Γάζα: Διήμερη παράταση της εκεχειρίας - Συμφώνησε η Χαμάς
Η διήμερη παράταση αναμένεται να περιλαμβάνει την απελευθέρωση 20 Ισραηλινών ομήρων και 60 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός Ισραήλ – Χαμάς παρατάθηκε για δύο ημέρες. Την παράταση της εκεχειρίας ανακοίνωσε και η Χαμάς, λέγοντας ότι συμφώνησε με το Κατάρ και Αίγυπτο, μετά από πυρετό διαβουλεύσεων για τους όρους.

Η διήμερη παράταση αναμένεται να περιλαμβάνει την απελευθέρωση 20 Ισραηλινών ομήρων και 60 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Η τετραήμερη εκεχειρία, που ολοκληρώνεται απόψε, τέθηκε σε ισχύ το πρωί της Παρασκευής. Η συμφωνία για τους ομήρους είναι πολύπλοκη και πολυεπίπεδη διπλωματική διαδικασία, με πολλά μέρη να εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.

Πρόκειται ωστόσο για διαδικασία που έχει αποδώσει. Ηδη, έχει οδηγήσει στην απελευθέρωση συνολικά 57 ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα και στην απελευθέρωση 117 Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές, καθώς και στην αύξηση της βοήθειας προς τη Γάζα.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τις υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου, σήμερα αναμένεται να απελευθερωθούν 11 Ισραηλινοί όμηροι και 33 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε:

  • Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς, 39 Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής. Αλλος ένας όμηρος, ο Ρωσοϊσραηλινός Ρόνι Κριβόι, απελευθερώθηκε επιπλέον από τη Χαμάς την Κυριακή
  • Σε αντάλλαγμα, 117 Παλαιστίνιοι έχουν απελευθερωθεί από τις ισραηλινές φυλακές
  • Παράλληλα, ένας Φιλιππινέζος και 17 Ταϊλανδοί όμηροι απελευθερώθηκαν, έπειτα από ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς
  • Τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι είχαν ήδη απελευθερωθεί πριν από τη συμφωνία που άρχισε την περασμένη Παρασκευή, ενώ ένας τέταρτος διασώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.
  • Περίπου 240 άτομα συνολικά εκτιμάται ότι κρατούνταν όμηροι στη Γάζα αμέσως μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;