Ισπανία: Βρέθηκε ρωμαϊκό σανδάλι 2.000 ετών
Ο λόγος για τον οποίο το σανδάλι διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση είναι η λάσπη στον πυθμένα του πηγαδιού. 

Ένα ρωμαϊκό σανδάλι, το οποίο χρονολογείται περίπου 2.000 ετών, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στο Lucus Asturum (το σημερινό Lugo de Llanera) στις Αστούριες, στη βόρεια Ισπανία.

Μια ομάδα με επικεφαλής την αρχαιολόγο Εσπεράντζα Μαρτίν ανακάλυψε το 2021 ένα μεγάλο σπίτι με κεντρική αυλή και πηγάδι. Φέτος το καλοκαίρι συνεχίστηκαν οι ανασκαφές στην περιοχή και οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να κατέβουν στον πυθμένα του πηγαδιού χρησιμοποιώντας ένα σύστημα τροχαλίας για να μην καταστραφούν τα ευρήματα. Εκεί εντόπισαν το ρωμαϊκό σανδάλι.

Μεταξύ του πρώτου και του 4οθ αιώνα μ.Χ., η ρωμαϊκή πόλη Lucus Asturum χρησίμευε ως κόμβος επικοινωνίας και διοικητικό κέντρο στο βόρειο τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Στο εσωτερικό του πηγαδιού, ανάμεσα σε πολλά άλλα ευρήματα των ρωμαϊκών χρόνων, βρήκαν ένα σανδάλι που χάθηκε από έναν άνδρα που κατά πάσα πιθανότητα προσπάθησε να καθαρίσει το πηγάδι πριν από 2.000 χρόνια. Παρά το γεγονός πως δεν πρόκειται για κάποιο φαινομενικά σπάνιο εύρημα, ωστόσο πρόκειται για ένα unicum, δηλαδή ένα αρχαιολογικό αντικείμενο που δεν υπάρχει όμοιό του, επειδή είναι διακοσμημένο με κύκλους, οβάλ σχήματα και άλλες φιγούρες. Στην Ισπανία δεν υπάρχουν περισσότερα από 20 ρωμαϊκά σανδάλια, που διασώζονται και αυτό είναι το μόνο που είναι διακοσμημένο.

 

Ο λόγος για τον οποίο το σανδάλι διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση είναι η λάσπη στον πυθμένα του πηγαδιού. Η λάσπη δημιουργεί ένα αναερόβιο σύστημα που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών.

«Όσα βρήκαμε, λόγω της ανοξίας (έλλειψη οξυγόνου) που δημιουργείται από τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση», είπε η αρχαιολόγος Εσπεράντζα Μάρτιν. «Οι ιλύες (λυματολάσπη) έχουν δημιουργήσει ένα αναερόβιο περιβάλλον, οπότε τα οργανικά υλικά έχουν διατηρηθεί τέλεια».

Σε βάθος περίπου τριών μέτρων, οι ειδικοί εξήγαγαν, μεταξύ άλλων, μέρος του ξύλινου καλύμματος του πηγαδιού, ένα δάπεδο με πλακάκια, διάφορα βάζα, σπόρους, κάστανα, κουκουνάρια, υπολείμματα οικόσιτης και άγριας πανίδας, ένα καζάνι από μπρούντζο, ένα μικρό μεταλλικό δαχτυλίδι και το σανδάλι.

«Είναι σχεδόν πλήρες και διατηρεί τις εγκοπές στην περιοχή του άνω μέρους του ποδιού. Είναι περισσότερο από πιθανό να χάθηκε από κάποιον που μπήκε να καθαρίσει το πηγάδι, και πιάστηκε στη λάσπη. Πρόκειται για ένα μοναδικό αντικείμενο καθώς είναι διακοσμημένο» πρόσθεσε η αρχαιολόγος για το σανδάλι.

Με πληροφορίες από Ancient Pages

Πηγή Κεντρικής Φωτογραφίας: Χ/Arkeonews

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
FT
1 - 0
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
ΤΕΛ
98 - 102
Ρεάλ
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;