NASA: Ξεκίνησε το ταξίδι για τον «χρυσό» αστεροειδή
Η αποστολή θα διανύσει περίπου 2,2 δισεκατομμύρια μίλια (3,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) μέσα στα επόμενα έξι χρόνια

Η NASA εκτόξευσε τον πύραυλο SpaceX Falcon Heavy από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα με αποστολή την εξερεύνηση του αστεροειδή 16 Psyche.

Ο αστεροειδής 16 Psyche, ανακαλύφθηκε το 1852 από τον Ιταλό αστρονόμο Aνιμπάλε Ντε Γκράσπαρις. Εχει διάμετρο 240 χιλιομέτρων και πιστεύεται πως είναι το απομεινάρι (πυρήνας) ενός μεγαλύτερου σώματος, διαμέτρου τουλάχιστον 500 χιλιομέτρων.

Η αποστολή θα διανύσει περίπου 2,2 δισεκατομμύρια μίλια (3,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) μέσα στα επόμενα έξι χρόνια για να φτάσει στον διαστημικό βράχο, που βρίσκεται στο τμήμα της κύριας ζώνης μεταξύ των τροχιών του Άρη και του Δία.

Το σκάφος θα κινηθεί αρχικά προς τον aρη για να χρησιμοποιήσει τις βαρυτικές δυνάμεις του Κόκκινου Πλανήτη και να πάρει την απαραίτητη ώθηση για να συνεχίσει το ταξίδι του προς τον αστεροειδή τον οποίο αν όλα πάνε καλά θα συναντήσει και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν το 2027. Θα παραμείνει εκεί για 21 μήνες πραγματοποιώντας σειρά μελετών που θα αποκαλύψουν τα γεωλογικά του χαρακτηριστικά και φυσικά αν πράγματι έχει τον ορυκτό πλούτο που πιστεύεται.

Η αποστολή προγραμματιζόταν αρχικά να αναχωρήσει πέρυσι το καλοκαίρι, η εκτόξευση όμως αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων στο λογισμικό πτήσης, το οποίο θα διατηρεί το σκάφος στο σωστό προσανατολισμό και θα κρατά τη κεραία του στραμμένη προς τη Γη.

Οι εκτιμήσεις από τις παρατηρήσεις των επιστημόνων αναφέρουν ότι, σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους αστεροειδείς που αποτελούνται από πετρώματα και πάγους, ο αστεροειδής Ψυχή αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από μέταλλα –σίδηρο, νικέλιο και πιθανώς μικρότερες ποσότητες χρυσού και κοβαλτίου.

Η πιθανότερη εξήγηση για την ασυνήθιστη σύσταση του αστεροειδή είναι πως πρόκειται για τον πυρήνα ενός πλανήτη μεσαίου μεγέθους ο οποίος καταστράφηκε σε βίαιες προσκρούσεις στα αρχικά στάδια εξέλιξης του Ηλιακού Συστήματος.

Πηγή: CNN

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;