Γάζα: Εντατικά πλήγματα στον νότο - Πέρασαν τα φάρμακα για τους ομήρους
Εντατικές οι ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τις επιθέσεις του στη Γάζα – ιδίως στο νότιο τμήμα- ενώ χθες το βράδυ πέρασε στον θύλακα η ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους και τα φάρμακα που προορίζονται για τους ομήρους.

Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως οι εντατικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοχοθέτησαν έναν τομέα κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με το Ισραήλ, εκεί κρύβονται αξιωματούχοι της Χαμάς. Από την πλευρά της, η Χαμάς ανακοίνωσε τουλάχιστον 81 θανάτους Παλαιστινίων στη Χαν Γιουνίς εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Οι Ισραηλινοί «μας είπαν να πάμε στον νότο, πήγαμε στον νότο, αλλά δεν υπάρχει κανένα σίγουρο μέρος στη Γάζα. Όλα γίνονται στόχοι», είπε η Ουμ Μοχάμαντ Αμπού Όντεχ, η οποία διέφυγε από το Μπεΐτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, για να πάει στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Μετά τη μεσολάβηση του Κατάρ, την Τρίτη επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την είσοδο φαρμάκων για τους ομήρους με αντάλλαγμα βοήθεια για τους αμάχους στη Γάζα. Σε ανάρτηση πλατφόρμα X ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο Μάζεντ αλ-Ανχάρι, ανέφερε πως οι αυτοκινητοπομπές με τα φάρμακα και την ανθρωπιστική βοήθεια «εισήλθαν στη Γάζα». Ωστόσο δεν προχώρησε σε περισσότερες διευκρινίσεις για το αν τα φάρμακα παραδόθηκαν στους ομήρους.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι φόβοι για διεύρυνση του πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα προκαλεί φόβους για κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή. Οι αντάρτες Χούτι ανέλαβαν την ευθύνη για νέα επίθεση εναντίον ενός «αμερικανικού πλοίου» στα ανοικτά της Υεμένης, ενώ χθες χαρακτηρίσθηκαν από τις ΗΠΑ ως «τρομοκρατική» οργάνωση. Από την άλλη, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου Χέρζι Χαλέβι προειδοποίησε πως η πιθανότητα ενός πολέμου «μέσα στους προσεχείς μήνες» στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με το Λίβανο είναι σήμερα «πολύ πιο αυξημένη».

Γάζα: Ισοπεδωμένες πολυκατοικίες, πτώματα σε αποσύνθεση

Στο κέντρο της Γάζας, Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς στον οδό Σαλαντίν. «Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής άφησαν πίσω τους έναν σεισμό. Είναι χειρότερα από σεισμό. Εξακολουθούν να υπάρχουν μάρτυρες κάτω από τα συντρίμμια και πτώματα σε αποσύνθεση», λέει ο Αζίζ αλ-Μουσάνταρ μπροστά από κατεστραμμένες πολυκατοικίες.

Εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών ολόκληρες συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί, περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας, εδώ και έξι ημέρες υπάρχει σχεδόν πλήρης διακοπή του ίντερνετ και των τηλεφωνικών επικοινωνιών, ενώ ο ΟΗΕ από την πλευρά του, κάνει λόγο για «κίνδυνο λιμού» και «θανάσιμων επιδημιών».

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχει αναγκάσει πάνω από το 80% του πληθυσμού σε εκτοπισμό. Ως προς τον απολογισμό των νεκρών, από την πλευρά του Ισραήλ υπάρχουν περίπου 1.200 νεκροί, στην πλειονότητά τους άμαχοι μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ενώ περίπου 240 άνθρωποι πιάστηκαν όμηροι και μεταφέρθηκαν στη Γάζα. Σύμφωνα με το Ισραήλ, 132 παραμένουν κρατούμενοι και 27 απ’ αυτούς φέρονται να έχουν σκοτωθεί. Αντίστοιχα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, 24.448 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, έχουν σκοτωθεί κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;