Είναι η Tate McRae «φυτευμένη» από τη βιομηχανία της μουσικής να γίνει η επόμενη μεγάλη pop star;
Η Tate McRae βρίσκεται παντού με τα τραγούδια της «greedy» και «exes» με αρκετούς να υποστηρίζουν πως η επιτυχία της δεν ήταν οργανική, αλλά στημένη από την ίδια τη μουσική βιομηχανία σε μία αναζήτηση της επόμενης μεγάλης pop star.

Αν ασχολείσαι -έστω και περιστασιακά- με τη μουσική θα έχεις παρατηρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα τραγούδι να παίζεται παντού. Από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, το TikTok μέχρι και να βρίσκεται σε κορυφαίες λίστες. Ο λόγος για το νέο τραγούδι της Tate McRae «greedy», ένα pop – dance κομμάτι που μας θυμίζει της εποχές που η pop ήταν αρκετά διασκεδαστική και όχι τόσο ενδοσκοπική. Πολλοί έχουν ενθουσιαστεί με τη νέα αυτή καλλιτέχνη, ενώ αρκετοί στα social media τη χαρακτηρίζουν ως «φυτευμένη» από την ίδια τη βιομηχανία της μουσικής ώστε γίνει η επόμενη μεγάλη pop star.

Η ταχεία και -για πολλούς- ξαφνική άνοδος της στην κορυφή των τσαρτς και στα trends σε TikTok και Spotify έχουν κάνει αρκετούς να αναρωτηθούν πώς έγινε αυτό. Πώς μία νεαρή pop star κατάφερε να «εκτοξευτεί» ξαφνικά και φαινομενικά από το πουθενά; Πώς κάθε νέο της τραγούδι γίνεται κατευθείαν viral (ναι, για το εκπληκτικό δεύτερο single του επερχόμενου άλμπουμ της «exes» μιλάω);

Σε αυτή την κριτική βέβαια δεν βοηθάει και η παρατήρηση ενός χρήστη του X (πρώην Twitter) πως η Tate McRae έχει ξεπεράσει σε μηνιαίους ακροατές στο Spotify την ίδια την Queen Bey (aka Beyonce).

Η διαμάχη, λοιπόν, για το αν η επιτυχία της Tate McRae είναι οργανική ή όχι έχει σηκώσει ποικίλες αντιδράσεις, ενώ έχει καταφέρει να γίνει viral στο TikTok με αρκετά βιντεάκια πάνω στο θέμα.

@hopelesslydevoted.amaria Greedy ate tbh #tatemcrae #tatemcraetour #tatemcraeconcert #music #musicindustry #musictiktok #industryplant #foryou #foryourpage #viral #viralvideo #blowthisup #fyp ♬ original sound – mari 💐🌼💌

Τι σημαίνει να είναι ένας καλλιτέχνης «φυτευμένος» από τη βιομηχανία;

Για να θεωρηθεί ένας καλλιτέχνης «φυτευμένος» από την ίδια τη βιομηχανία θα πρέπει -σε μεγάλο βαθμό- να παρουσιάζεται ως ανεξάρτητος και να κάνει τα πράγματα με τους δικούς του όρους. Ωστόσο, έχει την κρυφή υποστήριξη της μουσικής βιομηχανίας και τα μέσα για να μπορέσει να βρει χρηματοδότηση και να διαμορφώσει μια τέτοια αφήγηση. Οι ρίζες του όρου μας οδηγούν στον κόσμο του hip-hop.

Σε αυτό το είδος μουσικής, ο όρος κατάφερε να αποκτήσει εξέχουσα θέση πριν από περίπου μία δεκαετία. Τότε, αρκετοί ήταν αυτοί που κατηγορούσαν καλλιτέχνες όπως τον Chance the Rapper ως «φυτευμένο» από τη βιομηχανία. Ήταν τόσο ταχύτατη και ραγδαία η άνοδός του στην κορυφή του hip-hop που πολλοί θεώρησαν ότι θα μπορούσε να ήταν μόνο το αποτέλεσμα μιας προσεκτικά κατασκευασμένης και βασισμένη σε δισκογραφικές εταιρίες κίνησης. Ο ίδιος έδινε για χρόνια τη μάχη του να βγάλει από πάνω του αυτή την ταμπέλα.

Tate McRae

Στον κόσμο της rap και του hip-hop, αυτές οι κατηγορίες έχουν μια μεγαλύτερη βάση, καθώς η προσωπική ιστορία παίζει κεντρικό ρόλο στο έργο πολλών καλλιτεχνών. Μέσα από τη δουλειά τους, συχνά αφηγούνται τις μάχες που έδωσαν στη ζωή τους για να καταφέρουν να ξεφύγουν από μια ταραγμένη ύπαρξη σε μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Επομένως, θεωρείται ιδιαίτερα προσβλητικό το να απεικονίζει κάποιος τον εαυτό του με αυτό τον τρόπο, ενώ από πίσω του υπάρχει μία ολόκληρη βιομηχανία που τον στηρίζει. Το μεγάλο ζήτημα σε αυτά τα είδη μουσικής είναι πως ο καλλιτέχνης τελικά φαίνεται να είναι ανειλικρινής με το κοινό του και να το εξαπατά.

Με το πέρασμα της προηγούμενης δεκαετίας, ο όρος ξέφυγε από τα στενά όρια του hip-hop και μεταπήδησε με ευκολά στην pop, indie ακόμη και punk μουσική σκηνή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το pop-punk συγκρότημα Tramp Stamps το οποίο έχει ανακηρυχθεί ως «το πιο μισητό συγκρότημα στο TikTok» με πολλούς να υποστηρίζουν πως η ίδια η βιομηχανία της μουσικής τους είχε «φυτεύσει».

Άλλο ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Lana Del Rey. Η καλλιτέχνης δέχθηκε σφοδρή κριτική μετά την εμφάνισή της σε ένα επεισόδιο του SNL μετά την κυκλοφορία του πρώτου της single «Video Games» και πριν κυκλοφορήσει την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά της. Παρόμοιες κατηγορίες έχουν δεχθεί και ονόματα όπως οι Billie Eilish, Halsey, Phoebe Bridgers, Clairo, Jack Harlow και αμέτρητοι άλλοι.

Tate McRae

Τι συμβαίνει με την Tate McRae;

Αν κοιτάξει κανείς την ιστορία της Tate McRae θα δει πως οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες. Μπορεί τα τελευταία τραγούδια της να έχουν καταφέρει να γίνουν τεράστιες επιτυχίες, αυτό δε σημαίνει πως η ίδια δεν είχε δουλέψει σκληρά για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα.

Η 20χρονη Καναδή τραγουδίστρια και χορεύτρια κάνει εμφανίσεις εδώ και χρόνια, χτίζοντας σιγά σιγά τον δρόμο της προς την επιτυχία που βιώνει σήμερα. Μάλιστα, σε ηλικία μόλις 13 ετών, η Tate έγινε μία από τους φιναλίστ του αμερικανικού σόου «So You Think You Can Dance», δίνοντας στο κοινό μία μικρή γεύση από το απίστευτο ταλέντο της.

Από εκεί και μετά, η Tate McRae ξεκίνησε ένα ταξίδι προς την επιτυχία. Έχει εμφανιστεί στο σόου της Ellen DeGeneres, ενώ συνέχισε να εργάζεται ως χορεύτρια. Παράλληλα, η ίδια ανέβαζε βιντεάκια με διασκευές τραγουδιών στο κανάλι της στο YouTube και άρχισε να βρίσκει το κοινό της μέσα από μία σειρά βίντεο με τον τίτλο «Create With Tate». Σε αυτά τα βίντεο παρουσίαζε στους subscribers της τη δική της πρωτότυπη μουσική.

Με χιλιάδες φανς να έχουν αρχίσει να την ακολουθούν στα social media, αποφάσισε να ψάξει μία δισκογραφική εταιρία που θα της επέτρεπε να ακολουθήσει και την καριέρα της τραγουδίστριας, αλλά και αυτή της χορεύτριας και να κυκλοφορήσει το πρώτο EP της. Το EP συγκέντρωσε θετικές κριτικές και κατάφερε να βρει το κοινό του.

Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν μέσα στην περίοδο του Covid με την κυκλοφορία του δεύτερου προσωπικού της EP και του single «You Broke Me First», το οποίο έγινε viral στο TikTok. Μέσα στα lockdown και την πανδημία, το τραγούδι βρήκε το κοινό του και άρχισε να γίνεται μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως φτάνοντας στο νούμερο 17 στο Billboard Hot 100 όπου έμεινε και για 38 εβδομάδες.

@viki.firmansyah #youbrokemefirst #tatemcrae #musicvideo #sadsong #musically #flashback #liriklagu #laguviral #fyp #fypシ #xyzbca #foryou #lagubarat #viral #vfyourmood ♬ you broke me first – Tate McRae

Με το τραγούδι της να συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του, η Tate McRae άρχισε να βρίσκει τα πατήματά της στη μουσική βιομηχανία, να συνεργάζεται με τον Troye Sivan, να κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο «I Used to Think I Could Fly» και το τραγούδι «She’s All I Wanna Be» να κάνει παγκόσμια επιτυχία, ενώ το 2023 ήταν ένα από τα πρόσωπα που πλαισίωνε την Olivia Rodrigo στο βίντεο κλιπ του κομματιού «Bad Idea Right?». Η 20χρονη τραγουδίστρια έχτιζε προσεκτικά την καριέρα της, κάνοντας σημαντικά βήματα για να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα.

Το «greedy» έγινε αμέσως viral στο TikTok και κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι το νούμερο 8 του Billboard Hot 100 και να μπει στο top 10 σε πολλά τσαρτ παγκοσμίως. Η ίδια ανακοίνωσε το πολυαναμενόμενο δεύτερο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο «Think Later», ενώ και το δεύτερο single του άλμπουμ «exes» φαίνεται να ακολουθεί τα χνάρια του πρώτου και να ετοιμάζεται να κατακτήσει και αυτό τον κόσμο και την pop μουσική σκηνή.

@tatemcraeu likeyy🫣♬ exes – Tate McRae

Ακόμα και αν κανένας καλλιτέχνης δεν αναμένεται να παραδεχθεί πως είναι «φυτευμένος» από την ίδια τη βιομηχανία, η περίπτωση της Tate McRae φαίνεται να μην είναι τέτοια. Το φαινόμενο αυτό καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τοξικούς χρήστες του TikTok, του Reddit και YouTubers που έχουν πειστεί πως είναι σκοπός τους να αποκαλύψουν κενά ή αναλήθειες στις ιστορίες των καλλιτεχνών.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι της βιομηχανίας που επωφελούνται από διάφορα προνόμια, γνωριμίες και νεποτισμό, η 20χρονη Καναδή καλλιτέχνης όμως φαίνεται να είχε μία πιο δύσκολη πορεία προς την επιτυχία με σκληρή δουλειά και χρόνια αναζήτησης προσωπικού στιλ και ήχου.

Το μόνο σίγουρο η αναβίωση της 90s αισθητικής και της επιστροφής της απλής και fun pop φαίνεται να της ταιριάζει γάντι!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη tate mcrae (@tatemcrae)

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1