Τεχνητή Νοημοσύνη: Ποιες μεγάλες εταιρείες έκαναν χιλιάδες περικοπές το 2023
Κολοσσιαίες εταιρείες τεχνολογίας και εταιρείες ΜΜΕ προχώρησαν σε περικοπές ανθρώπινου δυναμικού κατά τη διάρκεια του 2023, προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους για επενδύσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Τον Ιανουάριο του 2023, η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει 12.000 θέσεις εργασίας, μεγαλώνοντας τη λίστα απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης, στην οποία περιλαμβάνονται ήδη οι Microsoft, Meta, Amazon, Salesforce, το BuzzFeed, αλλά και η Vox Media.

Ειδικότερα, τόσο oι Alphabet και Microsoft (MSFT) όσο και η Vox Media, ανακοίνωσαν τον ίδιο μήνα απολύσεις που επηρέασαν περισσότερους από 22.000 εργαζόμενους. H απόφαση των τριών αυτών κολοσσιαίων εταιρειών έγινε γνωστή λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση χιλιάδων απολύσεων που έγιναν νωρίτερα τον Γενάρη του 2023 από την Amazon, την Goldman Sachs και τη Salesforce

Περισσότερες επιχειρήσεις πλέον φαίνεται να πράττουν το ίδιο, καθώς μετά την πολιτική των «επιθετικών» προσλήψεων των τελευταίων δύο ετών, οι διοικήσεις τους αποφασίζουν πλέον να προχωρήσουν ακόμα και σε μειώσεις θέσεων εργασίας.

Ακολουθεί μια λίστα με μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες μέσων ενημέρωσης, οι οποίες, μέσα στο 2023, προχώρησαν σε «πάγωμα» μισθών, απολύσεις προσωπικού και γενικότερα αλλαγές στη διάρθρωση και τον τρόπο λειτουργίας τους. Πολλές από τις παρακάτω ενσωμάτωσαν τεχνητή νοημοσύνη στο backend τους για να διατηρήσουν την ισχύ των επιχειρήσεών τους και να ευδοκιμήσουν στη σημερινή ανταγωνιστική αγορά. Αρκετές από αυτές, μάλιστα, ανέφεραν την τεχνητή νοημοσύνη ως λόγο για απολύσεις εργαζομένων και επανεξέταση νέων προσλήψεων τους τελευταίους μήνες, καθώς η Silicon Valley πασχίζει να προσαρμοστεί στις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας που αναπτύσσονται στον τομέα της

Σημειώνεται ότι αρκετές από τις παρακάτω εταιρείες τεχνολογίας είχαν προχωρήσει σε προσλήψεις χιλιάδων υπαλλήλων τα τελευταία χρόνια, όταν η στροφή στην ψηφιοποίηση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δημιούργησε τεράστια ζήτηση για τις υπηρεσίες τους. 

Οι περισσότερες big tech εταιρείες αύξησαν τότε κατά πολύ το προσωπικό τους, αφενός για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις εν μέσω lockdowns, αφετέρου γιατί η covid και post-covid εποχή, δημιούργησαν την πεποίθηση ότι θα ανοίξουν νέες αγορές. Κάπως έτσι, στο πλαίσιο εξορθολογισμού και αναδιάρθρωσης, αρκετές εταιρείες προχωρούν σήμερα σε απολύσεις προσωπικού, ακόμα και οριστικό κλείσιμο τμημάτων, τα οποία ενδεχομένως δεν τους είναι πια χρήσιμα.

Microsoft

Με ένα memo προς τους υπαλλήλους του στις 18 Ιανουαρίου 2023, ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία πραγματοποιεί σημαντικές αλλαγές στη διάρθρωσή της, οι οποίες θα οδηγήσουν στην κατάργηση 10.000 θέσεων εργασίας έως το τέλος του Μαρτίου 2023.

«Ζούμε σε περιόδους σημαντικών αλλαγών και καθώς συναντώ πελάτες και συνεργάτες, μερικά πράγματα είναι ξεκάθαρα», έλεγε τότε ο Nadella από το Ντάβος. «Ενώ είδαμε τους πελάτες να επιταχύνουν τις ψηφιακές δαπάνες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τώρα τους βλέπουμε να βελτιστοποιούν τις ψηφιακές τους δαπάνες για να κάνουν περισσότερα με λιγότερα».

Λίγες ημέρες αφότου η Microsoft ανακοίνωσε σχέδια για την απόλυση 10.000 υπαλλήλων στο πλαίσιο ευρύτερων μέτρων περικοπής κόστους, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιεί μια επένδυση «πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων» στην OpenAI, εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT. Τον Μάρτιο, στην ίδια επιστολή προς το προσωπικό που χρησιμοποίησε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ για να ανακοινώσει τα σχέδια για την απόλυση άλλων 10.000 εργαζομένων (μετά την περικοπή 11.000 θέσεων τον Νοέμβριο του 2022), ο διευθύνων σύμβουλος της Meta περιέγραψε επίσης σχέδια για μεγάλες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Λίγο μήνες αργότερα, τον Ιούλιο 2023, μόλις μία εβδομάδα μετά την έναρξη του οικονομικού έτους του 2024, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα απολυθούν ακόμα 276 υπάλληλοι, κυρίως στα τμήματα εξυπηρέτησης πελατών, υποστήριξης και πωλήσεων, σύμφωνα με τον ιστότοπο GeekWire που μετέφερε πρώτο τις πληροφορίες. Πωλητές και στελέχη δημοσίευσαν τότε μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωστοποιώντας ότι έχασαν τη δουλειά τους.

«Οι προσαρμογές του οργανισμού και του εργατικού δυναμικού είναι απαραίτητο και τακτικό μέρος της διαχείρισης της επιχείρησής μας», ανέφερε σε email εκπρόσωπος της εταιρείας και πρόσθετε ότι: «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα και να επενδύουμε σε στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης για το μέλλον μας και για την υποστήριξη των πελατών και των συνεργατών μας».

Πάγωμα μισθών στη Microsoft

Τον Μάιο του 2023, η Microsoft ανακοίνωνε την απόφαση να «παγώσει» τις αμοιβές σε όλους τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης για φέτος, προκειμένου να μειώσει το λειτουργικό κόστος σε περίοδο έντονης οικονομικής αβεβαιότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που ήρθε σε συνέχεια των περικοπών που έγιναν στις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Σε εσωτερικό σημείωμα του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft αναφερόταν ότι η κίνηση «παγώματος» πληρωμών κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για τις επενδύσεις που δρομολογεί η εταιρεία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. 

Όπως έλεγε στο memo: «Ως ανώτερη ηγετική ομάδα, δεν παίρνουμε αυτή την απόφαση ελαφρά τη καρδία, αφού την έχουμε εξετάσει για αρκετούς μήνες. Φέτος οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της καταναλωτικής ζήτησης, της αγοράς εργασίας και των επενδύσεων που απαιτούνται για τον επόμενο κύκλο καινοτομίας».

Alphabet (Google)

Η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, ανακοίνωσε, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, ότι απολύει 12.000 εργαζομένους σε διάφορους κλάδους και περιφέρειες, ή το 6% του εργατικού δυναμικού της.

Σημειώνεται ότι η Alphabet προσέλαβε 50.000 εργαζόμενους τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η πανδημία δημιούργησε μεγαλύτερη ζήτηση για τις υπηρεσίες της. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατοι φόβοι ύφεσης έκαναν τους διαφημιστές να αποσυρθούν από τις ψηφιακές διαφημίσεις, τον «πυρήνα» δηλαδή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δει περιόδους δραματικής ανάπτυξης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Sundar Pichai σε ένα σημείωμα προς τους υπαλλήλους. «Για να προσαρμοστούμε και να τροφοδοτήσουμε αυτή την ανάπτυξη, κάναμε προσλήψεις που αντιστοιχούσαν σε μια διαφορετική οικονομική πραγματικότητα από αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Οι περικοπές στην Alphabet ήρθαν μερικές ημέρες αφότου η ανταγωνίστρια Microsoft ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 10.000 υπαλλήλους.

Η είδηση για τις απολύσεις σε Google και Microsoft ήρθε στη διάρκεια μιας περιόδου οικονομικής αβεβαιότητας και τεχνολογικών προσδοκιών, καθώς και οι δύο εταιρείες επενδύουν σε Generative AI («Γενετική ΑΙ»).

«Είμαι βέβαιος για την τεράστια ευκαιρία μπροστά μας χάρη στη δύναμη της αποστολής μας, στην αξία των προϊόντων και των υπηρεσιών μας και στις πρώιμες επενδύσεις μας στην AI», έγραψε ο Pichai στο σημείωμα.

Amazon

Τον Ιανουάριο του 2023, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Andy Jassy, ανακοίνωσε σχέδια για τη μείωση 18.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, εστιάζοντας σε επιχειρηματικούς και τεχνολογικούς ρόλους ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συγχώνευσης.

Αυτή η κίνηση, που αποκαλύφθηκε αρχικά το Νοέμβριο του 2022, ξεκίνησε με απολύσεις που αντιστοιχούν περίπου στο 1% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, ή στο 3% του εταιρικού προσωπικού, σύμφωνα με στοιχεία του mondo.com.

Στα τέλη Απριλίου 2023, πραγματοποιήθηκαν επιπλέον απολύσεις στον τομέα των Υπηρεσιών Ιστού της Amazon (AWS).

Πιο πρόσφατα, τον Νοέμβριο του 2023, η Amazon μείωσε περαιτέρω το προσωπικό της καταργώντας 180 θέσεις εργασίας από το τμήμα του gaming.

Σημειώνεται ότι, τόσο η Amazon και η Google, όσο και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί που μείωσαν φέτος το προσωπικό τους, είχαν προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια σε μαζικές και αθρόες προσλήψεις, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Η Microsoft είπε τους τελευταίους μήνες ότι οι πελάτες αναζητούν τρόπους για να εξοικονομήσουν χρήματα στον λογαριασμό τους για το cloud computing.

Vox Media

Ο εκδότης του ιστότοπου ειδήσεων Vox, ο ιστότοπος τεχνολογίας The Verge και το New York Magazine, ανακοίνωσαν στις 20 Ιανουαρίου ότι απολύουν το 7% του προσωπικού τους, ή περίπου 130 άτομα. 

Συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vox Media, Jim Bankoff, ενημέρωσε τους υπαλλήλους του για τις περικοπές με ένα memo, το οποίο αναφερόταν μεταξύ άλλων στο «απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον που επηρεάζει την επιχείρησή μας και τη βιομηχανία μας». Οι περικοπές, όπως έλεγε ο Bankoff, θα επηρεάσουν «αρκετές ομάδες στους τομείς των Εσόδων (Revenue), Σύνταξης (Editorial), Λειτουργιών (Operations) και Κεντρικών Υπηρεσιών (Core Services)». 

Οι υπάλληλοι ήταν προγραμματισμένο να ενημερωθούν μέσω email για το εάν θα έχαναν τις θέσεις τους εντός 15 λεπτών από την αποστολή του σημειώματος του CEO.

BuzzFeed και ΑΙ generated περιεχόμενο

Ο δημοφιλής digital μιντιακός όμιλος, BuzzFeed, προχώρησε τον περασμένο Απρίλη σε απολύσεις του 15% του ανθρώπινου δυναμικού του, περίπου 180 εργαζομένων, κλείνοντας οριστικά το τμήμα ειδήσεων BuzzFeed News, σύμφωνα με εσωτερική ανακοίνωση που έκανε στο προσωπικό ο CEO του ομίλου, Jonah Peretti. «Όσο γίνονται απολύσεις σχεδόν σε κάθε τμήμα, αποφασίσαμε ότι ο όμιλος δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το BuzzFeed News ως αυτόνομο οργανισμό», δήλωσε τότε στους εργαζόμενους ο Peretti.

Στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης λόγω σοβαρών οικονομικών δυσκολιών, η ιστοσελίδα που, για αρκετά χρόνια θεωρούνταν κορυφαίος πάροχος viral ειδήσεων, ανακοίνωσε ότι στο εξής θα μεταδίδει ειδήσεις μέσω της Huffington Post. 

Από τις αρχές του 2023, η εταιρεία είχε στα σχέδιά της να βασιστεί στην OpenAI, «μαμά» εταιρεία του ChatGPT, για να παράγει στο εξής εξατομικευμένο περιεχόμενο, όπως τα δημοφιλή διαδικτυακά κουίζ και οι λίστες του BuzzFeed, μια απόφαση που φαίνεται να προκάλεσε φρενίτιδα στον επενδυτικό κόσμο, αλλά και έντονο προβληματισμό στους εργαζομένους. «Το 2023 θα δείτε εμπνευσμένο από την τεχνητή νοημοσύνη περιεχόμενο να μετακινείται από το στάδιο του R&D στον πυρήνα των δραστηριοτήτων μας, ενισχύοντας την εμπειρία των κουίζ, παρέχοντας υλικό για brainstorming και εξατομικεύοντας το περιεχόμενο για το κοινό μας», έγραφε τον Ιανουάριο CEO του BuzzFeed στο υπόμνημα προς τους υπαλλήλους. «Η δημιουργική διαδικασία θα γίνεται όλο και περισσότερο υποβοηθούμενη από την τεχνητή νοημοσύνη και θα υποστηρίζεται από την τεχνολογία», σημείωνε.

Και πράγματι, λίγο μετά τα δημοσιεύματα που ήθελαν την εταιρεία ψηφιακών μέσων να «κλείνει το μάτι» στην τεχνητή νοημοσύνη, η μετοχή του BuzzFeed στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε άνοδο έως και 203%.

Τέσσερις μήνες αργότερα, το BuzzFeed ανέφερε ότι σημειώνει πρόοδο στη χρήση της ΑΙ και «χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καινοτομήσει γύρω από νέες μορφές περιεχομένου». Σύμφωνα με αποκάλυψη της εταιρείας σε διαδικτυακό φόρουμ επενδυτών, οι αναγνώστες ξόδεψαν 40% περισσότερο χρόνο λύνοντας κουίζ της ιστοσελίδας που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη συγκριτικά με τα παραδοσιακά κουίζ. Συγκεκριμένα, το Influencer, ένα παιχνίδι τύπου κουίζ που κινείται από ένα chatbot, συγκέντρωνε τέσσερις φορές περισσότερους χρήστες από τα «συνήθη» κουίζ.

Το BuzzFeed δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Byte, ο ιστότοπος πολυμέσων CNET «πιάστηκε», μετά τον εντοπισμό σημαντικών ανακριβειών γεγονότων, λαθών και λογοκλοπής, να χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για τη συγγραφή οικονομικών άρθρων που έφεραν την υπογραφή «CNET Money Staff», χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επίσημη ανακοίνωση στους αναγνώστες του.

Τα 73 επίμαχα άρθρα κάλυπταν θέματα όπως το “What Is Zelle and How Does It Work?” και είχαν μια μικρή δήλωση αποποίησης ευθύνης στο πάνω μέρος της κάθε δημοσίευσης: «Αυτό το άρθρο δημιουργήθηκε με χρήση τεχνολογίας αυτοματισμού, επεξεργάστηκε διεξοδικά και ελέγχθηκε από έναν συντάκτη του προσωπικού μας».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του κοινού, «δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό το είδος μέσων “στον πάτο του βαρελιού”». Ακόμα και το καταξιωμένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, The Associated Press, χρησιμοποιεί AI, ήδη από το 2015, για να συντάσσει αυτόματα χιλιάδες αναφορές κερδών. Με μια δόση ειρωνείας το The Byte σχολιάζει ότι: «το AP έχει δηλώσει με υπερηφάνεια μάλιστα ότι είναι “ένας από τους πρώτους ειδησεογραφικούς οργανισμούς που αξιοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη”».

Ένα ψηφιακό μέλλον με ΑΙ ονειρεύονται και οι εφημερίδες

Σε μια δυσοίωνη για το μέλλον της δημοσιογραφίας κίνηση προχώρησε φέτος και η γερμανική Bild. Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απολύσει δημοσιογράφους και να τους αντικαταστήσει με Τεχνητή Νοημοσύνη, προκειμένου να εξοικονομήσει 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Axel Springer, ιδιοκτήτρια εταιρεία της εφημερίδας, σε email προς το προσωπικό, ανέφερε ότι «δυστυχώς θα αποχωριστεί συναδέλφους που έχουν καθήκοντα, τα οποία στον ψηφιακό κόσμο εκτελούνται από Τεχνητή Νοημοσύνη ή/και αυτοματοποιημένες διαδικασίες». Σύμφωνα με το email, οι εργαζόμενοι που θα έχαναν τη δουλειά τους ήταν συντάκτες, επιμελητές κειμένων, διορθωτές και προσωπικό επεξεργασίας φωτογραφιών.

Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο η ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου, Mathias Döpfner, ότι η εκδότρια εταιρεία θα μετατραπεί σταδιακά σε «μια αμιγώς ψηφιακή εταιρεία μέσων ενημέρωσης». Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT θα μπορούν πλέον «να κάνουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία καλύτερη από ό,τι ήταν ποτέ – ή να την αντικαταστήσουν», όπως είχε δηλώσει.

Σύμφωνα με «αμφιλεγόμενες» προβλέψεις του Γερμανού εκδότη, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σύντομα «καλύτερη στη συγκέντρωση πληροφοριών» από τους δημοσιογράφους-φυσικά πρόσωπα, ενώ, όπως είπε, μόνο οι εκδότες που θα μπορούν να δημιουργήσουν «το καλύτερο πρωτότυπο περιεχόμενο», όπως η ερευνητική δημοσιογραφία και τα πρωτότυπα σχόλια, θα επιβιώσουν.

Η Bild δεν είχε καμία άμεση εκτίμηση για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που μπορεί τελικά να χαθούν από την ΤΝ. 

Τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης διεύρυναν φέτος και οι Daily Mirror και Daily Express στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα πρώτα AI generated άρθρα να δημοσιεύονται τον Μάρτιο του 2023. Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των δύο tabloids, οι δημοσιογράφοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι θα χάσουν τις δουλειές τους από μηχανές.

Salesforce

Ο CEO της Salesforce, Marc Benioff, ανακοίνωσε στις 4 Ιανουαρίου 2023 ότι η εταιρεία λογισμικού B2B θα προχωρήσει σε περικοπή 7.000 θέσεων εργασίας, περίπου 10% του συνολικού προσωπικού της

Τον Αύγουστο η διεθνής εταιρεία συνέχισε τις περικοπές, αυτή τη φορά 50 θέσεων εργασίας στην Ιρλανδία, σε συνέχεια της ευρύτερης στρατηγικής της για προτεραιοποίηση της κερδοφορίας. 

Η εταιρεία στοχεύει σε σημαντική μείωση του αριθμού των υπαλλήλων της μέχρι το τέλος της οικονομικής χρονιάς 2024, σε μια προσπάθεια να διευρύνει τα περιθώρια κέρδους της. Στην ουσία, ακολουθεί παρόμοια τάση περικοπής θέσεων εργασίας με άλλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Microsoft και η Amazon.

Σε επιστολή προς τους υπαλλήλους, ο πρόεδρος της Salesforce παραδέχτηκε ότι έγιναν πολλές προσλήψεις εργαζομένων στην εταιρεία στις αρχές της πανδημίας.

Chegg, Dropbox & απολύσεις στον τεχνολογικό κλάδο συνολικά

Η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να προκαλεί αναταραχή στον κλάδο όπου οι εργαζόμενοι ήταν κάποτε αμετακίνητοι: την τεχνολογία.

Η Chegg, μια εταιρεία τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της εκπαίδευσης, αποκάλυψε τον Ιούνιο του 2023 ότι απέλυσε το 4% του εργατικού δυναμικού της, ή περίπου 80 υπαλλήλους της, «για να τοποθετήσει την εταιρεία σε θέση να εκτελέσει τη στρατηγική της σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη, βιώσιμη αξία για τους φοιτητές και τους επενδυτές της».

Παράλληλα, στα τέλη Απριλίου 2023, η υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων, Dropbox, είπε ότι περικόπτει περίπου το 16% του εργατικού δυναμικού της, ή σχεδόν 500 άτομα, επικαλούμενη επίσης την τεχνητή νοημοσύνη.

«Τους τελευταίους μήνες, η ΑΙ έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κόσμου, με τη δυνητική αγορά για την επόμενη γενιά προϊόντων μας με τεχνητή νοημοσύνη να αναπτύσσεται πιο γρήγορα από ό,τι θα περίμενε οποιοσδήποτε από εμάς», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Dropbox, Drew Houston, σε ένα σημείωμα προς το προσωπικό, ανακοινώνοντας τις περικοπές θέσεων εργασίας. «Το επόμενο στάδιο ανάπτυξής μας απαιτεί έναν διαφορετικό συνδυασμό δεξιοτήτων, ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη και στην ανάπτυξη προϊόντων σε πρώιμο στάδιο».

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τις απολύσεις, η εταιρεία Challenger, Gray & Christmas ανέφερε ότι 3.900 άτομα απολύθηκαν τον Μάιο του 2023 λόγω τεχνητής νοημοσύνης, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που έκανε λόγο για περικοπές θέσεων εργασίας με βάση αυτόν τον παράγοντα. Όλες αυτές οι περικοπές, σύμφωνα με την εταιρεία, σημειώθηκαν στον τομέα της τεχνολογίας.

© 2023 Challenger, Gray & Chtismas, Inc. 

Οι απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη έρχονται εν μέσω ευρύτερων περικοπών στον κλάδο. Πολλές εταιρείες τεχνολογίας αναπροσαρμόζονται σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και σε μειωμένα επίπεδα ζήτησης για ψηφιακές υπηρεσίες, περισσότερα από τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Layoffs.fyi, που παρακολουθεί τις απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας από την αρχή της πανδημίας COVID-19, συνολικά 1.133 εταιρείες έχουν προχωρήσει σε απολύσεις το 2023, ενώ 253.559 εργαζόμενοι στην τεχνολογία έχουν χάσει τις θέσεις τους από την αρχή του έτους μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο.

Οι άνθρωποι δεν αντικαθίσταται από μηχανές, αλλά από ανθρώπους που (ξέρουν να) χειρίζονται την ΑΙ

Απολύσεις στην τεχνολογία ανά κλάδο. Πηγή γραφήματος: layoffs.fyi

Στη σκιά των μαζικών απολύσεων, η τεχνολογική βιομηχανία έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε προσωπικό και τεχνολογία που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Ακόμα και οι μηχανικοί λογισμικού στη Silicon Valley, που κάποτε ήταν οι πιο περιζήτητοι, φαίνεται πλέον να κινδυνεύουν να χάσουν μέρος του μισθού τους από εκείνους που διαθέτουν περισσότερη εμπειρία στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Roger Lee, co-founder και διευθυντής του Comprehensive.io, το οποίο εξετάζει  καταχωρίσεις θέσεων εργασίας και δεδομένα αποδοχών σε περίπου 3.000 εταιρείες τεχνολογίας, δήλωσε στο CNNi ότι, σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση δεδομένων, ο μέσος μισθός για έναν ανώτερο μηχανικό λογισμικού που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη ή τη «μηχανική μάθηση» (machine learning) είναι 12% υψηλότερος από εκείνων που δεν ειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα. Ο μέσος μισθός για αυτούς τους επαγγελματίες με ειδικότητα στην ΑΙ έχει αυξηθεί κατά περίπου 4% από την αρχή του έτους, ενώ ο μέσος μισθός για τους ανώτερους μηχανικούς λογισμικού στο σύνολό τους έχει παραμείνει αμετάβλητος.

Επιπλέον, ο Lee ανέφερε την Dropbox ως παράδειγμα εταιρείας που προσφέρει ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές για θέσεις Τεχνητής Νοημοσύνης, αναφέροντας μια λίστα με μέσες ετήσιες αποδοχές από 276.300 έως 373.800 δολάρια για μία θέση Principal Machine Learning Engineer. Συγκριτικά, οι τρέχουσες μέσες ετήσιες αποδοχές για έναν ανώτερο μηχανικό λογισμικού είναι 171.895 δολάρια.

Σύμφωνα με τον Dan Wang, καθηγητή στο Columbia Business School, η τεχνητή νοημοσύνη θα αναγκάσει οργανισμούς και εταιρείες να αναδιαρθρωθούν, ωστόσο, «δεν αντικαθιστά απαραίτητα τους ανθρώπους, αλλά ενισχύει το έργο τους». Όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει, το είδος του ανταγωνισμού που θα έπρεπε να μας προβληματίζει περισσότερο δεν είναι το άνθρωπος εναντίον μηχανής, αλλά το ότι οι άνθρωποι θα αντικατασταθούν από ανθρώπους που γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης.

Στην κατεύθυνση αυτή, όσοι επιθυμούν να ευδοκιμήσουν στον κλάδο της τεχνολογίας αλλά όχι μόνο, ίσως χρειαστεί στο μέλλον να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους στην τεχνητή νοημοσύνη.

Μπορεί πράγματι η ΤΝ να ενισχύσει την ανθρώπινη εργασία χωρίς να την αντικαταστήσει; Ναι. Αυτό υποθέτουμε τουλάχιστον. Αναγνωρίζουμε ότι η ορθή χρήση και όχι η κατάχρησή της από ανθρώπους και εταιρείες, μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη. Το ίδιο δεν συνέβη και με το διαδίκτυο άλλωστε; Η ΤΝ μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά σε όλους -ή έστω στους περισσότερους- τομείς της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας: από την υγεία και την εκπαίδευση, μέχρι την οδήγηση, την αγροτική παραγωγή και την πρόβλεψη φυσικών καταστροφών. 

Μπορεί στο μέλλον να κάνει πράγματα που δεν μπορούμε καν να συλληφθούμε αυτή τη στιγμή; Μπορεί. Χρειάζεται ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο που να διέπει τη λειτουργία και τις εφαρμογές της; Προφανώς.

Χρειάζεται να γίνουμε όλοι ειδικοί στην ΑΙ; Μάλλον όχι… Αρκεί ίσως να γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιούμε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί σε ό,τι κι αν κάνουμε.

Διαβάστε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
72'
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
71'
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
0'
48 - 66
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
3'
53 - 44
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1