Eurovision 2024: Ο Βρετανός εκπρόσωπος αποκάλεσε το Ισραήλ «καθεστώς Απαρτχάιντ»
Η Πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο απάντησε στον Βρετανό Olly Alexander με σχόλιο για τη σεξουαλικότητά του.

Πριν από λίγες μέρες αποκαλύφθηκε ότι ο Olly Alexander θα εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στη Eurovision 2024, που θα λάβει χώρα στο Μάλμε της Σουηδίας.

Η ανακοίνωση της συμμετοχής του έλαβε διθυραμβικά σχόλια, καθώς είναι αναμφίβολα ο πιο δημοφιλής τραγουδιστής που έχει στείλει το Ηνωμένο Βασίλειο στον διαγωνισμό εδώ και πολλά χρόνια.

Ωστόσο, τώρα το BBC δέχεται πιέσεις, ώστε να τον αποσύρει από τη Βρετανική εκπροσώπηση, λόγω της υποστήριξής του προς τον παλαιστινιακό λαό.

Συγκεκριμένα, ο Olly Alexander υπέγραψε μια επιστολή, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το Ισραήλ είναι «καθεστώς Απαρτχάιντ».

Πίσω στις 20 Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, δημοσιεύτηκε μια επιστολή από μια LGBTQ+ φιλανθρωπική οργάνωση, το Voices4London.

Σύμφωνα με την επιστολή «εδώ και 75 χρόνια το ισραηλινό κράτος τρομοκρατεί τους Παλαιστίνιους και κανένας queer δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλός μπροστά σε μια εκτυλισσόμενη γενοκτονία».

Επιπλέον, η ίδια επιστολή κατηγορεί το Ισραήλ για «pinkwashing ως μέρος της σιωνιστικής προπαγάνδας», δηλαδή την προώθηση μιας ψευδούς φιλικής προς τα ΛΟΑΤKI+ άτομα στάσης και καλεί κάθε άτομο που μάχεται για απελευθέρωση, να μην φοβάται να χαρακτηριστεί αντισημιτιστής και να επικρίνει τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ.

Την προαναφερθείσα δήλωση υπέγραψε ο Olly Alexander, ανοιχτό μέλος της LGBTQ+ κοινότητας.

Όπως γράφει το eurovisionfun.com, από τη στιγμή που βγήκε στη δημοσιότητα ότι ο Olly Alexander υπέγραψε την επιστολή, πολλές φωνές στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν από το BBC να αποσύρει τον Alexander από την εκπροσώπηση της χώρας.

Αρχικά, η Πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο απάντησε επίσημα στους ισχυρισμούς του Olly Alexander, δηλώνοντας με νόημα: «Σαφώς, ο Olly Alexander αποφοίτησε από το ‘Middle East School of TikTok’. Θα χαρούμε να κανονίσουμε ένα ταξίδι για να επισκεφτείτε τους τόπους σφαγής της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, όπου γιορτάζονται, προστατεύονται και λατρεύονται τα δικαιώματα των LGBTQ+ ανθρώπων. Δυστυχώς, οι γείτονές μας δεν μπορούν να εγγυηθούν το ίδιο».

Επιπλέον, η ισραηλινή κυβέρνηση έλαβε μέρος στη συζήτηση αναφέροντας ότι τα επιχειρήματα του Olly Alexander είναι «παράλογα» και όσοι υπέγραψαν την επιστολή είναι προκατειλημμένοι κατά του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, Ισραηλινοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης κατηγορούν το BBC, λέγοντας ότι: «Και πάλι, το BBC υπολείπεται της ηθικής του ευθύνης με το να τηρεί το πρότυπο της δέουσας αμεροληψίας. Ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, η απόφαση του BBC να στείλει έναν συμμετέχοντα στη Eurovision που υποστηρίζει τέτοιες μονόπλευρες απόψεις για το Ισραήλ και χρησιμοποιεί μια τέτοια απάνθρωπη γλώσσα για τον λαό του Ισραήλ, είναι σίγουρα ανησυχητικό.»

Ως εκ τούτου, η κριτική εκτείνεται και στο ίδιο το BBC και τη στάση του απέναντι στον πόλεμο γενικότερα. Το BBC έχει αντιμετωπίσει έντονη κριτική για την κάλυψη των τεκταινόμενων στο Ισραήλ, αποφεύγοντας να χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως τρομοκράτες.

Τέλος, το θέμα έχει προκαλέσει διαμάχη και στην πολιτική σκηνή της χώρας, με τους Συντηρητικούς να αναφέρουν ότι: «Το να αφήνεις έναν ανοιχτά αντι-ισραηλινό τραγουδιστή να διαγωνίζεται στην ίδια σκηνή με το Ισραήλ είναι είτε μια τεράστια παράβλεψη είτε ολοκάθαρο θράσος από το BBC».

Το BBC δεν έχει απαντήσει ακόμη σε κανένα από τα σχόλια σχετικά με την επιλογή του Alexander. Μάλιστα, το BBC αρνήθηκε να σχολιάσει, το ίδιο και ο Alexander και η ομάδα του.

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;