυχόν προβλήματα λογαριασμών και τεχνικά θέματα με τις πλατφόρμες Teams, Forms ή eclass.unipi.gr, παρακαλούμε να αποστέλλετε μήνυμα υποστήριξης στο , αναφέροντας οπωσδήποτε τον Αριθμό Μητρώου, το ονοματεπώνυμό σας και περιγράφοντας με σαφήνεια το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και την πλατφόρμα στην οποία αυτό αφορά.

Για τις πλατφόρμες που εξυπηρετούν μεμονωμένα ακαδημαϊκά τμήματα (π.χ. aristarchus.ds.unipi.gr για το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ή gunet2.cs.unipi.gr για το τμήμα Πληροφορικής) παρακαλείστε να απευθύνεστε στα email υποστήριξης που αναφέρονται στην εκάστοτε πλατφόρμα. Ενημερώνουμε επίσης ότι, ενόψει έναρξης των εξετάσεων την Παρασκευή 2/2, εάν μετά την ανάγνωση του υλικού που έχει αναρτηθεί εξακολουθούν να υπάρχουν απορίες και προβλήματα σε τεχνικά θέματα, το προσωπικό του Helpdesk θα είναι διαθέσιμο την Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου, μεταξύ 13.30 και 15.00 στα τηλέφωνα 210 4142470 και 210 4142382 για την παροχή οδηγιών.

Κατευθύνσεις για την εξ αποστάσεως διενέργεια εξετάσεων Χειμερινού Εξαμήνου 2024

Σύμφωνα με την απόφαση Συγκλήτου της 29ης Ιανουαρίου 2024, η αξιολόγηση των φοιτητών θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα. Οι εξ αποστάσεως εξετάσεις θα διαρκέσουν από τις 2/2/2024 έως και τις 4/3/2024. Σταδιακά θα αναρτώνται στη συγκεκριμένη σελίδα οδηγίες που αφορούν στη χρήση των υπηρεσιών και τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων. Οι οδηγίες που θα αναρτηθούν αφορούν στις κεντρικά διαχειριζόμενες πλατφόρμες του Πανεπιστημίου είναι η πλατφόρμα Microsoft Teams, που χρησιμοποιείται για τηλεδιασκέψεις, η πλατφόρμα Microsoft Forms, που θα χρησιμοποιηθει για εξετάσεις μέσω ερωτηματολογίων καθώς και οι την ηλεκτρονική πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης των eclass.unipi.gr. (Επιμέρους ακαδημαϊκά τμήματα ενδέχεται να χρησιμοποιούν και άλλες πλατφόρμες, όπως π.χ. η πλατφόρμα aristarchus.ds.unipi.gr που χρησιμοποιείται από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων και gunet2.cs.unipi.gr που χρησιμοποιείται από το Τμήμα Πληροφορικής.

Οδηγίες και κατευθύνσεις για τις πλατφόρμες αυτές θα παρέχονται από την ιστοσελίδα του αντίστοιχου Tμήματος) Για τη διασφάλιση της δυνατότητας συμμετοχής στις εξετάσεις, οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν φροντίσει να ολοκληρώσουν μια σειρά από προαπαιτούμενες ενέργειες που αφορούν στην δημιουργία λογαριασμών στις πλατφόρμες που θα χρησιμοποιηθούν και την εγγραφή τους στα αντίστοιχα μαθήματα στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Οι ενέργειες αυτές συνοψίζονται στο έγγραφο του παρακάτω συνδέσμου: Προαπαιτούμενες ενέργειες από πλευράς φοιτητών για τη συμμετοχή στις εξετάσεις με ηλεκτρονικά μέσα Οι φοιτητές παρακαλούνται επίσης να παρακολουθούν τις ιστοσελίδες του ακαδημαϊκού τους Tμήματος καθώς και τις ανακοινώσεις του www.unipi.gr για τυχόν πρόσθετες οδηγίες σχετικά με τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τη διεξαγωγή των  εξετάσεων χειμερινού εξαμήνου των φοιτητών,  των τμημάτων που τελούν υπό κατάληψη διαδικτυακά, μέχρι να καταστεί εφικτή η δια ζώσης διαδικασία, αποφάσισε η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πλειοψηφία 2/3 μετά από δίωρη συνεδρίαση.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε χθες (31/1) με θέμα την “ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου”, αποφάσισε ότι οι εξετάσεις των φοιτητών θα διεξαχθούν με διαδικτυακά μέσα (εξ αποστάσεως) στα τμήματα που βρίσκονται υπό κατάληψη.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Η Σύγκλητος αποφάσισε να διενεργηθούν οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου εξ αποστάσεως σε όσες περιπτώσεις -σύμφωνα με τους διδάσκοντες- διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας, ενώ σε όποια τμήματα δεν έχουν συμπληρωθεί οι απαιτούμενες 13 εβδομάδες μαθημάτων για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου, τα μαθήματα θα γίνουν διαδικτυακά.

«Όχι» στις διαδικτυακές εξετάσεις αποφάσισαν τέσσερις σχολές του ΕΜΠ, καθώς δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Πρόκειται για τις Σχολές:

  1. Σχολή Χημικών Μηχανικών
  2. ΣΕΜΦΕ
  3. Σχολή Αρχιτεκτόνων
  4. Σχολή Ηλεκτρολόγων

Πάντειο Πανεπιστήμιο: Η ανακοίνωση του Πρυτανικού Συμβουλίου για την εξεταστική

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν απαιτούνται έκτακτα μέτρα και οι εξετάσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα διεξαχθούν χωρίς να επηρεαστεί η έναρξη του εαρινού εξαμήνου», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πάντειου Πανεπιστημίου.

«Σε αντίθεση με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές, που έχουν ήδη χάσει δύο έως τρεις εβδομάδες εξετάσεων λόγω κατάληψης και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για απώλεια της εξεταστικής, στο Πάντειο η εξεταστική περίοδος ξεκινούσε τη Δευτέρα 29/1/24. Με δεδομένο ότι υπήρχε κενή εβδομάδα ανάμεσα στο προγραμματισμένο πέρας των εξετάσεων και την έναρξη του εαρινού εξαμήνου (19-24/2/24), οι εξετάσεις της τρέχουσας εβδομάδας μεταφέρθηκαν στην κενή εβδομάδα ώστε να μην διαταραχθεί η εξεταστική διαδικασία. Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή του ακαδημαϊκού ημερολογίου δεν ανήκει στην αρμοδιότητα των Πρυτανικών Αρχών και απαιτεί απόφαση της Συγκλήτου, η οποία και θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, εφόσον υπάρξουν νέα δεδομένα». 

«Όχι» από το πανεπιστήμιο Πατρών

Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Πατρών διαφωνεί με τη διεξαγωγή εξετάσεων διαδικτυακά και θέτει ευθέως ζητήματα για το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις.

«Η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη», επισημαίνει η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Πατρών και αποφασίζει ομόφωνα ότι:

«1)Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εξέταση με διαδικτυακά μέσα των φοιτητών Erasmus, καθώς και των πτυχιακών, μεταπτυχιακών – διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών

2)  Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου που δεν θα εξεταστούν στην παρούσα εξεταστική περίοδο, θα εξεταστούν σε διευρυμένη εξεταστική μαζί με τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου.

3)  Οι περιπτώσεις (1) και (2) είναι εφαρμοστέες για τα Τμήματα, τα οποία τελούν υπό κατάληψη.

4)  Η περίοδος 10-18 Φεβρουαρίου 2024 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια εξετάσεων». 

Παρόμοιες επιφυλάξεις εκφράζει και ο καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας. «Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για το αν οι φοιτητικές καταλήψεις είναι νόμιμες ή παράνομες, κάποιος πρέπει να ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας ότι οι δικτυακές εξετάσεις πλέον είναι διαβλητές.  Ιδού το πείραμα με δύο ερωτήσεις σε δύο διαφορετικά μαθήματα», έγραψε στο Facebook και παρέθεσε μία δοκιμή που έκανε στο ChatGPT.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις και των υπόλοιπων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. 

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
67'
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
66'
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
2'
47 - 64
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
6'
53 - 44
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;