Appodixi: Εγιναν 136.287 καταγγελίες για φοροδιαφυγή μέσω της εφαρμογής
Για αποδείξεις που δεν διαβιβάστηκαν στην ΑΑΔΕ ή είναι πλαστές προβλέπεται αμοιβή 100 έως 3.000 ευρώ για τον καταγγέλλοντα

Η ανακοίνωση για τα μπόνους των 100 έως 3.000 ευρώ σε όσους φορολογουμένους εντοπίσουν μέσω της εφαρμογής appodixi πλαστές αποδείξεις φαίνεται ότι ήταν αρκετό για να ενεργοποιήσει τους πολίτες να σκανάρουν αποδείξεις.

Μάλιστα η σχετική διάταξη δεν έχει ψηφιστεί, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του Δεκεμβρίου, ενώ τα μπόνους θα δοθούν αναδρομικά.

Ουσιαστικά, αυτό που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι να κατεβάσουν την εφαρμογή στα κινητά τους, να σκανάρουν την απόδειξη και εάν λάβουν μήνυμα ότι δεν έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ ή ότι δεν είναι γνήσια, την υποβάλλουν και κερδίζουν το χρηματικό ποσό που κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος της φοροδιαφυγής.

Βέβαια, πριν από την απόδοση των ποσών, οι ελεγκτές διενεργούν έλεγχο στην επιχείρηση για να εντοπισθεί το ύψος της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, την εφαρμογή appodixi έχουν κατεβάσει στα κινητά τους 224.896 πολίτες (175.393 συσκευές Android και 49.503 συσκευές iOS). Μάλιστα σε διάστημα 10 ημερών από την ανακοίνωση των μπόνους, περίπου 5.000 κατέβασαν την εφαρμογή.

Από τους ανωτέρω χρήστες της εφαρμογής έχουν πραγματοποιηθεί 136.287 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 60.768 είναι επώνυμες και οι 75.519 ανώνυμες. Υπενθυμίζεται ότι με την εφαρμογή σκανάρεται κάθε απόδειξη που έχει εκδοθεί με QR code. Εφόσον οι πολίτες διαπιστώσουν μη διαβίβαση ή απόκλιση στα στοιχεία της απόδειξης, έχουν τη δυνατότητα να την αποστείλουν στην ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι πρόσφατα είχε εντοπιστεί στη Σαντορίνη κατάστημα που είχε ξεχάσει να διαβιβάσει 6.100 αποδείξεις σε διάστημα τριών μηνών, συνολικής αξίας 224.500 ευρώ.

Οπως προαναφέρθηκε, το μπόνους κυμαίνεται μεταξύ 100 και 3.000 ευρώ. Με τη βεβαίωση του φόρου και του προστίμου θα γίνεται και η κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του πολίτη που συνέβαλε στην αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. Ακόμη κι αν η επιχείρηση προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών και μετά στα διοικητικά δικαστήρια, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια, ο καταγγέλλων θα λάβει το ποσό με τη βεβαίωση των φόρων και των προστίμων, ασχέτως εάν εκ των υστέρων δικαιωθεί για κάποιον λόγο η εταιρεία. Αν και ακόμη δεν έχει θεσπιστεί κάποιο κίνητρο, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι οι πολίτες καταγγέλλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς και στη νέα πλατφόρμα που ενεργοποίησε η ΑΑΔΕ. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 625 επώνυμες καταγγελίες κι άλλες 762 ανώνυμες, οι οποίες αξιολογούνται από τις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης.

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα «Καταγγελίες πολιτών» είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές/Δημοφιλείς Εφαρμογές/Καταγγελίες Πολιτών και δίνει πλέον τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να υποβάλουν αυτοματοποιημένα τις καταγγελίες και πληροφορίες τους, επώνυμα ή ανώνυμα, επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες:

  1. Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας.
  2. Φορολογικές παραβάσεις.
  3. Τελωνειακές παραβάσεις.

Οι καταγγελίες και πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας διοχετεύονται αυτόματα, ανάλογα με το αντικείμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν οι υποθέσεις αφορούν θέματα αρμοδιότητάς της.

Πηγή: kathimerini.gr

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;