ChatGPT: Το πείραμα για την εξεταστική - «Σε ερωτήσεις κρίσεως, γράφει σίγουρα
Το πείραμα του καθηγητή Μπελαβίλα: Οι εικονικές εξετάσεις και το ChatGPT σε ρόλο εξεταζόμενου

Με τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις για το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ να συνεχίζονται, το μεγάλο ερώτημα είναι αν και πώς θα διεξαχθεί η εξεταστική.

Οι σύγκλητοι των μεγάλων πανεπιστημίων και σχολών της χώρας συνεδρίασαν και προχώρησαν σε αποφάσεις και δηλώσεις για το νέο νομοσχέδιο.

ΕΚΠΑ, ΟΠΑ, ΠΑΜΑΚ, ΕΜΠ, ΠΑΠΕΙ, Πανεπιστήμιο Κρήτης και ΠΑΔΑ υιοθετούν τη λύση της εξ’ αποστάσεως διαδικτυακής εξέτασης.

Δείτε αναλυτικά τις αποφάσεις των ΑΕΙ, εδώ.

Άλλωστε σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Σύγκλητος των Πρυτάνεων στην οποία στηρίζει το ενδεχόμενο της ψηφιακής διδασκαλίας και της ψηφιακή εξέτασης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα αντιμετωπίζουν τεχνικά ζητήματα και θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων με θέμα “ Διεξαγωγή εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Πανεπιστήμια” με τη συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, και του Γενικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα.

Συζητήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα το πλαίσιο διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για υλοποίηση του διδακτικού εξαμήνου και την εξ αποστάσεως αξιολόγηση για τη διενέργεια των εξετάσεων. Προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο.

Οι πρυτανικές αρχές των ελληνικών ΑΕΙ υπηρετούν με αίσθημα ευθύνης τα πανεπιστήμια σε όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας. Η Σύνοδος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τη στοχοποίηση των πρυτανικών αρχών, με αποκορύφωση την εισαγγελική παρέμβαση.

Η Σύνοδος επαναδιατύπωσε για μια ακόμη φορά την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Οι πρυτανικές αρχές κάθε ΑΕΙ σε συνεργασία με τις συγκλήτους θα προσδιορίσουν τις προϋποθέσεις για την ψηφιακή ολοκλήρωση των μαθημάτων και την διεξαγωγή των εξετάσεων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν τις αμφιβολίες τους ως προς το αν οι διαδικτυακές εξετάσεις αποτελούν μία αξιόπιστη λύση.

Το σκεπτικό όσων καθηγητών εναντιώνονται στις διαδικτυακές εξετάσεις αποτυπώνεται στη χθεσινή απόφαση των διδασκόντων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα του τμήματος καθώς και τις υφιστάμενες συνθήκες λειτουργίας αυτού, δηλώνει ότι αδυνατεί να διεξαγάγει με ασφαλή και αδιάβλητο τρόπο εξετάσεις εξ αποστάσεως. Συγκεκριμένα δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε εξ αποστάσεως εξετάσεις υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες δια τους παρακάτω δύο λόγους: Οι παρούσες συνθήκες δεν εξασφαλίζουν έλλειψη διαβλητότητας σε υψηλό βαθμό. Δεν μπορούν να συντονιστούν οι εξετάσεις χωρίς τη φυσική παρουσία των μελών ΔΕΠ στο Τμήμα Χημείας. Τα τεχνικά ατομικά μέσα (π.χ. μικρής ταχύτητας οικιακό Διαδίκτυο) που διαθέτουν δεν είναι επαρκή για την ομαλή διεξαγωγή των εξ’ αποστάσεως εξετάσεων.»

Το πείραμα του καθηγητή Μπελαβίλα: Οι εικονικές εξετάσεις και το ChatGPT σε ρόλο εξεταζόμενου

Για το θέμα τοποθετήθηκε μέσω των social media και ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας. Ο ίδιος πραγματοποίησε ένα πείραμα στο οποίο έκανε δύο εικονικές εξεταστικές στις οποίες το ChatGPT έλαβε ρόλο εξεταζόμενου.

Ο κ. Μπελαβίλας όπως γράφει διαπίστωσε πως «με προσπάθεια λίγων λεπτών μπορεί ακόμη και να πετύχει το Άριστα».

Αναλυτικά η ανάρτησή του για το πείραμα:

Έστησα δύο εικονικές δικτυακές πανεπιστημιακές εξετάσεις με την τεχνητή νοημοσύνη στο ChatGPT. Το μηχάνημα πέρασε και τις δύο. Απασχόληση μόλις μισής ώρας, δίνοντας στο ChatGPT για δύο μαθήματα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. «θέματα» και σε 5’’ οι απαντήσεις. Θα τις δείτε πιο κάτω. Αν γνωρίζετε αρχιτεκτονική και πολεοδομία βαθμολογήστε. Σίγουρα προβιβάσιμοι βαθμοί προς το «Πολύ Καλά» δηλαδή 7-8. Με προσπάθεια λίγων λεπτών ακόμη μπορεί να πετύχει το “Άριστα» δηλαδή 9 ή 10.

Σε ερωτήσεις κρίσεως, το ChatGPT γράφει σίγουρα «Άριστα». Πέτυχε επίσης η δοκιμή σε ερώτηση σύγκρισης αρχιτεκτονικών ρευμάτων του 20ου αιώνα. Φαίνεται ότι γραπτές δικτυακές εξετάσεις σε θεωρητικά μαθήματα είναι αδύνατον να υπάρξουν. Η άγνοια του Υπουργείου Παιδείας είναι πρωτοφανής.

Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για το αν οι φοιτητικές καταλήψεις είναι νόμιμες ή παράνομες, κάποιος πρέπει να ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας ότι οι δικτυακές εξετάσεις πλέον είναι διαβλητές. Ιδού το πείραμα με δύο ερωτήσεις σε δύο διαφορετικά μαθήματα.

Ερώτηση για το μάθημα Ιστορίας Αρχιτεκτονικής 3ου έτους:

Αναλύστε το μνημείο της Μονής Δαφνιού, την αρχιτεκτονική του, τις εικόνες βυζαντινής τέχνης και την αποκατάσταση του.

Απάντηση ChatGPT:

«Η Μονή Δαφνίου είναι ένα σημαντικό μνημείο που βρίσκεται στον λόφο του Δαφνίου, κοντά στην Αθήνα. Το μνημείο αυτό είναι γνωστό και ως Εκκλησία της Παναγίας του Δαφνίου. Κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του 11ου αιώνα και αποτελεί ένα από τα λίγα δείγματα βυζαντινής τέχνης που σώζονται στην περιοχή.

Η εξωτερική εμφάνιση του μνημείου είναι συγκλονιστική με την παλαιοχριστιανική αρχιτεκτονική της. Το κτίσμα είναι σταυροειδές με έναν κεντρικό ναό που περιβάλλεται από τρεις αψίδες. Ο τοίχος της εξωτερικής πλευράς διακοσμείται με πλούσια μωσαϊκά και γλυπτά. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία είναι το μεγάλο μωσαϊκό της Παναγίας με το Παιδί, που βρίσκεται στην αψίδα του Ιερού Βήματος.
Στο εσωτερικό της Μονής Δαφνίου, η ατμόσφαιρα είναι εντυπωσιακή, με πολυάριθμα μωσαϊκά που απεικονίζουν βιβλικές σκηνές και αγίους. Το ιερό βήμα χαρακτηρίζεται από πολύτιμα μωσαϊκά, ενώ οι τοίχοι διακοσμούνται με αγιογραφίες.

Η Μονή Δαφνίου έχει υποστεί πολλές φορές ζημιές από διάφορα αίτια, όπως σεισμούς και πολέμους, αλλά η αξία της σαν ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο παραμένει αναμφισβήτητη. Η Μονή Δαφνίου ανήκει στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, προσδίδοντας της έναν ιδιαίτερο πολιτιστικό και ιστορικό χαρακτήρα.

Η αναστήλωση της Μονής Δαφνίου έγινε μετά από σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό του 1999 στην περιοχή της Αττικής. Ο σεισμός αυτός προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε πολλά ιστορικά κτίρια, μεταξύ των οποίων και η Μονή Δαφνίου.

Η αναστήλωση του μνημείου διήρκεσε αρκετά χρόνια, καθώς προϋπέθετε σοβαρές εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης. Το έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 21ου αιώνα, και από τότε η Μονή Δαφνίου έχει αποκατασταθεί και είναι προσβάσιμη για το κοινό, επιτρέποντας στους επισκέπτες να θαυμάσουν την εκπληκτική βυζαντινή αρχιτεκτονική και τα μοναδικά μωσαϊκά της.

Η Μονή Δαφνίου αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο, τον κεντρικό ναό, που είναι σταυροειδής και περιβάλλεται από τρεις αψίδες. Αυτή η κεντρική εκκλησία περιλαμβάνει το ιερό βήμα, όπου τοποθετούνται οι πανέμορφες μωσαϊκές σκηνές.

Πέρα από τον κεντρικό ναό, η μονή μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα κτήρια που χρησιμοποιούνται για διάφορες λειτουργίες, όπως κτίρια κατοικιών για τους μοναχούς, αίθουσες συνεδριάσεων, αποθήκες, και άλλες υπηρεσίες που απαιτούνται για τη λειτουργία μιας μονής. Ωστόσο, ο αριθμός αυτών των κτιρίων μπορεί να ποικίλλει και εξαρτάται από την ιστορία και την εξέλιξη της μονής μέσα στα χρόνια

 

Ερώτηση για το μάθημα Πολεοδομίας και Χωρικού Σχεδιασμού 3ου έτους:

Εξηγήστε τι είναι οι πολεοδομικοί συντελεστές και πως χρησιμοποιούνται στον σχεδιασμό.

Απάντηση ChatGPT:

«Οι πολεοδομικοί συντελεστές είναι αριθμητικές τιμές που χρησιμοποιούνται στον τομέα του αστικού σχεδιασμού και της πολεοδομίας για να καθορίσουν την ποιότητα και την πυκνότητα του χτισίματος σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Αναφέρονται συνήθως σε κανονιστικές προδιαγραφές που ορίζουν τα όρια και τις παραμέτρους για τον τρόπο κατασκευής και τη χρήση του εδάφους.

Οι πολεοδομικοί συντελεστές μπορεί να περιλαμβάνουν τον ύψος των κτιρίων, τον αριθμό των ορόφων, την επιτρεπόμενη πυκνότητα κατοικημένων περιοχών, τον όγκο κτιρίων σε σχέση με το έδαφος, τον αριθμό των χώρων στάθμευσης και άλλα. Η χρήση αυτών των συντελεστών βοηθά στην επίτευξη ομοιομορφίας και συνοχής στον αστικό σχεδιασμό, προωθώντας την βιώσιμη ανάπτυξη και την ασφαλή χρήση του χώρου.

Ο συντελεστής δόμησης είναι ένας πολεοδομικός συντελεστής που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον όγκο ή τον αριθμό των κτιρίων που επιτρέπεται να κατασκευαστούν σε σχέση με το συνολικό έκταση του οικοπέδου ή της περιοχής. Συνήθως, ο συντελεστής δόμησης υπολογίζεται ως ο λόγος του συνολικού όγκου ή επιφάνειας κατασκευών προς το συνολικό έκταση του εδάφους.

Οι τοπικές και εθνικές αρχές καθορίζουν συνήθως τους συντελεστές δόμησης μέσω πολεοδομικών κανονισμών και ορισμένες φορές αναγράφονται ως περιοριστικοί παράγοντες για την ανέγερση κτιρίων σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Υψηλοί συντελεστές δόμησης συνήθως υποδηλώνουν υψηλή πυκνότητα δόμησης και ενδέχεται να επιτρέπουν την κατασκευή υψηλότερων κτιρίων.

Ο συντελεστής δόμησης είναι σημαντικός για τον αστικό σχεδιασμό, καθώς επηρεάζει τον τρόπο που αξιοποιείται το έδαφος και την ύπαρξη των αστικών δομών σε μια περιοχή.

Το ποσοστό κάλυψης αναφέρεται στο ποσοστό του εδάφους ενός οικοπέδου που καλύπτεται από την έδραση ή τον όγκο ενός κτιρίου. Συνήθως, υπολογίζεται ως ο λόγος της επιφάνειας που καλύπτεται από το κτίριο προς το συνολικό έκταση του οικοπέδου, εκφρασμένο σε ποσοστό.

Το ποσοστό κάλυψης είναι ένας από τους παράγοντες που συνήθως ρυθμίζονται από πολεοδομικούς κανονισμούς και ορίζουν το πόσο επιτρέπεται να καλύπτεται ένα οικόπεδο από κτίρια. Υψηλά ποσοστά κάλυψης σημαίνουν ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό του οικοπέδου καλύπτεται από κτίρια, ενώ χαμηλά ποσοστά επιτρέπουν μεγαλύτερο ανοιχτό χώρο.

Οι πολεοδομικοί κανονισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν ποσοστά κάλυψης για να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους, όπως η διατήρηση ανοιχτών χώρων, η βελτίωση της αστικής ποιότητας ζωής ή η διαχείριση των πόρων.»

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
FT
2 - 0
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
FT
3 - 0
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;