Ζώα συντροφιάς: Ανοίγει νέα ψηφιακή πλατφόρμα - Όσα ανέφερε ο Δημήτρης Παπαστεργίου
Έρχεται ψηφιακή πλατφόρμα για τα ζώα συντροφιάς, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Νέα πλατφόρμα που αφορά τα ζώα συντροφιάς και τους ιδιοκτήτες τους αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία. Συγκεκριμένα, μέσα στον Δεκέμβριο θα «ανοίξει» η νέα πλατφόρμα θα συνδέει όλους όσοι εμπλέκονται με τα κατοικίδια, δηλαδή κτηνιάτρους, καταφύγια, δήμους, περιφέρειες, αλλά και τους ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στην ΕΡΤ η ψηφιακή πλατφόρμα για τα ζώα συντροφιάς αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός Δεκεμβρίου, αφού είναι σχεδόν έτοιμη.

Η νέα ειδική πλατφόρμα για τα κατοικίδια προκύπτει από το σχετικό νομοχέδιο με όνομα «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα “ΑΡΓΟΣ”» που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Τρίτης (28/11) ο Δημήτρης Παπαστεργίου είπε μιλώντας στην ΕΡΤ για την πλατφόρμα:

«Είναι σχεδόν έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα, η οποιά προέκυψε από το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς σε συνεργασία με το υπουργείο. Μέσα στον Δεκέμβριο θα βγει και θα παρουσιαστεί και συνδέει πλέον όλους όσοι εμπλέκονται με τα ζώα συντροφιάς, κτηνιάτρους, καταφύγια, δήμους, Περιφέρειες, τους ίδιους τους πολίτες. Πλατφόρμα για το αν έχω χάσει ή έχω βρει ένα ζώο συντροφιάς, στον δρόμο όταν βρω ένα ζώο δεσποζόμενο θα μπορώ να σκανάρω το QR code που θα φέρει στο περιλαίμιό του και να καταλάβω σε ποιον ανήκει, αλλά και τον φάκελο υγείας του».

 

 

 

 

Ζώα συντροφιάς: Τι προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες των κατοικιδίων

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας ζώων έχουν δύο επιλογές όσον αφορά την στείρωσή του. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας υποχρεούται να προβεί σε στείρωση εντός έξι μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους, προκειμένου να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες γέννες.

Ωστόσο, κατά τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου υπήρξαν αντιδράσεις από φιλόζωους, με αποτέλεσμα να προστεθεί η δυνατότητα παράκαμψης της υποχρεωτικής στείρωσης από τους ιδιοκτήτες υπό την προϋπόθεση ότι θα αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων που προβλέπεται να συσταθεί στην Ακαδημία Αθηνών.

Η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού και η αποστολή του στο αρμόδιο εργαστήριο γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, ενώ για τη διατήρηση του γενετικού υλικού για τουλάχιστον 12 έτη υποβάλλεται εφάπαξ από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο. Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης παραλείψει τη μία ή την άλλη πράξη, η συγκεκριμένη παράλειψη θα του επιφέρει πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Προβλέπεται επίσης η τήρηση στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), που θα αποτελέσει την επίσημη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής σκύλων και γατών και των ιδιοκτητών τους, καθώς και καταχώρησης αδέσποτων και ζώων προς υιοθεσία, φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων, κτηνιάτρων, εκτροφέων και καταφυγίων. Για τον σκοπό της διενέργειας υιοθεσιών, δημιουργείται και λειτουργεί στο ΕΜΖΣ Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Σημειώνεται πως το μέτρο παρέμενε «παγωμένο» από το 2021, που ψηφίστηκε ο νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, εν αναμονή της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και του ΕΦΑΓΥΖΣ, των οποίων η λειτουργία θα είναι αλληλοσυνδεόμενη.

Πλέον τόσο το εργαστήριο όσο και τα τέσσερα από τα επτά υπομητρώα του ΕΜΖΣ είναι έτοιμα και μετά την επίλυση τεχνικών ζητημάτων και την ολοκλήρωση των τεστ αποδοτικότητας και διαλειτουργικότητας αναμένεται η επίσημη έναρξη λειτουργίας τους εντός του Νοεμβρίου, ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ειδική γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, Μαριάνθη Δημοπούλου.

Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού, αρχίζει μετά την παρέλευση ενός μήνα από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ.

Διαβάστε ακόμη:

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;