Επιταγή ακρίβειας: Έρχεται έκτακτο χριστουγεννιάτικο επίδομα - Ποιους θα αφορά
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει νέα οικονομική ενίσχυση τύπου επιταγή ακρίβειας ενόψει των Χριστουγέννων - Ποιοι αναμένεται να είναι οι δικαιούχοι

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά ενόψει των Χριστουγέννων. Μέσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι και μία οικονομική ενίσχυση τύπου επιταγής ακριβείας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναμένεται να κρίνει με βάση το πλεόνασμα το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Στις συσκέψεις, οι οποίες πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα, έχουν πέσει αρκετά σενάρια στο «τραπέζι» για το ποια αναμένεται να είναι η μορφή της οικονομικής αυτής ενίσχυσης καθώς τους δικαιούχους, δηλαδή για το αν θα δοθεί με τη μορφή επιταγής ακρίβειας ή με κάποια άλλη μορφή για παράδειγμα επιδόματος.

Οι ομάδες που το οικονομικό επιτελείο να ενταχθούν στην ενίσχυση τύπου επιταγή ακρίβειας είναι οι εξής:

  • Οικογένειες με παιδιά
  • Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Άτομα με αναπηρία
  • Μακροχρόνια άνεργοι (μη επιδοτούμενοι)

Επιταγή ακρίβειας: Τι θα ισχύσει για τους συνταξιούχους;

Ένα από τα «αγκάθια» είναι το τι θα γίνει με τους συνταξιούχους. Εξαιτίας της αύξησης των συντάξεων καθώς και του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, αρκετοί αναμένεται να μείνουν απέξω από την οικονομική ενίσχυση.

Για να αποφευχθεί το πρόβλημα αυτό αναμένεται να αποφασιστεί τελευταία στιγμή αν η οικονομική ενίσχυση θα περιλαμβάνει και τους χαμηλοσυνταξιούχους ανεξαρτήτως αν έχουν λάβει ή όχι το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση θα ληφθεί εφόσον αποφασιστεί ότι θα δοθεί η εν λόγω ενίσχυση.

Να σημειωθεί πως πέρσι δόθηκε επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες οικονομικά ομάδες όπως άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι.

Αν καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση τύπου επιταγή ακρίβειας όπως και πέρσι αναμένεται να δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων καθώς και σε μακροχρόνια ανέργους. Σε περίπτωση που δικαιούχοι θα είναι και οι συνταξιούχοι, η ενίσχυση αυτή αναμένεται να καταβληθεί σε όλους αυτούς που κατά τον μήνα του Νοεμβρίου του 2023 λαμβάνουν οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη, προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, προσυνταξιοδοτική παροχή, αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ.

Οι προϋποθέσεις για την επιταγή ακρίβειας το 2022 ήταν οι εξής:

  • το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικόή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ
  • το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ. Διευκρινίζεται πως ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022
  • η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, του υπόχρεου, του/ της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α΄ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022, να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ
  • είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

Επιταγή ακρίβειας για τους μακροχόνια ανέργους – Οι δικαιούχοι

Σε ό,τι αφορά τους μακροχρόνια ανέργους προβλέπεται ότι η επιταγή ακρίβειας θα καταβληθεί σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας.

Δικαιούχοι της οικονομικής αυτής ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες
  • Δεν είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του Επιδόματος Παιδιού
  • Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του Επιδόματος Θέρμανσης 2023, κατά το φορολογικό έτος 2023, δηλαδή έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Πηγή cover photo: Intime

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;