Κακουργηματική απάτη 8 εκατ. σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με παράνομες συνταγογραφήσεις
Εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 71.000 περιπτώσεις παράνομων συνταγογραφήσεων

Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ από εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικών υλικών και συγκεκριμένα επιθεμάτων.

Η εξιχνίαση έγινε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος των νόμιμων εκπροσώπων 227 εταιρειών, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 71.000 περιπτώσεις παράνομων συνταγογραφήσεων, από τις οποίες η ζημία στον Οργανισμό, άγγιζε τα 8.237.193 ευρώ.

Οι εταιρείες που εισήγαγαν τα επιθέματα για να τα διακινούν, το διάστημα 2017-2019, έβαζαν τα προϊόντα τους σε υποκατηγορίες ιατρικού υλικού που αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, με σκοπό να παίρνουν μεγαλύτερη αποζημίωση από αυτή που δικαιούνταν.

Οι εταιρείες εισαγωγής, εκμεταλλευόμενες την πίεση που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη λειτουργίας του σχετικού μητρώου, παρουσίαζαν ότι τα προϊόντα τους διαθέτουν χαρακτηριστικά που στην πραγματικότητα στερούνταν, με αποτέλεσμα να ενταχθούν σε άλλη κατηγορία από αυτή που ανήκουν.

Στη συνέχεια, οι εταιρείες παροχής προμηθεύονταν τα επιθέματα και τα διέθεταν σε ασθενείς κατά την εκτέλεση συνταγογραφήσεων, τα οποία, όμως, δεν κάλυπταν τις θεραπευτικές ανάγκες τους και ήταν επιβλαβή για την υγεία τους.

Από τις μέχρι τώρα έρευνες έχουν εντοπιστεί 101 υλικά που έχουν ενταχθεί σε υποκατηγορίες διαφορετικές από αυτές που ανήκουν, ενώ 40 από αυτά αφαιρέθηκαν από το μητρώο, καθώς δεν μπορούσαν εξαρχής να ενταχθούν σε καμία υποκατηγορία.

Πηγή: kathimerini.gr

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;