Rashidi Yekini: Η Google τιμάει με ένα doodle τον διεθνή ποδοσφαιριστή από τη Νιγηρία
Η Google τιμά με το σημερινό της doodle τα 60 χρόνια από τη γέννηση του διεθνή ποδοσφαιριστή και πρώτου σκόρερ της Εθνικής Νιγηρίας, Rashidi Yekini.

Τα 60 χρόνια από τη γέννηση του διεθνούς Νιγηριανού ποδοσφαιριστή, ο οποίος αγωνιζόταν στη θέση επιθετικού, Rashidi Yekini (Ρασίντ Γιεκινί) γιορτάζει η Google με το σημερινό της doodle.

Ο Rashidi Yekini γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1963.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του αγωνίστηκε στα πρωταθλήματα της Νιγηρίας, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ελβετίας, της Τυνησίας και της Σαουδικής Αραβίας. Έχει διακριθεί ως ο καλύτερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής για το 1993. Μέχρι σήμερα είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας της χώρας του έχοντας 37 γκολ σε 58 εμφανίσεις.

Ο Rashidi Yekini έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της Γιουνάιτεντ Τεξτάιλς, μίας τοπικής ομάδας της γενέτειράς του Καντούνα, στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1982. Στη συνέχεια, μεταπήδησε στη Σούτινγκ Σταρς, επίσης ομάδα από τη Νιγηρία. Σε αυτή παρέμεινε για δύο χρόνια και πραγματοποίησε στο πρωτάθλημα Νιγηρίας 53 εμφανίσεις. Παράλληλα, κατάφερε να πετύχει και 45 γκολ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @sticker_tartare

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Αμπιόλα Μπέιμπς, στην οποία παρέμεινε για περίπου τρία χρόνια. Στη συνέχεια, μεταπήδησε στην Αφρικά Σπορ Νασιονάλ, ομάδα της Ακτής Ελεφαντοστού. Στην ομάδα παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 1990 και πραγματοποίησε κατά διαστήματα εξαιρετικές εμφανίσεις προκαλώντας το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων τόσο της Αφρικής, όσο και της Ευρώπης.

Κατά τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού του 1990, ο Rashidi Yekini πήρε τελικά μεταγραφή στη Βιτόρια Σετούμπαλ στην Πορτογαλία. Με τη Σετούμπαλ αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια πραγματοποιώντας απίστευτες εμφανίσεις. Τα πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης που έπιασε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην πορτογαλική ομάδα, τον οδήγησαν στο να ανακηρυχθεί ως ο καλύτερος αφρικανός ποδοσφαιριστής της χρονιάς 1992-1993.

Το καλοκαίρι του 1994, ο Yekini συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα και να μετεγγραφεί στον Ολυμπιακό Πειραιώς. Στην ομάδα του Πειραιά ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την προοπτική της μεταγραφής του Yekini καθώς πέραν του ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Νιγηρίας και του γεγονότος ότι είχε ανακηρυχθεί ως ο καλύτερος αφρικανός ποδοσφαιριστής της χρονιάς 1992-1993, ερχόταν στον Ολυμπιακό όντας σε εξαιρετική φόρμα.

Να σημειωθεί πως στην προηγούμενη ομάδα του, τη Βιτόρια Σετούμπαλ, είχε καταφέρει να πετύχει 90 γκολ σε σύνολο 108 εμφανίσεων. Ωστόσο, ο Rashidi Yekini δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις ανάγκες του Ολυμπιακού και του Ελληνικού Πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα να αποτελέσει παρελθόν από τον ελληνικό σύλλογο λίγους μήνες μετά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nigeria Super Eagles (@ng_supereagles)

Στη συνέχεια της καριέρας του, ο Yekini πήγε στην ισπανική Σπόρτινγκ Χιχόν. Εκεί παρέμεινε για περίπου ένα χρόνο πραγματοποιώντας συνολικά 14 εμφανίσεις. Επέστρεψε στη Βιτόρια Σετούμπαλ στην οποία παρέμεινε για λίγους μόνο μήνες.

Ο τελευταίος σταθμός της καριέρας του Rashidi Yekini σε συλλόγους της Ευρώπης ήταν η Ζυρίχη. Σε αυτή την ομάδα παρέμεινε για ένα χρόνο πραγματοποιώντας 28 εμφανίσεις και πετυχαίνοντας 14 γκολ.

Από το 1998 και μετά, ο Yekini αγωνίστηκε σε πρωταθλήματα λιγότερο δημοφιλή και συγκεκριμένα σε αυτά της Νιγηρίας, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Τυνησίας και της Σαουδικής Αραβίας. Το 2005 αποφάσισε σε ηλικία 42 ετών να αποχωρήσει από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα και να βάλει τέλος στην πλούσια πολυετή καριέρα του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rashidi Yekini (@thegoalsfather)

Η Διεθνής καριέρα

ΟRashidi Yekini ήταν διεθνής με την Εθνική Νιγηρίας για 14 χρόνια με την ενεργό του δράση να χρονολογείται από το 1984 μέχρι και το 1998. Είχε πραγματοποιήσει με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Νιγηρίας συνολικά 58 εμφανίσεις και σε αυτές είχε καταφέρει να σκοράρει 37 γκολ. Η απόδοση αυτή τον τοποθετεί μέχρι και σήμερα στην κορυφή των πρώτων σκόρερ όλων των εποχών της εθνικής Νιγηρίας.

Ο ίδιος είχε συμμετάσχει με την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1994 και του 1998 καθώς και στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 1994, το οποίο μάλιστα και κατέκτησε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rashidi Yekini (@thegoalsfather)

Ο θάνατος του Νιγηριανού ποδοσφαιριστή

Ο Rashidi Yekini έφυγε από τη ζωή αιφνιδίως στις 4 Μαΐου 2012 σε ηλικία 48 ετών.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, ωστόσο το 2011, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της πατρίδας του ανακοίνωσαν ότι ο Yekini μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας έπασχε από διπολική διαταραχή και βαριά κατάθλιψη. Αυτά τον οδήγησαν στο να μένει μόνος του παρά το γεγονός ότι είχε τρεις γυναίκες και τρία παιδιά.

Παράλληλα, φημολογείται πως μετά το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας και μέχρι το θάνατό του, ο Rashidi Yekini αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
79'
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
78'
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
7'
54 - 82
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
1'
55 - 51
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;