Η Taylor Swift με το «1989» κατέκτησε τον πλανήτη και επαναπροσδιόρισε την pop μουσική
Το «1989 (Taylor's Version)» ήρθε να μας υπενθυμίσει πως αυτό ήταν το άλμπουμ με το οποίο η Taylor Swift κατέκτησε και άλλαξε για πάντα την pop μουσική σκηνή.

Την Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου, στην προσπάθειά της να ανακτήσει τον έλεγχο των master ηχογραφήσεών της, η Taylor Swift κυκλοφόρησε το «1989 (Taylor’s Version)». Μία πιστή επανηχογράφηση του πιο επιτυχημένου άλμπουμ της καριέρας της το οποίο έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στη μουσική βιομηχανία και στην ιστορία της σούπερ σταρ.

Η «Βίβλος της Pop» -όπως έχουν χαρακτηρίσει οι φανς της το άλμπουμ και όχι άδικα- αποτελεί ένα από τα πιο πολυβραβευμένα pop άλμπουμ, ενώ μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να πουλήσει πάνω από 31 εκ. αντίτυπα παγκοσμίως. Το 2014 -όταν πρωτοκυκλοφόρησε- δεν μπορούσες να ξεφύγεις από τα χιτάκια του που έπαιζαν πραγματικά παντού. Πέρα από το επίσημο πέρασμα της τραγουδίστριας και τραγουδοποιού στην pop, το άλμπουμ έφερε μία μεγαλύτερη αλλαγή σε μία βιομηχανία που μετά τα μεγαθήρια των 90s (Madonna, Britney Spears) έψαχνε να βρει τα πατήματά της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Taylor Swift (@taylorswift)

Το οριστικό πέρασμα της Taylor Swift στην pop

Το «1989» σηματοδοτεί το άλμπουμ όπου η Taylor Swift άφησε πίσω της την country μουσική και μπήκε ολοκληρωτικά στην pop μουσική. Το είχε δοκιμάσει, ήδη, με μερικά τραγούδια από το προηγούμενο άλμπουμ της το -προσωπικό μου αγαπημένο- «Red», απλά τώρα στράφηκε ολοταχώς και χωρίς επιστροφή σε αυτή τη μουσική.

Η γέννηση του άλμπουμ έχει αναλυθεί σε βάθος μέχρι και σήμερα. Η Taylor ήταν υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερου Άλμπουμ της Χρονιάς για το «Red». Έχασε από τους Daft Punk και το «Random Access Memories», ενώ το άλμπουμ έφυγε από τη βραδιά χωρίς κανένα βραβείο. Το τέταρτο άλμπουμ της νεαρής καλλιτέχνη ήταν αυτό που έκανε τους πάντες να αρχίσουν να τη βλέπουν με ένα διαφορετικό μάτι και τους κριτικούς να είναι περισσότερο θετικά προδιατεθειμένοι απέναντί της. Όμως, φάνηκε πως κάτι έλειπε!

Όταν γύρισε εκείνο το βράδυ στο δωμάτιο της, της ήρθε η ιδέα πως πρέπει να φτιάξει ένα άλμπουμ που να έχει συνοχή ήχου. Το «Red» είχε στοιχεία country, arena-rock και pop χωρίς να μένει πιστό σε ένα και μόνο μουσικό είδος. Το πιο πειραματικό της άλμπουμ μέχρι το «Reputation» του 2017. Έτσι, το επόμενο άλμπουμ της θα ήταν διαφορετικό. Καταρχάς, θα ήταν ένα εξολοκλήρου pop άλμπουμ με ηχητική συνοχή και θα πάρει το όνομα «1989» από το έτος γέννησής της, ενώ οι επιρροές από τη μουσική της εποχής θα είναι εμφανείς.

Ουσιαστικά, η Taylor Swift εκείνο το βράδυ αποφάσισε να γίνει pop star. Επειδή, όμως, είναι η Taylor έγινε η μεγαλύτερη και καλύτερη pop star που έχουμε δει ποτέ. Το αντίκτυπο του άλμπουμ το ακούμε ακόμα και σήμερα στη μουσική βιομηχανία, αλλά το βλέπουμε και στην καριέρα της που έχει αγγίξει προηγουμένως αδιανόητα ύψη!

Η παραγωγή και η μουσική που άλλαξε τα πάντα

1989
Πηγή: WikiMedia Commons

Το «1989» έκανε ντεμπούτο με πάνω από 1.2 εκ. αντίτυπα στην κορυφή του Billboard Hot 200 και είχε τρία τραγούδια που έφτασαν στο νούμερο 1 του Billboard Hot 100 και τα οποία έγιναν μερικές από τις μεγαλύτερες pop επιτυχίες. Μάλιστα, η Taylor Swift έγινε η πρώτη γυναίκα που διαδέχθηκε τον εαυτό της στην κορυφή της λίστας αυτής. Σε αυτό πρωταρχικό ρόλο έπαιζε η μουσική!

Η παραγωγή στο άλμπουμ είναι απλά φανταστική, αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες στη δισκογραφία της. Η Swift συμμάχησε με τους Max Martin -τον βασιλιά της pop για πολλές δεκαετίες-, τον Shellback και τον Jack Antonoff -το άτομο που μας έχει χαρίσει μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της Swift.

Η παραγωγή του «1989» συνδυάζει ήχους που θυμίζουν τη δεκαετία του ’80 με κάτι φρέσκο, καινούργιο. Το πιο σημαντικό είναι πως η μίξη αυτή κάνει το άλμπουμ να είναι διαχρονικό.

Ο λόγος για τον οποίο το πρώτο pop άλμπουμ της Taylor Swift έχει αντέξει στο πέρασμα του χρόνου είναι επειδή δεν ακούγεται σαν να είναι από μια συγκεκριμένη εποχή της μουσικής, αλλά σαν να ανήκει σε όλες ταυτόχρονα. Υπάρχουν πολλά τραγούδια και άλμπουμ που ακούμε και μας θυμίζουν μία συγκεκριμένη εποχή και, ειδικά, αυτά του 2000 και των 2010s. Το «1989» δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Δεν είναι τυχαίο πως το «Taylor’s Version» του ίδιου άλμπουμ έχει σημειώσει αυτή την αστρονομική επιτυχία (αλλά θα μιλήσουμε αργότερα για αυτό).

1989

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε πως ο ήχος της δεκαετίας των 80s δεν ήταν τόσο διαδεδομένος στην pop όσο είναι σήμερα. Πλέον, κάθε καλλιτέχνης προσπαθούν να φέρουν τις δονήσεις της δεκαετίας του ’80 στην pop μουσική τους, αλλά υπάρχουν μόνο λίγοι που το καταφέρνουν. Αν και η Swift δεν ήταν η πρώτη καλλιτέχνις που το έκανε αυτό -να σου θυμίσω το «Confessions on a Dance Floor» της Madonna το 2005- είναι σίγουρα, όμως, αυτή που έρχεται πρώτη στο μυαλό σου όταν μιλάς για αυτό το είδος της mainstream pop που επηρεάστηκε από τη δεκαετία του ’80.

Η Taylor Swift μπορεί να ακολούθησε τη φόρμουλα της pop και να έφερε ξανά στο προσκήνιο μουσικές επιρροές της δεκαετίας του ΄80, όμως, δεν άφησε πίσω τον ημερολογιακό χαρακτήρα της γραφής της. Οι στίχοι της συνεχίζουν να δημιουργούν εικόνες που σου μένουν ανεξίτηλες και μπορείς να ταυτιστείς με τα τραγούδια της όσο ποτέ άλλοτε στη δισκογραφία της.

Η μουσική των 80s στο «1989» επηρέασε άμεσα την Carly Rae Jepsen με το εξαιρετικό «EMOTIONS» του 2015, του Paramore με το υποτιμημένο «After Laughter». Στη συνέχεια, ο The Weeknd ακολούθησε πιο σκοτεινά μονοπάτια και μας χάρισε δύο από τα καλύτερα άλμπουμ της καριέρας του, τα «After Hours» και «Dawn FM», ενώ η Dua Lipa πήγε πιο κοντά στο disco στοιχείο της δεκαετίας με το «Future Nostalgia».

Το στιχουργικό στιλ του άλμπουμ της Taylor Swift φαίνεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη επιρροή στη σύγχρονη μουσική σκηνή με τους νέους pop σταρ να μην φοβούνται να εκφράσουν ακριβώς τα συναισθήματά τους μέσα από τα τραγούδια τους. Οι Conan Gray και Olivia Rodrigo είναι δύο από τους νέους σταρ της μουσικής σκηνής που έχουν αναφέρει τη σταρ ως μία από τις επιρροές τους, ενώ ονόματα όπως η Maisie Peters, Gracie Abrams και θα τολμήσω να πω και η Billie Eilish έχουν ακολουθήσει αυτό το πολύ προσωπικό στιλ γραφής στίχων.

Μπορεί κάποια από τα ονόματα που σου ανέφερα να πιστεύεις πως το κάνουν καλύτερα ή πως γενικότερα η Swift είναι υπερεκτιμημένη, όμως, αν δεις πραγματικά πόσο έχει επηρεάσει την πορεία της μουσικής βιομηχανίας θα καταλάβεις γιατί έχει δημιουργηθεί ο τεράστιος ντόρος.

Όπως γράφει το περιοδικό «TIME», το «1989» δεν ήταν απλώς η μουσική εξέλιξη ενός καλλιτέχνη της country. Ήταν ένα σύγχρονο pop μανιφέστο, μία αντίδραση ενάντια στην κριτική τόσο για την προσωπική της ζωή όσο και για τις καλλιτεχνικές της ικανότητες. Ήταν επίσης μια ισχυρή δήλωση ταυτότητας, που παρουσιάστηκε με ένα αστραφτερό, συνειδητό κλείσιμο του ματιού.

Το poptimism μπήκε για τα καλά στο λεξικό

1989

Για αρκετό καιρό η pop μουσική -για πολλούς ακόμα και σήμερα– θεωρείται κατώτερο είδος μουσικής από όλα τα υπόλοιπα. Η μουσική για μαζική κατανάλωση που μπορεί να ακούσει ο μέσος ακροατής στο ραδιόφωνο, στο YouTube, σε κάποια πλατφόρμα streaming, θεωρείται από πολλούς πως υπολείπεται βάθους και… τέχνης.

Εξ ου και ο όρος «poptimism» ή «poptism». Ένας συνδυασμός της λέξης pop και της λέξης optimism (σ.σ. θετικότητα) και μία αντίδραση στην τάση του να θεωρείται υποδεέστερη άλλων ειδών μουσικής η pop. Ο όρος θέλει να δείξει πως η pop πρέπει να χαίρει της ίδιας εκτίμησης όπως η rock και είναι άξια επαγγελματικής κριτικής και ενδιαφέροντος όπως και όλα τα υπόλοιπα είδη μουσικής.

Μπορεί ο αρχικός στόχος της Taylor Swift με το «1989» να ήταν να δημιουργήσει κάτι φρέσκο και ηχητικά ομοιόμορφο δίσκο, ωστόσο, κατάφερε να αποδείξει και πως η pop μουσική μπορεί να είναι ένα καλλιτεχνικό μανιφέστο. Ένας χώρος όπου μπορεί να εκφραστούν συναισθήματα, να χορέψουμε με τον πόνο μας, να μην πάρουμε και πολύ στα σοβαρά τον εαυτό μας, να παίξουμε με την εικόνα μας και όλα αυτά μέσα από στίχους, ήχους και ρεφρέν που σου κολλάνε για μέρες.

Δεν είναι τυχαίο πως το άλμπουμ κατάφερε να κερδίσει το βραβείο του Καλύτερου Άλμπουμ της Χρονιάς (το δεύτερο για τη Swift μετά το «Fearless») στα Grammy του 2015 και πληθώρα άλλων βραβείων. Παράλληλα, βρίσκεται σε λίστες έγκριτων περιοδικών μουσικής όπως τα «Rolling Stone» και «Consequence» με τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών.

Η τεράστια επιτυχία του «1989 (Taylor’s Version)»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Taylor Swift (@taylorswift)

Η επανηχογράφηση του «1989» έφτασε ακριβώς εννέα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρωτότυπου και κατέρριψε όλα τα ρεκόρ. Μπορεί να υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις για μικρές διαφορές εδώ και εκεί στα τραγούδια, όμως, το άλμπουμ κατάφερε το ακατόρθωτο και έδειξε πως η Taylor Swift διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας της, αλλά και τα τραγούδια του άλμπουμ είναι τόσο καλά που η επιτυχία τους ήταν δεδομένη.

Το «1989 (Taylor’s Version)» -όπως ονομάζονται οι επανηχογραφήσεις της Swift για να έχει τον έλεγχο των master ηχογραφήσεών της- περιέχει όλα τα τραγούδια του πρωτότυπου συν πέντε ακόμα νέα τραγούδια που είχαν ηχογραφηθεί εκείνη την περίοδο της δημιουργίας του άλμπουμ, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Τραγούδια που μας δίνουν ακόμα περισσότερα στοιχεία για την ιστορία που ήθελε να πει τότε η Swift, αλλά και ακόμα ένα πιο προσωπικό στοιχείο που σε πολλούς θυμίζει το πιο πρόσφατο «Midnights» της 33χρονης σταρ.

Το άλμπουμ την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του κατάφερε να πουλήσει στις ΗΠΑ 1.653 εκ. αντίτυπα και να γίνει το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην καριέρα της Swift ξεπερνώντας το «Midnights» (1.578 εκ. αντίτυπα). Μάλιστα, έγινε το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις από το 2015, τότε που η Adele είχε πουλήσει 3.3 εκ. αντίτυπα με το «25». Παράλληλα, είναι το πρώτο επανηχογραφημένο άλμπουμ που ξεπερνάει την πρώτη εβδομάδα πωλήσεων του αρχικού.

To «1989 (Taylor’s Version)» έγινε το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων βινυλίου (693K) από το 1991 και έγινε το 13ο νούμερο ένα άλμπουμ της Taylor Swift. Μαζί με τον Drake είναι οι καλλιτέχνες του 21ου αιώνα με τα περισσότερα άλμπουμ που έχουν φτάσει στο νούμερο 1 του Billboard Hot 200.

Όσον αφορά τα τραγούδια, και τα 21 τραγούδια του άλμπουμ βρέθηκαν στο top 50 του Billboard Hot 100 με την Swift να βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις του τσαρτ με τρία νέα τραγούδια. Το «Is It Over Now?» έγινε το 11ο νούμερο 1 της καριέρας της και την έκανε την πρώτη γυναίκα που αντικαθιστά τον εαυτό της στην κορυφή του τσαρτ σε δύο διαφορετικές περιόδους.

Παράλληλα, είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία του τσαρτ όπου στο top 10 δεν βρίσκεται κανένας άνδρας καλλιτέχνης με τη Swift να έχει 8 από τα κορυφαία τραγούδια και της SZA και Doja Cat να βρίσκονται στην δεκάδα με τα «Snooze» και «Paint The Town Red». Αυτό είχε συμβεί περίπου ένα χρόνο πριν, όταν η Swift είχε κατοχυρώσει όλο το top 10 -με τη βοήθεια και της Lana Del Rey– μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ της «Midnights».

Το pop μανιφέστο της Taylor Swit με τον τίτλο «1989» δίκαια κατέχει τον τίτλο ενός από τα καλύτερα pop άλμπουμ όλων των εποχών και ένα από τα άλμπουμ που έχουν αφήσει ιστορία. Οι πρωτοτυπίες που έφερε στη μουσική είναι φανερές μέχρι και σήμερα με αρκετούς καλλιτέχνες να ακολουθούν το παράδειγμα της μεγαλύτερης και επιδραστικότερης σταρ από την εποχή της Madonna και του Michael Jackson.

Πηγή cover photo: Twitter

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1