Πληροφορίες για Market Pass 3 και επιταγή ακρίβειας στο «τραπέζι»
Νέο Market Pass 3 και επιταγή ακρίβειας;

Πιθανότητα επέκτασης και «παράθυρο» για Market Pass 3 και μετά το τέλος του έτους, λόγω ακρίβειας, φαίνεται να άφησε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο».

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το αν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του Market Pass με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στη Γάζα και ένα πιθανό νέο «κύμα» ακρίβειας, ο Υπουργός απάντησε ότι: «δεν θα ήθελα να δημιουργηθεί μια εντύπωση ότι η κυβέρνηση ξεπερνάει αβασάνιστα όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά δεν θα ήταν επίσης σωστό να δημιουργηθεί και ένα κλίμα πανικού. Η ελληνική οικονομία έχει αντέξει αλλεπάλληλες κρίσεις και ειδικά φέτος, το 2023 η οικονομία υπεραποδίδει. Έχει πάει θετικότερα από τις προβλέψεις, παρά το ότι ήταν μια εκλογική χρονιά και παρά το ότι είχαμε αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές. (…) Πρέπει να κρατήσουμε ένα σωστό ζύγι.

Αυτή την ώρα είμαστε στον Οκτώβριο, έχουμε ακόμα περίπου δυόμιση μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου. Εμείς από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών πρέπει πάντοτε να κρατάμε λεφτά στην άκρη, για να το πω απλά, για να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις αν τυχόν τις έχουμε μπροστά μας».

Ο προϋπολογισμός έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα και στόχος είναι είναι σε κάθε περίπτωση η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα διότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει μια δυσμενής εικόνα για την ελληνική οικονομία.

«Και όπως είπε ο πρωθυπουργός είμαστε εδώ συνδυάζοντας οικονομική σοβαρότητα με κοινωνική ευαισθησία, να ξύσουμε και τον πάτο του βαρελιού και να δώσουμε ό,τι περισσεύει. Αλλά, τι θα περισσεύει, θα το ξέρουμε στο τέλος της χρονιάς», συμπλήρωσε.

Νέο Market Pass 3 και επιταγή ακρίβειας; – Οι πληροφορίες

epid

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο, ετοιμάζονται, σε γενικές γραμμές, μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί προσαρμοσμένα στις σημερινές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, στο «τραπέζι» βρίσκονται:

  • Mια δεύτερη παράταση του γνωστού Market Pass, μέσω του οποίου επιδοτείται το 10% των μηνιαίων αγορών με οροφή τα 1.000 ευρώ και μέγιστη επιδότηση της τάξης των 100 ευρώ, με κάποιες αλλαγές που επιβάλλουν οι συνθήκες. Η δεύτερη παράταση, αν γίνει χωρίς την αλλαγή κριτηρίων, θα χρειαστεί άλλα περίπου 180 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η δαπάνη του. Ωστόσο, έμφαση θα δοθεί στο να καλυφθούν περισσότεροι οικονομικά ευάλωτοι. Δηλαδή, με πιο σφικτά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα επιδοτηθούν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη. Το δε ποσό της επιδότησης θα είναι διπλάσιο, όπως ισχύει και για τη δεύτερη παράταση του μέτρου, για τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.
  • Μια νέα επιταγή ακρίβειας, δηλαδή η καταβολή ενός επιδόματος, το οποίο λέγεται πως θα δοθεί, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στο τέλος του χρόνου, που είναι ενδεχόμενο να περιλαμβάνει μακροχρόνια ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους (με προσδιορισμό που θα αποφασιστεί αργότερα) και δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το ύψος του επιδόματος, το οποίο στις προηγούμενες καταβολές έφτασε τα 250 ευρώ, αυτήν τη φορά θα καθοριστεί από το ποσό που θα αποφασιστεί να δοθεί για αυτό το πακέτο των μέτρων στήριξης. Το κόστος του συγκεκριμένου επιδόματος φτάνει τα 232 εκατ. ευρώ.
  • Ένα έμμεσο μέτρο στήριξης, που θα είναι μια νέα εξάμηνη παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για την εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού. Η κάλυψη αυτής της παράτασης θα κοστίσει 250 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει πρώτα να αποτυπωθούν στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού πριν διατεθούν για την παράταση του μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες και πηγές, εάν τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι επαρκή, το μέτρο που θα θυσιαστεί θα είναι το Market Pass, καθώς από το ΥΠΕΘΟ παραδέχονται ότι αφ’ ης στιγμής δίνεται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ευεργετούνται από αυτό και πολίτες οι οποίοι σκόπιμα δηλώνουν κάθε χρόνο μειωμένα εισοδήματα.

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει περιθώριο μέχρι και το τέλος του μήνα να βρεθούν και άλλα μικρά σε κόστος μέτρα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν οικονομικά ευάλωτο πληθωρισμό.

«Κουμπαράς» για επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικές καταστροφές

Το απόθεμα που υπάρχει ή θα δημιουργηθεί δεν θα εξαντληθεί, αφού υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστούν χρήματα για επιδοτήσεις ρεύματος ή -ακόμη χειρότερα- για την αποκατάσταση ζημιών από νέες φυσικές καταστροφές.

Τούτο διότι το ΥΠΕΘΟ έχει μάθει πια να μην υποτιμά το επιπλέον κόστος για τον προϋπολογισμό που μπορεί να προκύψει από ακραία φυσικά φαινόμενα.

Άλλωστε, δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού των 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 450 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό και άλλα 250 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια.

Πηγές του ΥΠΕΘΟ τόνιζαν ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια και για τους υπόλοιπους 3,5 μήνες του χρόνου, με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει πληγεί από πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, για τα οποία κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τις καταστροφές που προκάλεσαν.

Με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 4 
 1 
 1 
 1