«Έφυγε» ο φωτογράφος του Πολυτεχνείου Βασίλης Καραγεώργος
Τρεις μέρες με κίνδυνο της ζωής του, μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο, αποτυπώνει μοναδικά όλο το έπος των φοιτητών και των πολιτών μέχρι την εισβολή των τανκ, αλλά και των επόμενων μηνών μέχρι την πτώση της Χούντας.

Ο φωτογράφος του Πολυτεχνείου Βασίλης Καραγεώργος, «έφυγε» από τη ζωή στις 13 Οκτωβρίου 2023, σε ηλικία 93 ετών. Η κηδεία του τελέστηκε στον Πύργο Δήμου Λαμίας όπου και ετάφη.

Ποιος ήταν ο Βασίλης Καραγεώργος

Ο Βασίλης Καραγεώργος γεννήθηκε στον Πύργο Δήμου Λαμίας Φθιώτιδας. Για τις ανάγκες μιας σχολικής εκδρομής ξεκινά με δανεική μηχανή να φωτογραφίζει ερασιτεχνικά.

Από το 1953 μέχρι το 1961, γνωρίζεται με αθλητικούς φωτορεπόρτερ και με νέα δανεική μηχανή καλύπτει ποδοσφαιρικούς αγώνες Β’ και Γ’ εθνικής κατηγορίας και στη συνέχεια καλύπτει εντός και εκτός έδρας τον Ολυμπιακό στην Α’ κατηγορία.

Το 161, εργάζεται σε φωτογραφικό πρακτορείο και επιθυμεί να κάνει πολιτικό ρεπορτάζ, αλλά δεν έχει άδεια εισόδου στη Βουλή. Η ευκαιρία έρχεται με τον «ανένδοτο» αγώνα του Γεώργιου Παπανδρέου τον οποίο, ενώ όλοι οι άλλοι φωτορεπόρτερ περιμένουν στις πόλεις, αυτός τον ακολουθεί κατά πόδας στα χωριά ανάμεσα στον λαό σε ώρες αγωνιστικής έντασης ως ανεπίσημος φωτογράφος του.

Το 1963 χωρίς ιδιαίτερες φωτογραφικές γνώσεις, επιλέγει το πολιτικό φωτορεπορτάζ και συνεργάζεται με το διεθνές πρακτορείο United Press International (UPI). Τον Ιανουάριο του 1966, η πρώτη του παγκόσμια αποκλειστικότητα ήταν η φωτογράφιση ενός αεροπορικού δυστυχήματος σε βουνοκορυφή του Χελμού, όπου συνετρίβη ένα αμερικάνικο αεροπλάνο που μετέφερε χρηματαποστολή στο Ιράν. Ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να ανέβει, με κάλυψη την αντάρα και τα 7 μέτρα χιόνι, στον αποκλεισμένο από στρατιώτες και την Ασφάλεια χώρο της πτώσης, που ήταν σπαρμένος από τα 18 πτώματα του πληρώματος και τα εκατομμύρια δολάρια που συνέλεγαν Αμερικανοί πεζοναύτες. Η Ελένη Βλάχου του πρόσφερε ένα πολύ μεγάλο τότε ποσό για την αποκλειστικότητα και οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην Καθημερινή, τη Μεσημβρινή και στις Εικόνες. Για τη διεθνή αυτή επιτυχία τού προτάθηκε η μόνιμη συνεργασία του με τις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ», «ΤΟ ΒΗΜΑ», «ΟΜΑΔΑ» και το περιοδικό «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ».

Τον Μάιο του 1967, η Χούντα τον συλλαμβάνει με τις κατηγορίες της συμμετοχής του σε συλλαλητήρια. Γλιτώνει επικαλούμενος ότι ήταν παρών ως φωτορεπόρτερ μόνο. Με φαρδιά παντελόνια γυρνά τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και πετά από τα μπατζάκια του προκηρύξεις του ΠΑΚ εναντίον της Χούντας. Το 1972, συνιδρύει το πρακτορείο «Team Photo Press».

Με τους συνεργάτες του, το 1973 φωτογραφίζει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Τρεις μέρες με κίνδυνο της ζωής του, μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο, αποτυπώνει μοναδικά όλο το έπος των φοιτητών και των πολιτών μέχρι την εισβολή των τανκ, αλλά και των επόμενων μηνών μέχρι την πτώση της Χούντας.

Το 1974 με την επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου γίνεται ο επίσημος φωτογράφος του. Συνόδεψε σε πολλά επίσημα ταξίδια επίσης τον Κ. Καραμανλή, όπως και τον προαναφερθέντα. Μετά από λίγο καιρό (1976) γίνεται ιδιοκτήτης φωτογραφικού πρακτορείου ελληνικού και ξένου τύπου («Free Photo Press»).

Ο Βασίλης Καραγεώργος αποσύρθηκε από το επάγγελμα το 1966, αφήνοντας πίσω του μία μεγάλη κληρονομιά για τους φωτορεπότερ αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

Υπήρξε μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος όπου διατέλεσε για χρόνια Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας, του Πανελλήνιου Συλλόγου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), όπως επίσης διετέλεσε για χρόνια πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυργιωτών Υπάτης και επίτιμος πρόεδρος.

Βασίλης Καραγεώργος: Εκθέσεις και εκδόσεις

Βασίλης Καραγεώργος

Πολυτεχνείο 1973»

– 2000 πρώτη ατομική έκθεση του «Πολυτεχνείο 1973» στο Ίλιον,

– 2013 Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία.

– 2014 Βιβλιοθήκη της Βουλής «Σκοτεινή επταετία»

– 2015 Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας – Λαμία

– 2015 Δήμος Αθηναίων κτήρια της ΕΑΤ ΕΣΑ

Εκδόσεις:

– 2013 «Πολυτεχνείο 1973» 40 χρόνια απόσταση

– 2023 «Πολυτεχνείο 1973» Με την απόσταση του Χρόνου

Το αρχείο του το διαχειρίζεται η Πολιτιστική Εταιρία «ΚΑΛΛΙΧΩΡΟΝ» και οι εκδόσεις Flippress της εταιρείας UPRISE IKE.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;