Η Ισπανία γράφει ιστορία εκλέγοντας την πρώτη βουλεύτρια με σύνδρομο Down
Το επίτευγμα αυτό, «εκτοξεύει» την Mar Galcerán στην κορυφή των -ελάχιστων- ανθρώπων με σύνδρομο Down που έχουν περάσει μετ' εμποδίων για να εισέλθουν στον κόσμο της πολιτικής. Επί δεκαετίες, η Ισπανία «πάλευε» για να διασφαλίσει ότι τα άτομα με διανοητική αναπηρία έχουν χώρο στον δημόσιο λόγο.

Επί δεκαετίες, η Ισπανία πάλευε για να διασφαλίσει ότι τα άτομα με διανοητική αναπηρία έχουν χώρο στον δημόσιο λόγο. Η έκταση της προόδου που είχε σημειώσει, ωστόσο, έγινε γνωστή πρόσφατα όταν η Mar Galcerán έγινε η πρώτη βουλεύτρια της χώρας με σύνδρομο Down.

«Είναι άνευ προηγουμένου», είπε η 45χρονη στον Guardian. «Η κοινωνία έχει αρχίσει να βλέπει ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν πολλά να συνεισφέρουν. Αλλά είναι πολύ μακρύς ο δρόμος».

Το κατόρθωμά της είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς που μετράει δεκαετίες. Όταν η Galcerán ήταν 18 ετών, εντάχθηκε στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) αφού την προσέλκυσε αυτό που περιέγραψε ως «εναγκαλισμό της παράδοσης».

Σιγά-σιγά ανελίχθηκε στον κομματικό μηχανισμό. Η δέσμευσή της απέδωσε τον περασμένο Μάιο, όταν προστέθηκε ως το 20ο όνομα στη λίστα των υποψηφίων που έθεσε το PP στις περιφερειακές εκλογές της Βαλένθια.

Η είδηση ​​ότι η Mar Galcerán είχε λάβει θέση στο περιφερειακό κοινοβούλιο ήρθε αμέσως μετά. «Καλώς ήρθες Μαρ», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ηγέτης του PP της περιοχής, Κάρλος Μαζόν. «Εξαιρετικά νέα για την πολιτική, ξεπερνώντας τα εμπόδια», πρόσθεσε.

 

Το επίτευγμα αυτό εκτοξεύει την Galcerán στην κορυφή των -ελάχιστων- ανθρώπων με σύνδρομο Down που έχουν περάσει μετ’ εμποδίων για να εισέλθουν στον κόσμο της πολιτικής. Το 2020, η Éléonore Laloux έγινε το πρώτο άτομο με τη γενετική διαταραχή στη Γαλλία που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα, ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου στη βόρεια πόλη Arras, ενώ ο Fintan Bray -με σύνδρομο Down- έγραψε ιστορία στην Ιρλανδία μετά την εκλογή του σε πολιτική θέση το 2022.

 

 

Στην Ισπανία, τον δύσβατο δρόμο στον οποίο περπάτησε η Mar Galcerán στην πολιτική, εγκαινίασε η Ángela Bachiller, η οποία το 2013 έγινε η πρώτη δημοτική σύμβουλος της Ισπανίας με σύνδρομο Down στη βόρεια πόλη Valladolid.

 

Ωστόσο, η Galcerán είναι η πρώτη στην Ευρώπη που θα ενταχθεί σε ένα περιφερειακό ή εθνικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με την ισπανική ομοσπονδία για το σύνδρομο Down.

«Δεν έχουμε ακούσει για κανέναν άλλο», είπε ο Agustín Matía Amor, γενικός διευθυντής του Down España. «Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός και ένα παράδειγμα πραγματικής ένταξης».

Έσπευσε να επισημάνει ότι το επίτευγμα ήταν επίσης μια αντανάκλαση των δεκαετιών που είχε περάσει η Galcerán δουλεύοντας για να προωθήσει την κατάσταση των ατόμων με σύνδρομο Down στην Ισπανία. Για περισσότερα από 20 χρόνια η ίδια είχε εργαστεί ως δημόσιος υπάλληλος στη Βαλένθια, πιο πρόσφατα βοήθησε στη χάραξη πολιτικής χωρίς αποκλεισμούς, μετρώντας τέσσερα χρόνια που πέρασε στο τιμόνι του Asindown, ενός οργανισμού της Βαλένθια που είναι αφιερωμένος στο να βοηθά οικογένειες με παιδιά που έχουν σύνδρομο Down.

«Είναι σπουδαία νέα, η αναγνώριση της δουλειάς της και των πολλών πρωτοβουλιών στις οποίες συμμετείχε», είπε o Matía Amor. «Είναι ένα καλό παράδειγμα του τι είναι δυνατό να συμβεί».

 

Ενώ η ορκωμοσία της Mar Galcerán τον Σεπτέμβριο χαιρετίστηκε από τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, η ίδια ανέφερε ότι οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο ήταν ανάμεικτες. «Βρίσκεις όλα τα είδη των απόψεων στα social media», είπε. «Υπάρχουν άνθρωποι που με στηρίζουν. Υπάρχουν όμως και άλλοι που πιστεύουν ότι δεν είμαι ικανή. Αλλά αυτοί είναι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν εμένα ή το παρελθόν μου».

Καθώς έρχεται σε επαφή με τον νέο της ρόλο, τον χαρακτήρισε τεράστια ευθύνη. «Θέλω να μάθω πώς να το κάνω καλά, για τη Valencianos, και το πιο σημαντικό, για όσους από εμάς έχουμε διαφορετικές ικανότητες».

Τελικά ελπίζει ότι η παρουσία της στο περιφερειακό κοινοβούλιο θα βοηθήσει στην εξάλειψη των πολλών προκαταλήψεων που εξακολουθούν να υπάρχουν στην κοινωνία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άτομα με σύνδρομο Down. «Θέλω οι άνθρωποι να με βλέπουν ως άνθρωπο και να μην εστιάζονται μόνο στην αναπηρία μου».

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;