Όσκαρ 2024: Οι ταινίες με ελληνικό ενδιαφέρον που διεκδικούν υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας
Όσκαρ 2024: Έξι ταινίες με ελληνικό ενδιαφέρον ανάμεσα σε αυτές που διεκδικούν υποψηφιότητα για την κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας - Τις κατατάξαμε ανάλογα με τις πιθανότητες που έχει η κάθε μία

Λίγες ώρες μετά την απονομή των Χρυσών Σφαιρών 2024 και τον θρίαμβο του Γιώργου Λάνθιμου με την ταινία του «Poor Things», η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου & Τεχνών έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με όλες τις ταινίες που μπορούν να διεκδικήσουν μία υποψηφιότητα στα Όσκαρ 2024.

Η λίστα περιλαμβάνει 321 ταινίες οι οποίες πληρούν τα κριτήρια για να μπορέσουν να αξιολογηθούν από τα μέλη της και να διεκδικήσουν υποψηφιότητες. Η λίστα αυτή μειώνεται σε μόλις 265 όταν μιλάμε για την κατηγορία Καλύτερης Ταινίας, καθώς εκεί τα κριτήρια είναι πιο αυστηρά.

Ρίχνοντας, λοιπόν, μία ματιά στη λίστα με τις ταινίες που διεκδικούν μία υποψηφιότητα στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας για τα Όσκαρ 2024 βρίσκουμε ανάμεσά τους και έξι που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον. Οι δημιουργοί τους έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη χώρα μας και θα μας κάνουν ιδιαίτερα υπερήφανους αν καταφέρουν να βρεθούν ανάμεσα στις υποψηφιότητες.

Πάμε να δούμε αναλυτικά ποιες είναι αυτές.

Poor Things

Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε πολύ για τη νέα ταινία Γιώργου Λάνθιμου. Μετά την επικράτηση έναντι της «Barbie» στην κατηγορία Καλύτερης Κωμωδίας ή Μιούζικαλ στις Χρυσές Σφαίρες 2024 -και τη νίκη της Emma Stone- μαζί με τα διθυραμβικά σχόλια και τα υπόλοιπα βραβεία που έχει συγκεντρώσει- είναι μία από αυτές που δύσκολα θα δούμε να μην βρίσκεται ανάμεσα στις υποψήφιες για Όσκαρ 2024 ταινίες. Μένει να δούμε πόσες υποψηφιότητες θα καταφέρει να συγκεντρώσει συνολικά, καθώς πέρα από τον Έλληνα σκηνοθέτη, στο μοντάζ βρίσκουμε για ακόμα μια φορά τον Γιώργο Μαυροψαρίδη, ενώ η Ελληνο-βρετανίδα Κάθριν Χάντερ έχει έναν σημαντικό ρόλο που μπορεί να βρεθεί και αυτή στην κατηγορία του Β’ Γυναικείου Ρόλου. Στις 23 Ιανουαρίου θα περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε το επόμενο μεγάλο κατόρθωμα του Λάνθιμου στις υποψηφιότητες!

The Holdovers

Πέρα από το εξαιρετικό «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου, ακόμα μία ταινία ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη βάζει πλώρη για τα Όσκαρ 2024. Ο Ελληνοαμερικάνος Alexander Payne με καταγωγή από το Αίγιο έχει μία από τις πιο γλυκές ταινίες της χρονιάς η οποία φαίνεται να ανεβάζει στροφές και να γίνεται μία από τις εκπλήξεις της σεζόν. Η ωδή στις ταινίες της δεκαετίας του ’70 -τόσο σε ύφος όσο και σε τρόπο που έχει γυριστεί- απέσπασε δύο Χρυσές Σφαίρες από τις 3 συνολικά που ήταν υποψήφια με την Da’Vine Joy Randolph να θεωρείται φαβορί για το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου. Παράλληλα, ο πρωταγωνιστής Paul Giamatti έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του και να απειλεί τους Bradley Cooper και Cillian Murphy, ενώ με την «Barbie» να μεταφέρεται στο Διασκευασμένο Σενάριο οι πιθανότητες επικράτησης της ταινίας του Payne στην κατηγορία του Πρωτότυπου Σεναρίου αυξάνονται εκθετικά!

Η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στις 22 του μήνα θα γίνει η πρεμιέρα στην Αθήνα παρουσία του σκηνοθέτη, λίγο πριν το επίσημο άνοιγμά της. Αξίζει να αναφέρουμε για τον σκηνοθέτη ότι πρόσφατα πήρε και την Ελληνική υπηκοότητα, την οποία θέλει να αξιοποιήσει γυρίζοντας μια ταινία με Έλληνες ηθοποιούς και συνεργείο, στην Ελλάδα.

The Promised Land

Η ταινία του Nikolaj Arcel με πρωταγωνιστή τον Mads Mikkelsen είναι η επίσημη πρόταση της Δανίας για την κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας στα Όσκαρ 2024. Τώρα, θα αναρωτηθείς και που βρίσκεται το ελληνικό ενδιαφέρον εδώ…

Η απάντηση, που δεν είναι και ιδιαίτερα γνωστή, είναι πως ο Nikolaj Arcel είναι ελληνικής καταγωγής και μιλάει μάλιστα και ελληνικά. Ο σκηνοθέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε δηλώσει ότι επιθυμεί διακαώς να γυρίσει μία ταινία και σε ελληνικό έδαφος.

Fingernails

Ο Χρήστος Νίκου, που λίγα χρόνια νωρίτερα είχε εκπροσωπήσει τη χώρα μας με την ταινία του «Μήλα», είναι ένας από τους δημιουργούς που έφυγε από τα στενά περιθώρια της ελληνικής κινηματογραφικής σκηνής και έκανε το αγγλόφωνο ντεμπούτο του με το «Fingernails». Η ταινία έκανε ένα εντυπωσιακό φεστιβαλικό ταξίδι, ενώ βρίσκεται ήδη στο Apple TV+. Η ταινία ακολουθεί την ιστορία μιας κοπέλας που αμφισβητεί την ποσοστικοποίηση ή στατιστική απόδοση συμβατότητας του έρωτα και για να επιβεβαιώσει την πεποίθηση της, πιάνει δουλειά σε εταιρία που έχει πατεντάρει μέθοδο μελέτης συμβατότητας. Με πρωταγωνιστές όπως η Jessie Buckley, Riz Ahmed, Jeremy Allen White και Luke Wilson και με παραγωγό την ίδια την Cate Blancett, μπορεί η ταινία να μην αποσπάσει υποψηφιότητες στα Όσκαρ 2024, το μέλλον του Χρήστου Νίκου, όμως, φαίνεται να είναι προδιαγεγραμμένο! Στο σενάριο της ταινίας υπάρχει ένας ακόμα Έλληνας, ο Σταύρος Ράπτης.

Talk to Me

Τα αδέλφια Danny & Michael Philippou είναι δεύτερης γενιάς Έλληνες της Αυστραλίας και το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο ήταν μία τεράστια εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία. Η ταινία τρόμου χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο τρομακτικές της χρονιάς και έσπασε ρεκόρ εισπράξεων για μη αμερικάνικη παραγωγή στο είδος. Μάλιστα, είδε ετοιμάζεται ένα δεύτερο μέρος της ταινίας.

Πέρα από την προφανή σύνδεση με την Ελλάδα, η ταινία στο τέλος βάζει και μερικούς χαρακτήρες -που στην πραγματικότητά είναι φίλοι και συγγενείς των σκηνοθετών- να μιλήσουν ελληνικά.

Όσον αφορά τα Όσκαρ 2024, η Ακαδημία έχει έναν σνομπισμό προς αυτές τις ταινίες και οι πιθανότητες να βρεθεί ανάμεσα στις υποψηφιότητες για Καλύτερη Ταινία να είναι ελάχιστες. Ελάχιστες είναι οι ταινίες του είδους αυτού που έχουν βρεθεί υποψήφιες -μόλις έξι («The Exorcist», «Jaws», «The Sixth Sense», «Black Swan», «Get Out»)- και μία που κέρδισε το βραβείο («Η Σιωπή των Αμνών»).

My Big Fat Greek Wedding 3

Δύσκολα βλέπουμε ανάμεσα στις υποψηφιότητες της Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τεχνών της Αμερικής σίκουελ και ακόμα πιο δύσκολα σίκουελ κωμωδιών. Παράλληλα, το τρίτο μέρος του κωμικού franchise δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά ούτε εισπρακτικά, αλλά ούτε σε αποδοχή. Η ταινία έχει γυριστεί σε ελληνικό έδαφος και σκηνοθετήθηκε από την ίδια τη Νία Βαρντάλος. Επίσης, για τις ανάγκες της ταινίας, η παραγωγός της ταινίας και σύζυγος του Tom Hanks, Rita Wilson, τραγούδησε με τον Χρήστο Μάστορα ένα τραγούδι με ελληνικούς και αγγλικούς στίχους, που επίσης κρίθηκε ικανό να διαγωνιστεί στα Όσκαρ στην κατηγορία καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού. Οπότε, αν υπάρχει κάποια πιθανότητα υποψηφιότητας στα Όσκαρ 2024, αυτή βρίσκεται στο τραγούδι… Ωστόσο, και αυτό κρίνεται αρκετά δύσκολο!

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;