Αλλεργικό σοκ μαθήτριας: «Αν είχε ενημερωθεί εγκαίρως το ΕΚΑΒ, ίσως η έκβαση να ήταν διαφορετική»
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει η 17χρονη μαθήτρια, η οποία υπέστη αλλεργικό σοκ στο Ηράκλειο.

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει η 17χρονη μαθήτρια, η οποία υπέστη αλλεργικό σοκ στο Ηράκλειο και νοσηλεύεται, ενώ σήμερα ο διευθυντής της ΜΕΘ είπε πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου νοσοκομείου, Ανέστης Κιούλπαλης, εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ, πως αν το ΕΚΑΒ είχε ειδοποιηθεί και σπεύσει νωρίτερα, σήμερα μπορεί η κοπέλα που υπέστη το αλλεργικό σοκ να μην ήταν διασωληνωμένη. Υπενθυμίζεται πως η 17χρονη έχει υποστεί βλάβες στον εγκέφαλο.

Όπως ανέφερε ο Ανέστης Κιούλπαλης, «το παιδί ήξερε ότι ήταν αλλεργικό και παρακολουθείτο από ειδικούς παιδιάτρους αλλεργιολόγους στην Αθήνα που του είχαν χορηγήσει τα ενεσάκια αδρεναλίνης προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε έκτακτη ανάγκη». «Η αδρεναλίνη από μόνη της, χωρίς άλλες παρεμβάσεις από ιατρικής πλευράς, δεν είναι απολύτως ασφαλής. Αυτό πρέπει να το ξέρουν οι άνθρωποι που έχουν σοβαρές αλλεργίες. Αν νιώσουν τα πρώιμα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης θα πρέπει, εκτός από την έγχυση αδρεναλίνης που πρέπει να κάνουν, να ειδοποιήσουν αμέσως και το ΕΚΑΒ, ώστε να μη χαθεί χρόνος αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά. Σε αυτή την περίπτωση αν είχε ενημερωθεί το ΕΚΑΒ τη στιγμή που το παιδί πήγαινε να πάρει το ενεσάκι του, ίσως η έκβαση να ήταν διαφορετική, παρότι αυτό δεν το ξέρει κανείς».

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου διευκρίνισε, πως αυτό «δεν σημαίνει, ότι όποιος έχει αλλεργία καταλήγει στον θάνατο, αλλά επειδή υπάρχουν και αυτές οι μορφές έντονης αλλεργικής αντίδρασης, κατά τις οποίες σταματά η κυκλοφορία και κάνει ο άνθρωπος ανακοπή, καλό είναι να ενημερώνεται γρήγορα το ΕΚΑΒ, ώστε και η αντιμετώπιση να γίνεται άμεσα. Όσο πιο γρήγορη είναι η αντιμετώπιση, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η 17χρονη, που είχε γνωστή αλλεργία στα γαλακτοκομικά, πήγε στο δωμάτιό της για να κάνει την ένεση αδρεναλίνης και όταν καθυστερούσε, η καθηγήτρια συνοδός την αναζήτησε και την βρήκε αναίσθητη. Η 17χρονη υπέστη ανακοπή και παρά τις προσπάθειες και του γιατρού και των διασωστών του ΕΚΑΒ που έσπευσαν στο ξενοδοχείο, δεν κατέστη δυνατό να επανέλθει. Της τοποθετήθηκε ειδική μάσκα και διακομίστηκε στο Βενιζέλειο, όπου οι γιατροί την επανέφεραν.

Όπως είπε, ο διευθυντής της ΜΕΘ, ακόμη δεν έχει διαφύγει τον άμεσο κίνδυνο για την ζωή της καθώς, λόγω του οιδήματος, παρουσιάζει αυξημένες ενδοκράνιες πιέσεις, παρότι σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ζωτικές λειτουργίες της, αυτές έχουν αποκατασταθεί.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;