American Airlines: Οι στολές... αρρώσταιναν τις αεροσυνοδούς
Έλαβαν αποζημίωση τουλάχιστον 1 εκατ. δολαρίων

Εταιρεία ένδυσης θα καταβάλει πάνω από πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε τέσσερις αεροσυνοδούς της American Airlines, οι οποίοι τους μήνυσαν για χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των στολών τους, οι οποίες τους προκάλεσαν πλήθος παθήσεων, μεταξύ αυτών εξανθήματα, πονοκεφάλους και αναπνευστικά προβλήματα.

Η απόφαση αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς οι δικηγόροι τους λένε πως θα εκπροσωπήσουν περισσότερες από 400 επιπλέον αεροσυνοδούς, από αεροπορικές εταιρείες, που προβάλλουν τους ίδιους ισχυρισμούς κατά της εταιρείας.

Ο δικαστής της Καλιφόρνια δεν επιβεβαίωσε την απόφαση των ενόρκων ενώ η υπεράσπιση των κατασκευαστών αρνήθηκε να αποκαλύψει αν θα ασκήσουν έφεση.

Η American Airlines το 2016 έδωσε νέες στολές στις αεροσυνοδούς, και πολλοί χάρηκαν που τις πήραν μετά από μια δεκαετία που φορούσαν την ίδια, όμως σύντομα άλλαξαν γνώμη όταν άρχισαν να ξεκινούν τα προβλήματα.

«Ξυπνούσα και τα μάτια μου ήταν εντελώς πρησμένα. Έμοιαζα σαν να ήμουν σε αγώνα πυγμαχίας. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Συχνά ένιωθα ότι θα λιποθυμούσα κατά τη διάρκεια της εργασίας μου. Γύριζα σπίτι και ο σύζυγός μου με έτρεχε στα επείγοντα» εξομολογείται η Tracey Silver-Charan, μέλος ομάδας αεροσυνοδών που άσκησε αγωγή το 2017 και μεταξύ των τεσσάρων που συμμετείχαν στη δίκη.

Η American έδωσε στις αεροσυνοδούς τη δυνατότητα να φορέσουν τις παλιές τους στολές ή ακόμη και να διαλέξουν άλλες, δήλωσε η Silver-Charan, αεροσυνοδός με έδρα το Λος Άντζελες, η οποία εργάζεται στον κλάδο εδώ και 37 χρόνια.

Στην αγωγή τους, οι αεροσυνοδοί ισχυρίστηκαν ότι οι στολές τους περιείχαν ίχνη φορμαλδεΰδης, τολουολίου και άλλων τοξικών χημικών ουσιών που συνδέονται με προβλήματα υγείας. Οι ρητίνες που περιέχουν φορμαλδεΰδη χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στα υφάσματα για να διατηρούν τα ρούχα χωρίς τσαλακώματα και να τα κάνουν να διαρκούν περισσότερο.

Οι ένορκοι αποφάσισαν ότι οι στολές που παρείχε η Twin Hill Acquisition Co. ήταν ο «ουσιαστικός παράγοντας πρόκλησης βλάβης» στις αεροσυνοδούς, όμως ανέφεραν επίσης ότι η εταιρεία δεν ήταν αμελής ως προς τον σχεδιασμό των ενδυμάτων, ούτε ως προς την αποτυχία της να τα ανακαλέσει όταν άρχισαν να καταφθάνουν τα παράπονα.

«Ήταν ένας μακρύς δρόμος, αλλά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Δεν θα μπορούσαμε να μην εκπροσωπήσουμε καλύτερους πελάτες – ποιος δεν αγαπάει μια αεροσυνοδό;», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους των υπαλλήλων της αεροπορικής εταιρείας.

Η American Airlines έληξε τη σύμβαση με την Twin Hill και συνήψε με την Land’s End.

Μια μελέτη του 2010 από ερευνητές του Κογκρέσου διαπίστωσε ότι τα επίπεδα φορμαλδεΰδης στα ρούχα είναι γενικά χαμηλά, αλλά ορισμένοι άνθρωποι υποφέρουν από αλλεργικές αντιδράσεις, όπως εξανθήματα, φουσκάλες και φαγούρα ή κάψιμο στο δέρμα. Το πλύσιμο των ρούχων πριν από τη χρήση τους μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν λειτουργεί πάντα.

Οι δικηγόροι των αεροσυνοδών έβαλαν μάρτυρες που κατέθεσαν για μια μελέτη του 2018 από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, οι οποίοι ανέφεραν ότι βρήκαν σύνδεση μεταξύ των νέων στολών και των παραπόνων υγείας των αεροσυνοδών της Alaska Airlines.

Οι δικηγόροι της Twin Hill έβαλαν μάρτυρες εμπειρογνώμονες που προεξόφλησαν τις πιθανές επιπτώσεις των στολών στην υγεία, όμως η Silver Charan δήλωσε ότι κανένας από τους εμπειρογνώμονες της υπεράσπισης, δεν μίλησε μαζί της, ούτε ζήτησε να εξετάσει τη στολή της για χημικές ουσίες.

Με πληροφορίες του Associated Press

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;