«Μα τόση φασαρία για ένα σκυλί;»
Το συγκεκριμένο περιστατικό κακοποίησης ζώου, αποτελεί ίσως το πιο σοκαριστικό που έχει «δει» το φως της δημοσιότητας, όμως έρχεται μετά από μία σωρεία καταγγελιών που έχουν απασχολήσει έντονα τους φιλοζωικούς κύκλους- αλλά και ολόκληρη τη χώρα.

Μπροστά σε έναν άνευ προηγουμένου βασανισμό ζώου, βρίσκεται ολόκληρη η κοινή γνώμη, συγκλονισμένη και άφωνη.

Ο λόγος για το χάσκι της Αράχωβας με το όνομα Όλιβερ, του οποίου ο βασανιστικός θάνατος συγκλονίζει και δημιουργεί συναισθήματα οργής για όποιον προέβη σε αυτή την αποτρόπαια πράξη.

Το περιστατικό, που έχει προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο, οδήγησε την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα, που έχει την εποπτεία των εισαγγελικών Αρχών για την προστασία των ζώων, σε παρέμβαση.

Η κυρία Μασούρα απέστειλε παραγγελία για κατεπείγουσα έρευνα προς εντοπισμό του δράστη στην Εισαγγελία Λειβαδιάς, όπου υπάγεται η Αράχωβα, ενώ ζήτησε άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις.

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής 26 Νοεμβρίου, όταν ο ιδιοκτήτης του Όλιβερ, του καλοκάγαθου χάσκι όπως λένε στην περιοχή, επέστρεψε στο σπίτι του και άφησε για λίγο το σκυλί του να βγει έξω από την καλά προστατευμένη αυλή, καθώς το χάσκι ήθελε να πάει βόλτα.

Κι ενώ ο ιδιοκτήτης του περίμενε το σκυλί του να επιστρέψει, το χάσκι δεν εμφανίστηκε ποτέ. Τρομερά ανήσυχη η οικογένεια βγήκε στους δρόμους να το αναζητήσει μέχρι τα ξημερώματα, ωστόσο δεν κατάφεραν να το εντοπίσουν.

Τελικά το βράδυ της Δευτέρας ενημέρωσαν τον ιδιοκτήτη πως το ζώο εντοπίστηκε σχεδόν ημιλιπόθυμο και βαριά κακοποιημένο. Ο Όλιβερ έφερε χτυπήματα στο κεφάλι, είχε τα πλευρά του σπασμένα και είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά με αιχμηρό αντικείμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Όλιβερ εντοπίστηκε με δεμένο το στόμα.

 

 

 

 

 

H συγκλονιστική μαρτυρία της κτηνιάτρου – «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια κακοποίηση σκύλου»

Για την σκληρή κακοποίηση που δέχτηκε ο Όλιβερ, το χάσκι από την Αράχωβα που βιάστηκε με αιχμηρό αντικείμενο και άφησε την τελευταία του πνοή μίλησε την Τρίτη (5/12) η κτηνίατρος που τον περιέθαλψε. «Ήρθε με αφόρητους πόνους και αιμορραγία» επεσήμανε η Κλεονίκη Τόλα.

Σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα «Το Πρωινό» η κτηνίατρος τόνισε πως έβγαλε φωτογραφίες, πήρε γενετικό υλικό και κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

«Έχω δει πολυτραυματίες σκύλους από δαγκώματα, από τροχαία, από δηλητηρίαση. Αυτό ήταν κάτι που ξέφευγε από αυτό που περίμενα να αντικρίσω» ανέφερε.

Σύμφωνα με την κτηνίατρο το χρονικό διάστημα της κακοποίησης που υπέστη ο Όλιβερ «μπορεί και να μην ήταν μεγάλο αλλά βασανίστηκε». «Πιστεύω ότι το ξυλοκόπησαν με αντικείμενα» δήλωσε και όταν ερωτήθηκε για το πώς ήταν ο Όλιβερ όταν τον είδε απάντησε «στον αέρα δεν πρέπει να λέγονται αυτά».

Όπως εξήγησε παρατήρησε, επίσης, ότι έλειπε το περιλαίμιο του σκύλου που δεν βγαίνει με τίποτα «προφανώς για να μην υπάρχουν αποτυπώματα». «Κατέληξε σε 11-12 ώρες από τη στιγμή που μου το έφεραν» συμπλήρωσε. «Ο Όλιβερ έκανε βόλτες αλλά κοιμόταν πάντα στο σπίτι του κηδεμόνα του. Ο κηδεμόνας του δεν είχε εχθρούς ή αντιπάθειες» είπε κλείνοντας.

 

 

 

 

Σε δηλώσεις του ο κηδεμόνας του σκύλου ανέφερε: «Δεν αφήνω τίποτα θα το πάω μέχρι τέλος, πρέπει να βρεθεί ο εγκληματίας που το έχει κάνει», λέει ο κηδεμόνας του 8χρονου σκύλου από την Αράχωβα.

«Δεν αποκλείω τίποτα και δεν θα εκπλαγώ με ό,τι και αν ακούσω» όπως είπε. «Κατάλαβα πως είχε μαρτυρήσει στα χέρια όποιου βρισκόταν. Είχε αιμορραγία, ήταν σε άθλια κατάσταση και έπειτα την επιβεβαίωσε και η κτηνίατρός μου» είπε ο κηδεμόνας του σκύλου μιλώντας στο Mega.

 

 

 

 

 

«Ήταν σε μία ημιλιπόθυμη κατάσταση, τραγική κατάσταση. Τον είδα και όχι μόνο σοκαρίστηκα, δεν πίστευα στα μάτια μου» πρόσθεσε ο κηδεμόνας του σκύλου. «Ο Όλιβερ είχε σταθερή πορεία, είπε, γνώριζα πάντα που κινούνταν ο σκύλος μου».

Τα αναπάντητα ερωτήματα για την άγρια κακοποίηση του Όλιβερ

Η υπόθεση της φρίκης, είναι γεμάτη αναπάντητα ερωτήματα που απασχολούν τις Αρχές, Φιλοζωικούς Συλλόγους αλλά και απλούς πολίτες που κάνουν έκκληση για να βρεθεί ο κακοποιητής του Όλιβερ. Τα ντοκουμέντα που κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα με το άτυχο ζώο να ψυχορραγεί, διαδέχθηκαν σοβαρές κατηγορίες για προσπάθεια συγκάληψης.

Όπως λέει η Μάρθα Πουλτίδου, επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομάδας για την κακοποίηση των ζώων, κάποιοι μετά το έγκλημα φρόντισαν να ξηλώσουν τις κάμερες, που είχαν καταγράψει την αρρωστημένη επίθεση και το πρόσωπο του δράστη. Εκείνου που παραμένει άφαντος, την ώρα που τα σενάρια για την ταυτότητά του, είναι διάφορα και πολλά από αυτά ανυπόστατα.

Η κυρία Πουλτίδου εμφανίστηκε οργισμένη από τις διαρροές ορισμένων στην Αράχωβα για μια είδηση που «φούσκωσαν» οι φιλόζωοι της περιοχής. Το χάσκι όπως λένε, δεν κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Mάλιστα κάνουν λόγο ότι ο δράστης πιθανόν να μην είναι άνθρωπος αλλά αγριογούρουνα της περιοχής. Όμως όπως είδαμε και παραπάνω, αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε κάθετη αντιδιαστολή με τη μαρτυρία της κτηνιάτρου που προσπάθησε να κρατήσει στη ζωή τον Όλιβερ.

Κι ενώ οι καταγγελίες για συγκάλυψη και μία άτυπη “ομερτά” στην Αράχωβα πληθαίνουν, οι χρήστες του διαδικτύου απαντούν με το hastag #CancelArachova.

Οι χρήστες του διαδικτύου ζητούν μαζικό αποκλεισμό της Αράχωβας από τους μελλοντικούς επισκέπτες της -εγχώριους ή μη- με τους ξενοδόχους της τουριστικής περιοχής να απαντούν με μία ανακοίνωση από τον Σύλλογο Ξενοδόχων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αράχωβας:

«Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα μηνύματα μίσους και ιδεοληψίας από φιλοζωικές ομάδες που προτρέπουν τους επισκέπτες της Αράχωβας να μην ξανάρθουν, λόγω του ότι βασανίστηκε από έναν ή περισσότερους ανθρώπους στην Αράχωβα και αργότερα κατέληξε, το υπέροχο σκυλάκι με όνομα – Όλιβερ, το οποίο ήταν γνωστό σε όλους μας και κυκλοφορούσε στους δρόμους και σοκάκια της Αράχωβας.

Η αποτρόπαια αυτή πράξη ουδεμία σχέση έχει με τους κατοίκους της Αράχωβας και τους επιχειρηματίες του τουρισμού!

Δεν είναι δυνατό να δικάζεται μια ολόκληρη κοινωνία στο διαδίκτυο και και σε κάποιες online εφημερίδες – blog και να προτρέπουν ακόμη και επώνυμοι δημοσιογράφοι να μην επισκεφτεί κανένας την Αράχωβα, διότι θεωρούν ότι οι Αραχωβίτες γνωρίζουμε τον έναν ή τους περισσότερους κακοποιητές και τους καλύπτουμε!!! Εννοείται, ότι αν γνώριζε κάτι κάποιος από τους κατοίκους, θα είχαμε συνεισφέρει στη άμεση σύλληψή του/ς.

Δεν συγκαλύπτουμε κακουργηματικές πράξεις σε ζωάκια!!!!

Με τη λογική αυτή μην ξαναπάμε στην Σαλαμίνα διότι έγινε ανθρωποκτονία!

Όλοι οι κάτοικοι της Αράχωβας καθώς και οι επιχειρηματίες της, τάσσονται κατά αυτού του περιστατικού και όλοι μας επιθυμούμε να βρεθεί άμεσα ο/οι δράστης/ες και να λάμψει η αλήθεια!

Με εκτίμηση
Καλούσα Ναυπακτίτου
Πρόεδρος Ξενοδόχων και
Ενοικιαζομένων Δωματίων Αράχωβας»

Οι ύποπτοι για τον βασανισμό του Όλιβερ

Παρότι υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία φωτογραφίζουν πρόσωπα τα οποία έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα μέσω του θεάματος, αυτοί οι ισχυρισμοί κρίνονται ανυπόστατοι και δυσχεραίνουν το έργο της Αστυνομίας, η οποία φαίνεται ότι ήδη έχει βάλει στο κάδρο της τους πρώτους υπόπτους.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σήμερα (7/12) οι αστυνομικοί ήρθαν εκ νέου σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του σκύλου (ο οποίος είχε δώσει και προ ημερών κατάθεση) αλλά και με κατοίκους της περιοχής για τους οποίους υπήρχε η «εικόνα» ότι θα μπορούσαν να έχουν δει κάτι. Επίσης, έγινε εκ νέου προσπάθεια συλλογής υλικού από κάμερες ασφαλείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί έχουν εξετάσει υλικό από κάμερες καταστημάτων, ωστόσο, δεν έχει βρεθεί προσώρας κάποιο καρέ που θα μπορούσε να βοηθήσει την έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα σκυλί που δεν ήταν επιθετικό, το γνώριζαν οι περισσότεροι κάτοικοι και καταστηματάρχες στην Αράχωβα, ενώ εκτιμάται ότι ο κακοποιητής ή οι κακοποιητές είναι άνθρωποι που έχουν «δεσμούς» με την περιοχή. Με δεδομένο ότι οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι κακοποιητές ζώων είναι άτομα με ροπή στο έγκλημα, οι αστυνομικοί αναζητούν άτομα με ποινικό παρελθόν και συγκεκριμένα με παρελθόν ενδοοικογενειακής βίας, σε μία προσπάθεια να σχηματιστεί ένας πρώτος κύκλος εν δυνάμει υπόπτων.

Ο δράστης ή οι δράστες σε περίπτωση σύλληψης θα είναι αντιμέτωποι με ποινή κάθειρξης έως και 10 χρόνια και χρηματική ποινή έως 50.000. Πρόκειται για το νόμο 4830/2021, ο οποίος προβλέπει ότι ο βασανισμός ζώου και η εσκεμμένη πρόκληση πόνου είναι κακούργημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως.

Μάστιγα η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους (2023) οι υπηρεσίες της έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 370 συλλήψεις και 1.909 πρόστιμα για βασανισμό, κακοποίηση και θανάτωση ζώων σε όλη τη χώρα. Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ δέχονται περισσότερες από 30 καταγγελίες κακοποίησης ζώων την ημέρα, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μια αύξηση της τάξης του 220% στο ύψος των προστίμων, που ξεπερνά τα 7 εκατ. Ευρώ.

Το συγκεκριμένο περιστατικό κακοποίησης ζώου, αποτελεί ίσως το πιο σοκαριστικό που έχει δει το φως της δημοσιότητας, όμως έρχεται μετά από μία σωρεία καταγγελιών που έχουν απασχολήσει έντονα τους φιλοζωικούς κύκλους- αλλά και ολόκληρη τη χώρα.

Η γάτα της Αιδηψού την οποία κλώτσησε ένας 30χρονος για να κάνει το χάζι του, τα γαϊδουράκια στην Ύδρα τα οποία μεταφέρουν στην πλάτη τους μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές, το γατάκι στη Θεσσαλονίκη το οποίο πάτησε στην κυριολεξία ένας άντρας, η δολοφονία της αρκούδας με τα αρκουδάκια της στην Καστοριά, τα «άλογα-αξιοθέατα» και οι άμαξες της ντροπής στα ελληνικά νησιά, το εγκαταλελειμμένο, εξαθλιωμένο άλογο της Λέσβου, είναι μόνο μερικά από τα περιστατικά που απασχόλησαν την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα.

Φανταστείτε πόσα είναι εκείνα τα περιστατικά τα οποία έμειναν πίσω από τη σκοτεινή κλειδαρότρυπα της φρικαλεότητας και της συγκάλυψης. Σκεφτείτε πόσα είναι εκείνα τα ζώα που μαρτύρησαν λόγω τις εξουσιαστικής διαστροφής του εκάστοτε δυνάστη, ο οποίος δεν τιμωρήθηκε ποτέ.

Αν λοιπόν κάποιους τους ενοχλούν οι κραυγές μας και αναρωτιούνται «γιατί τόση φασαρία για ένα σκυλί;» θα τους απαντάμε με καθαρή κι ακόμη πιο στιβαρή φωνή! Για κάθε σκυλί και κάθε ζώο που βασανίζεται. Για κάθε αθώα ψυχή που έχει δικαίωμα να ζήσει αυτή τη ζωή που του δόθηκε με αγάπη και φροντίδα. Επειδή κανένα τους δεν αποτελεί κτήμα μας, ούτε είναι υπηρέτης μας, ούτε ένα αντικείμενο που υποχρεούται να δεχθεί στο σώμα του κάθε είδους αρρωστημένη διαστροφή που γεννά ο ανθρώπινος νους.

Εάν γίνετε μάρτυρας κακοποίησης ζώου, πρέπει να καλέσετε άμεσα την Αστυνομία στο 100 (ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας) και να περιμένετε να υποδείξετε τον δράστη. Η κακοποίηση των ζώων είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται αυτεπάγγελτα, δηλαδή η Εισαγγελία ασκεί απευθείας τη δίωξη με βάση τη νομοθεσία, χωρίς να απαιτείται να καταθέσετε έγκληση ή μήνυση. Αρκεί η καταγγελία σας, που μπορεί να γίνει ακόμη και ανώνυμα αλλά στην περίπτωση αυτή δε μπορείτε να ελέγξετε τι έγινε στη συνέχεια. Η καταγγελία μπορεί να γίνει είτε τηλεφωνικά, είτε με επίσκεψη στο Αστυνομικό τμήμα, είτε μέσω έγγραφης αναφοράς, είτε μέσω email.  Μπορείτε να καλείτε ανά πάσα στιγμή περιπολικό για την καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης των ζώων από το οποίο επίσης μπορείτε να αιτηθείτε αντίγραφο στη Γραμματεία του Αστυνομικού Τμήματος.

Επίσης οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 10410, καθημερινά από 07:00 έως 23:00 και να επικοινωνούν άμεσα με το Τμήμα Προστασίας Ζώων της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το ν. 4830/2021  προβλέπονται ποινικές (άρθρο 34)  και διοικητικές (άρθρο 35) κυρώσεις για τους υπεύθυνους κακοποίησης ζώων. Διοικητικά πρόστιμα επιβάλουν και οι δημοτικές υπηρεσίες. Για τον λόγο αυτό, στις περιπτώσεις κακοποίησης, κοινοποιείτε την καταγγελία σας και στον εκάστοτε Δήμο.

Τα ζώα της Ελλάδας αποκτούν τους δικούς τους συνηγόρους

Πριν από λίγο καιρό, δημιουργήθηκε από την ομάδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Dogs’ Voice η ιδέα για τη δημιουργία της πλατφόρμας «Συνήγοροι για τα Ζώα Ελλάδος», lawyersforanimals.dogsvoice.gr, όπου πολίτες και φιλοζωικές οργανώσεις θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα παροχής νομικής βοήθειας και να λάβουν δωρεάν καθοδήγηση αλλά και δικαστική εκπροσώπηση σε υποθέσεις κακοποίησης ζώων μέσω ενός εξειδικευμένου δικτύου δικηγόρων.

Παράλληλα, με το βλέμμα στη νέα γενιά νομικών, η πρωτοβουλία (που, σημειωτέον, δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, αλλά υποστηρίζεται από το Pet City και τη Νομική Βιβλιοθήκη) περιλαμβάνει και τη δημιουργία του πρώτου Εργαστηρίου Δικαίου των Ζώων με συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών των τριών Νομικών Σχολών της χώρας.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
FT
2 - 0
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
FT
3 - 0
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;