Οι «boygenius» μας ξανασυστήνουν το Rock and Roll
Οι Julien Baker, Phoebe Bridgers, και Lucy Dacus δημιούργησαν το συγκρότημα «boygenius» για να μας συστήσουν με τους δικούς τους όρους τη Rock and Roll.

Η εποχή που το Rock and Roll αποτελούνταν από τα μεγάλα supergroups όπως οι Mick και Keef, οι Nicks, οι Buckingham και οι Blink-182, με τα μέλη τους να είναι ταυτόχρονα φίλοι, αδέρφια, συνάδελφοι και εχθροί, έχει περάσει εδώ και καιρό. Αν κοιτάξεις τα σχετικά τσαρτ παγκοσμίως θα δεις πως αποτελούνται κατά βάση από σόλο καλλιτέχνες. Υπάρχουν, βέβαια, και εξαιρέσεις και το νέο supergroup των Julien Baker, Phoebe Bridgers, και Lucy Dacus με το ανατρεπτικό και in-your-face όνομα «boygenius» φαίνεται να είναι μία από αυτές.

Το νέο συγκρότημα αποτελείται από τρεις καλλιτέχνες που χαρακτηρίζονται ως τραγουδοποιοί και με τις σόλο δουλειές τους έχουν καταφέρει να κερδίσουν κοινό και κριτικούς. Τα τελευταία χρόνια, η ενασχόλησή τους με θέματα που αφορούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σημερινές γυναίκες, η συναισθηματικά ευάλωτη μουσική τους, αλλά και η «sad girl» αισθητική τους με θέματα για την ψυχική υγεία, την αποδοχή και τη γυναικεία σεξουαλικότητα έχει κερδίσει ένθερμη αναγνώριση. Από το 2018 και ύστερα, έχουν σχηματίσει αυτό το supergroup και φαίνεται πως η αποστολή τους είναι, εν μέρει, να μας δείξουν τη σημασία των συγκροτημάτων όπως υπήρχαν στο παρελθόν στη Rock and Roll μουσική σκηνή.

Όπως είπε η Julien Baker σε συνέντευξη των «boygenius» στο The Atlantic:

«Η Rock and Roll δεν είναι αυτό που ήταν στο παρελθόν»

Οι «boygenius» θέλουν να γίνουν ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα

Οι στόχοι του νέου supergroup που αποτελείται από τις Julien Baker, Phoebe Bridgers, και Lucy Dacus είναι φανεροί από το ντεμπούτο τους. Όπως λέει στο The Atlantic η Baker:

«Θέλουμε να είμαστε ένα μεγάλο ροκ συγκρότημα και όχι ένα κουλ, “ψαγμένο” πράγμα»

Αυτό το καταλαβαίνει κανείς εύκολα κιόλας από το εξώφυλλο για το EP που κυκλοφόρησαν το 2018. Το εξώφυλλο αυτού του πρώτου project των «boygenius» βρίσκει το τρίο να ποζάρει ως άλλοι Crosby, Stills & Nash.

boygenius

Πρόσφατα για την προώθηση του πρώτου τους ολοκληρωμένου άλμπουμ με τίτλο «the record» φωτογραφήθηκαν για το εξώφυλλο του περιοδικού «Rolling Stone». Για τις ανάγκες του εξωφύλλου αυτού οι «boygenius» φωτογραφήθηκαν με τον ίδιο τρόπο που είχαν φωτογραφηθεί οι Nirvana για το εξώφυλλο του ίδιου περιοδικού το 1994.

Παράλληλα, στο πρώτο άλμπουμ των «boygenius», το οποίο κυκλοφόρησε την Παρασκευή 31 Μαρτίου, βρίσκεις αναφορές σε άλλα μεγάλα συγκροτήματα και καλλιτέχνες της Rock and Roll που έχουν αφήσει ιστορία. Από στίχους που «κλείνουν» το μάτι στο παρελθόν, το τραγούδι του δίσκου με τίτλο «Leonard Cohen», μέχρι απευθείας αναφορές στην ιστορία αυτού του είδους μουσικής.

Παρόλο που οι Baker, Bridgers και Dacus είναι γνωστές για τη συχνά σιωπηλή και εσωτερική σόλο δουλειά τους, το άλμπουμ περιλαμβάνει τραγούδια που φαίνεται να ταιριάζουν άψογα σε μεγάλες αρένες και στάδια, καθώς και σε συναυλίες σε φεστιβάλ.

Η Phoebe Bridgers είπε για το δισκογραφικό ντεμπούτο των «boygenius»:

«Συμπεριφερόμαστε ήδη σαν να έχουμε γράψει ιστορία»

Η μοναδικότητα του κάθε μέλους του «boygenius»

Ενώ τα μέλη του «boygenius» έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες ιστορίες, είναι τελικά τρεις πολύ ξεχωριστές τραγουδοποιοί και η χαρά του όλου εγχειρήματος εντοπίζεται στο να ξεδιαλύνει κανείς πώς η συνεισφορά της κάθε μίας συμβάλει στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά και πως οι τρεις διαφορετικές αυτές προσωπικότητες ταιριάζουν τελικά μεταξύ τους.

boygenius

Όπως έχει υποστηρίξει η Julien Baker:

«Σε ένα συγκρότημα, η ταυτότητα είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των διαφορετικών μελών. Ο Robert Plant και ο John Bonham και ο Jimmy Page έχουν όλοι τις υπερδυνάμεις τους ξεχωριστά, αλλά υπάρχει κάτι σαν μία Justice League των Led Zeppelin»

boygenius

Η πιο γνωστή από τις «boygenius» είναι αδιαμφισβήτητα η Phoebe Bridgers. Η 28χρονη τραγουδοποιός έχει ξεχωρίσει με το δεύτερο προσωπικό της άλμπουμ «Punisher», το οποίο είχε αποσπάσει αρκετές υποψηφιότητες στα βραβεία Grammy, ενώ τώρα είναι μία από τους καλλιτέχνες που ανοίγουν την περιοδεία της Taylor Swift.

Στη σόλο δουλειά της, η Bridgers τείνει να γράφει για το πώς η εσωτερική αναταραχή βρίσκει το δρόμο της προς τα έξω και αντικατοπτρίζει τον κόσμο. Οι χαρακτήρες της έχουν πολλά στο μυαλό τους και μας αφήνει να ακούσουμε ακριβώς τις σκέψεις τους.

Τα τραγούδια στα οποία τραγουδάει για το συγκρότημα πατάνε πάνω στο έργο της και μας θυμίζει την αποκαλυπτική ενδοσκόπηση της Elliott Smith, που αποτελεί μία και από τις μεγαλύτερες επιρροές της. Αν και συνήθως τραγουδά με έναν εκφραστικό ψίθυρο, η Bridgers στις «boygenius» δείχνει τη δυνατότητά της να καταρρίπτει τις γραμμές ανάμεσα στον φόβο και τη μελαγχολία με το χιούμορ.

boygenius

Από την άλλη, η Julien Baker, η οποία έκανε το ντεμπούτο της μέσα από την punk και emo μουσική σκηνή, επικοινωνεί τα συναισθήματά της με μεγάλες χειρονομίες, μηδενίζοντας τις εκρηκτικές στιγμές και την κάθαρση με τη δύναμη της φωνής της.

Η Baker παίρνει τον “πρωταγωνιστικό” ρόλο στα τραγούδια του «the record», τα οποία οδηγούν σε πιο εκρηκτικά σημεία, όπως στο δεύτερο κομμάτι του άλμπουμ «$20». Στα τραγούδια αυτά οι «boygenius» αγγίζουν θεματικές όπως η αυτοκαταστροφή ως μέσο αποφυγής προβλημάτων και η προαστιακή αγανάκτηση. Σε άλλα σημεία του φιλόδοξου αυτού project, η Baker φαίνεται να αντλεί έμπνευση από την προβληματική ανατροφή της ως ομοφυλόφιλη σε ένα βαθιά θρησκευτικό περιβάλλον στο Τενεσί.

boygenius

Τέλος, η Lucy Dacus είναι μία από τις πιο ταλαντούχες αφηγήτριες της νέας γενιάς στιχουργών και τραγουδοποιών, που προβάλλει τις απόψεις της μέσω προσεκτικής αφήγησης. Άνετα μπορείς να τη φανταστείς να αναλαμβάνει τη συγγραφή ενός βιβλίου στο μέλλον με τον τρόπο που έχει επιμεληθεί τα τραγούδια της.

Τα τραγούδια των «boygenius» που τη βρίσκουν να αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο αναφέρονται συχνά στις ανθρώπινες σχέσεις (είτε φιλικές, είτε ερωτικές) με τη διστακτική μέθοδό της καθώς επιλέγει τι θα μοιραστεί με τους ακροατές και τι θα συγκρατήσει. Στα κομμάτια αυτά μπορείς να διακρίνεις τον φόβο τόσο της ίδιας, όσο και του συγκροτήματος να αποκαλύψει πάρα πολλά από τους φόβους και τις ανησυχίες του.

Είμαστε χαρακτήρες. Μόνο ένα μικρό κομμάτι του εαυτού μας μπορούμε να δείξουμε

Το συγκρότημα έχει αυτή τη μοναδικότητα στη βάση του και μετά από ένα τραγούδι που βρίσκει τις τρεις τους να εναρμονίζουν τις φωνές τους και να μας καλωσορίζουν στο φιλόδοξο αυτό project τους, ακολουθούν τρία κομμάτια που επικεντρώνονται σε κάθε μία ξεχωριστά. Τρία κομμάτια που μας επανασυστήνουν τις διαφορετικές αυτές τραγουδοποιούς σαν μέλη ενός συνόλου και μας δείχνουν πώς τα διαφορετικά χαρίσματά τους συνδυάζονται για να μας χαρίσουν κάτι φρέσκο και διαφορετικό από τις σόλο δουλειές τους.

Δεν είναι τυχαίο που αυτά τα τρία κομμάτια αποτελούν μέρη ενός βίντεο κλιπ το οποίο σκηνοθέτησε η Kristen Stewart και επιλέχθηκε για να μας συστήσει το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ «the record»!

Οι «boygenius» με το πρώτο τους άλμπουμ προσπαθούν να επαναφέρουν την Rock and Roll μουσική σκηνή στην προηγούμενη δόξα της και να την κάνουν και πάλι mainstream επικεντρώνοντας την προσοχή τους στη διαφορετικότητα των μελών τους, καθώς και τις δεξιότητες της κάθε μίας στη σύνθεση και δημιουργία τραγουδιών. Έτσι, μας χαρίζουν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ του 2023 και μας δείχνουν πως ήρθαν για να μείνουν…

Δεν είναι ένα ακόμα μουσικό συγκρότημα, αλλά ένα συγκρότημα τραγουδοποιών!

Με πληροφορίες από The Atlantic και Wall Street Journal

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1