Σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο ζώων συντροφιάς - Τι περιλαμβάνει
Οι σημαντικότερες καινοτομίες του pet.gov.gr για τα ζώα συντροφιάς

Σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα pet.gov.gr, μέσω της οποίας δημιουργείται εθνικό μητρώο ζώων συντροφιάς.

Η πλατφόρμα έχει στόχο τη φιλικότερη και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση κτηνιάτρων, κηδεμόνων και διαχειριστών ζώων συντροφιάς, μέσα από μια σειρά νέων ψηφιακών υπηρεσιών.

Οι σημαντικότερες καινοτομίες του pet.gov.gr για τα ζώα συντροφιάς είναι:

  • Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Για πρώτη φορά δημιουργείται μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα καταγραφής και παρακολούθησης των όρων ευζωίας και υγείας των ζώων συντροφιάς που είναι ανοιχτή και υποστηρίζει τους κτηνιάτρους, τους κηδεμόνες, τους αναδόχους, τους φιλόζωους και τη Δημόσια Διοίκηση.
  • Διάθεση ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας: Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας και οι κηδεμόνες και οι διαχειριστές τους, αποκτούν ψηφιακή πρόσβαση στα δεδομένα τους.
  • Ψηφιακή διαχείριση για το Πρόγραμμα «Άργος» – πόροι & υποχρεώσεις Δήμων:  Δημιουργείται ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης αδέσποτων από κάθε Δήμο, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η διαφάνεια των διαδικασιών για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.
  • Σύσταση των απαραίτητων Ψηφιακών Μητρώων Ζώων Συντροφιάς φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, καταφυγίων και εκτροφέων.
  • Θεμελίωση συνεκτικού ψηφιακού πλαισίου εποπτείας με αντιπροσωπευτικότητα και διαφάνεια, για τον έλεγχο της υγείας και της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.
  • Πρόσβαση στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα έχουν οι κτηνίατροι, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη της αρχικής εγγραφής κάθε ζώου συντροφιάς, καθώς και οι πολίτες μέσω των κωδικών Taxisnet, ενώ οι υπάλληλοι των δήμων, των περιφερειών και των κρατικών φορέων, εισέρχονται με τους κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης.

Οι πρώτες επτά υπηρεσίες που είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμες είτε απευθείας μέσω του pet.gov.gr είτε μέσω του gov.gr στην κατηγορία «Πολίτης και καθημερινότητα» και το νέο γεγονός ζωής «Ζώα συντροφιάς» είναι:

  • Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθηση ζώων συντροφιάς (περιβάλλον κτηνιάτρου)
  • Βιβλιάριο Υγείας ζώου συντροφιάς (για τους κηδεμόνες – διαχειριστές – Αναδόχους)
  • Μητρώο Φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων ζώων συντροφιάς (για εγγραφή φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων σε Μητρώο και διαχείριση των εγγραφών τους από τη Δημόσια Διοίκηση)
  • Μητρώο καταφυγίων ζώων συντροφιάς (για εγγραφή των καταφύγιων και διαχείριση των εγγραφών τους από τη Δημόσια Διοίκηση)
  • Δήλωση απώλειας ζώου συντροφιάς (για τους κηδεμόνες)
  • Δήλωση εύρεσης ζώου συντροφιάς (για τους κηδεμόνες)
  • Δήλωση μεταβίβασης ζώου συντροφιάς (για τους κηδεμόνες)

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους κηδεμόνες να λαμβάνουν κωδικό QR για το ζώο συντροφιάς τους, ώστε σε περίπτωση απώλειας να διευκολύνεται η ταυτοποίησή του.

Στο πλαίσιο της 2ης φάσης του έργου που θα ενεργοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2024, όπως και της 3ης φάσης που θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία τον Ιούλιο του 2024, θα διατεθούν νέες ψηφιακές λειτουργίες στους κηδεμόνες των ζώων συντροφιάς, μέσω εφαρμογής κινητών συσκευών (mobile application), θα  ενεργοποιηθούν ψηφιακές υπηρεσίες για τους εκτροφείς, θα τεθεί σε λειτουργία η Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, θα εμπλουτισθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, τους Δήμους, τις φιλοζωικές οργανώσεις, τα φιλοζωικά σωματεία και τα καταφύγια.

Όσα δεδομένα ήταν καταχωρισμένα στο σύστημα «Ζώα Συντροφιάς» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταφέρθηκαν στο νέο Μητρώο Καταγραφής και Παρακολούθησης Ζώων Συντροφιάς του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς.

Για την  ενημερωμένη αποτύπωση των στοιχείων αυτών, οι κηδεμόνες ζώων συντροφιάς θα πρέπει να μεριμνήσουν, μέσω του κτηνιάτρου τους, για την επικαιροποίησή τους. Οι κηδεμόνες σκύλων και γατών, οι οποίοι έως σήμερα δεν είχαν προχωρήσει σε σήμανση και καταχώριση του ζώου τους, καλούνται να επισκεφθούν άμεσα τον κτηνίατρό τους για να προχωρήσουν στην καταχώρισή τους στο ΕΜΖΣ.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;